28 / 04 / 2024

Yeni düzenlemeye göre yedieminlerdeki araçların satışı nasıl yapılacak? Bakan tek tek açıkladı!

Yeni düzenlemeye göre yedieminlerdeki araçların satışı nasıl yapılacak? Bakan tek tek açıkladı!

Hukuken muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli malların satışına ilişkin süreç başladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerdeki araçların satışına ilişkin detayları paylaştı.



İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. maddeyle yedieminlerde bulunan ve icra hukuku kapsamında artık hukuken muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların satışına ilişkin tebliğ 18 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanırken ilk uygulama da 1 Kasım'da başladı. 

Bu kapsamda, haciz kararı kalkmış olup halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınacak. Borçlunun malı teslim almaması halinde ise rehin hakkı sahibine malı alması için imkan verilecek. 

Tanınan her iki hakkın da kullanılmaması durumunda sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar, kamu yararına uygun olarak kanunda belirlenen bedel karşılığı MKE A.Ş'ye devredilecek. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilerek, hak sahiplerine verilecek.

Belirtilen malların MKE A.Ş'ye de devredilmemesi halinde çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ve çevreye vereceği zararların önlenmesi amacıyla Türkiye Kızılay Derneğine bedelsiz olarak bırakılacak.

Yeni düzenlemeye göre yedieminlerdeki araçların satışı nasıl yapılacak? Bakan tek tek açıkladı!

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ekonomim.com’daki habere göre Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yedieminlerdeki araçların satış sürecinin nasıl olacağını sosyal medya hesabından madde madde açıkladı. Paylaşımında hacizli malların özellikle araçların, yediemin depolarında çürümesinin önüne geçilerek sisteme, ekonomiye ve toplum yararına kazandırılması uygulamasının 1 Kasım’dan itibaren başladığını hatırlatan Bakan Tunç, detaylara ilişkin şu bilgilere yer verdi:

-1-10 Kasım tarihleri arasında Gümrük İdaresi, 4458 sayılı Kanun kapsamında serbest dolaşımda olmayan tasfiye konusu malı idare olarak teslim alabilir.

-Bu şekilde tasfiye olmazsa Tahsil Dairesi, anılan süreyi takip eden on gün içinde (10-20 Kasım), 6183 sayılı Kanuna göre üzerinde haciz bulunan malı muhafaza veya satış amaçlı alabilir.

-Mal yine tasfiye edilemezse borçlu, ilgili Tebliğ’in 9.maddesinde anılan süreyi takip eden on gün içinde (20-30 Kasım) yedieminlik ücretini ödeyerek malı teslim alabilir.

-Mal bu suretle de tasfiye olmaz ise rehin hakkı sahibi, 10’uncu maddedeki süreyi takip eden on gün içinde (1-10 Aralık), rehinden kaynaklanan hakkını kullanabilir.

-Tüm bu yollar sıralı bir şekilde işledikten sonra yine tasfiye gerçekleşmez ise tasfiye dairesi, 11’inci maddedeki sürenin dolmasını müteakip (10 Aralıktan itibaren) malın resen satış işlemlerine başlar. Satış işlemleri elektronik satış portalında yapılır.

-Bu usulle de satılamayan mallar için malın mülkiyetinin kendisine devredilmesini isteyen yediemine satış suretiyle 10 gün içinde teslim yapılır.

-Bu durum da gerçekleşmez ise malı devralmak isteyen MKE A.Ş., Tebliğ’in 13’üncü maddesindeki süreyi takip eden bir ay içinde hurda bedelini ödeyerek malı teslim alır.

-MKE kurumu da almak istemez ise malın mülkiyeti bedelsiz olarak icra mahkemesi kararıyla Kızılay’a devredilir.

 


Geri Dön