23 / 06 / 2024

Yeni düzenlemeler satılık ve kiralık ev fiyatlarını yaz sonunda uçuracak! Yeni konut krizi kapıda!

Yeni düzenlemeler satılık ve kiralık ev fiyatlarını yaz sonunda uçuracak! Yeni konut krizi kapıda!

Satılık ve kiralık ev fiyatları ile ilgili bir son dakika uyarısı yapıldı ve fiyatların uçacağı, yeni konut krizinin de kapıda olduğu belirtildi. İşte sektör temsilcilerinin o açıklamaları...



Konut sahipleri ile kiracıları ilgilendiren yeni vergi düzenlemesi ile ilgili belirsizlik devam ediyor. Her iki taraf da endişeli bir şekilde gelecek düzenlemeleri bekliyor. 

Çalışmaları süren taslağın haziran ayında TBMM’ye sunulması öngörülürken, taslağa göre kira vergisinin yüzde 50’nin üzerinde yükselmesi, konutunu 5 senenin sonunda satanlara ise yüzde 40’a varan ek vergi maliyeti söz konusu. Aynı zamanda, 2 ve daha fazla konutu olanlar için de Emlak Vergisi’nin katlanabileceği gelen bilgiler arasında. 

Yeni düzenlemeler satılık ve kiralık ev fiyatlarını yaz sonunda uçuracak! Yeni konut krizi kapıda!

Haber Global'den Kardelen Yüksel'in haberine göre; yeni vergi düzenlemesiyle tapu harcı yükünün artması da beklenirken, düzenlemenin yasa çıktıktan sonraki satışlarda uygulanacağına dikkat çekiliyor. Uzmanlar ise birkaç sene içinde büyük bir kira krizinin kapıda olduğunu belirtiyor. 

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, konut sahiplerinin halihazırda evlerini sattıktan sonra alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki farkın vergisini ödediğine dikkat çekti.

Büyükduman, konuya ilişkin açıklamasında "Yasanın onaylanması halinde 2 veya daha fazla konut alanların vergisi katlamalı olarak artacak. Ev satın alıp sonra da kiraya vermeyi düşünen insanlar bundan cayacaktır. Yasa konuşulan şekliyle çıkarsa konut talebi düşer, yeni konut üretimi düşer, kiralama piyasasında yeni konut girişi yaşanmaz. Eğer devlet tarafından kiralık konut seferberliği gerçekleştirilmezse birkaç sene sonra büyük bir kira krizi kapıyı çalar. Devletin vergileme hakkı bulunuyor fakat oranların yatırımcıyı kaçırmaması gerekir" ifadelerini kullandı. 

Yeni düzenlemeler satılık ve kiralık ev fiyatlarını yaz sonunda uçuracak! Yeni konut krizi kapıda!

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü de hem kiracıların hem de konut sahiplerinin mağdur olacağını dile getirdi. 

"Kimse konutunu kiraya vermek istemeyecektir. Çünkü konut sahipleri 12 ayda aldığı paranın yarısını devlete vergi olarak geri verecek. Bu durumda kira fiyatlarının misliyle yükselmesi ve tahliye taahhütnamesine imza atmayanlara kiralama yapılmaması gündeme gelir. Yasa çıkarsa, yatırımcılar konutları bir yatırım olarak düşünmez, hisse senedi ya da borsaya yönelirler" diye konuşan Özlü, piyasa daraldıkça kimsenin ev alamayacağına, kira bedellerinin de yukarı fırlayacağına vurgu yaptı. 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı da hükümetin, kayıt dışı ekonominin azaltılması, dolaylı vergiler dışında doğrudan vergi gelirlerinin artırılması ile ilgili önlemler almaya çalıştığının altını çizdi. 

Açıklamasında "Birden çok konutu olanlar açısından baktığımızda bazı gayrimenkul vergilerinin artırılması planlanıyor. Birden fazla dairesi olanın ödediği emlak vergilerinin daha farklı tutarda alınması Fransa’da uygulanıyor. Fakat burada ek vergi alınmasından ziyade özellikle Emlak Vergisi Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle, beyanname düzeltmesi getirilmeli. Ayrıca taşınmazların değerleri daha doğru belirlenmeli" diye konuşan Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye’de oluşturulması gereken değer haritaları sistemine ihtiyaç olduğunu, değer haritaları gelirse belediyelerin Emlak Vergileri'nin artacağını dile getirdi. 

Yeni düzenlemeler satılık ve kiralık ev fiyatlarını yaz sonunda uçuracak! Yeni konut krizi kapıda!

Mustafa Hakan Özelmacıklı "Düzenleme sonrası ortaya çıkacak maliyetlerin kiracılara yansıyacağını düşünmüyorum. Mal sahiplerinin bu durumu fark etmesi zaten birkaç yıl sonra olacak. 2024 yılında kiralardan elde edilen gelirlerin vergisini 2025 yılının mart ayında beyan ediyorsunuz. Ancak son yapılan incelemede 20 milyona yakın kira geliri elde eden mükelleften yaklaşık 4 milyonunun beyanname vermekten kaçındığına ilişkin tespitler var. Kiracıları bekleyen asıl tehlike, kiralık dairelerin piyasada olmaması. Mal sahipleri artık evlerini kiraya vermek istemiyorlar. Yaz döneminden sonra kira fiyatlarının çok yüksek seviyede artacağını, piyasada kiralık daire bulunamayacağını ve çok ciddi barınma krizi yaşanacağını düşünüyorum." dedi. 

Opel Combo Cargo'da hem 0 faiz hem de kobilere özel fırsatlar! İşte Combo Cargo güncel fiyat listesi!

Sultangazi'de 2+1 ve 3+1 konutlar satılıyor! KDV'den muaf ev sahibi olma fırsatı! 

Barınma krizine parmak basan CHP'li Bekir Başevirgen: Kiracıların taşınma maliyeti bile 100 bin TL'yi buluyor!

 


Geri Dön