27 / 04 / 2024

Kira bedelini ev sahibine elden veren yandı! Aleyhinize resmen suç işliyorsunuz...

Kira bedelini ev sahibine elden veren yandı! Aleyhinize resmen suç işliyorsunuz...

Ev sahibine kirayı elden veren kiracı büyük tehlike ile karşı karşıya kalabiliyor. Peki, nasıl? İşte merak edilen tüm detaylar...



Bilindiği üzere son dönemlerde ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar için yeni Eylül ayından itibaren kiracı ev sahibi ilişkileri dava açmadan önce arabulucuya gidiyor.

Ayrıca geçtiğimiz sene yüksek kiralar sebebiyle konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan karar, Resmi Gazete’de 11 Haziran 2022’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Düzenlemeyle konut kiralarının 1 Temmuz 2023’e kadarki kira sözleşmelerinde, kira artışı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Fakat bu karar 2024 Temmuz ayına kadar devam edecek. 

Ev sahibi ile kiracılar arasındaki sorunlara bir yenisi daha eklenmesi için bazı gelişmelere dikkat edilmesi gerekebiliyor. Bu konulardan en önemlisi de kira ödeme koşulları. Konut sahipleri, kiracıları evden çıkaramama sorunuyla karşı karşıya. Kiracılar ise hukuki önlemler alarak konutlarını koruma altına alıyorlar.

Konut sahibinin kiracıyı evden çıkarabilmesi için kira sözleşmesinin 10 yıllık süresinin dolmuş olması gerekiyor. Ancak bu, konut sahibinin 10 yıla dolar dolmaz kiracıyı evden çıkarabileceği anlamını taşımıyor. Bu durumda kiracı istemezse konut sahibi mecburen mahkemeye gitmek zorunda oluyor. Mahkeme de 2 senede sonuçlanacağı için bir kiracı, ev sahibi tarafından herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin 12 yılın sonunda konuttan çıkarılmış oluyor. Ancak kiracı kirasını ödemeyi geciktiriyor ya da kirayı elden ödüyor ise durum farklılaşabiliyor...

Kira bedelini ev sahibine elden veren yandı! Aleyhinize resmen suç işliyorsunuz...

EV SAHİPLERİNİ VE KİRACILARI O KONUDA UYARDI

Bazı ev sahiplerinin, kira bedelini kiracıdan elden alarak vergi kaçırdığını, bunun bir suç olduğunu Egedesonsöz'e anlatan  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Bu, hem suç, hem de kiracının aleyhine işleyen bir suçtur" dedi.

Kiracının ev sahibini bu konuda haklı çıkaracağını söyleyen Güleroğlu, "Ev sahibi, bana kira ödemedi, derse, mahkemeye giderse kazanır" diye ifade etti. 

Güleroğlu, son olarak, "Daha önce çıkan yasada kiralar banka üzerinden ödenmeli diyor. Elden ödenen kiraları belgelemek imkânsız olduğu için, bunu kanıtlayamazsın mülk sahibi dava ettiği için hem konut sahibine hem de kiracıya ceza verilebilir. Ödemeler kesinlikle banka üzerinden yapılmalı. En ufak bir tutar da olsa elden alınmaması ve kira ödemesi yapılmaması gerekiyor. PTT veya banka yoluyla kiralar ödenmeli, buna çok dikkat edilmelidir" diye vatandaşları uyardı.

Ev fiyatlarının düşmesi söz konusu değil: Nüfus arttıkça, fiyat artışı devam eder! 

TOKİ Kayseri projesi yarın ihaleye çıkıyor! 190 konutluk yeni projeyi kaçırmayın!

Konut kredisi faiz oranları zirveyi gördü! Yeni konut kampanyası ne zaman başlayacak?

Geri Dön