06 / 05 / 2024

Yeni Düzenlemeyle GSS Primleri Artırıldı!

Yeni Düzenlemeyle GSS Primleri Artırıldı!

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için herhangi bir işte çalışmayan ve eşi veya anne babası üzerinden sağlık hizmeti alamayan kişilerin ödemekle yükümlü oldukları Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, asgari ücretle birlikte zamlandı.



Uzmanlara göre, yaşını doldurmuş ve çalışmayan bireylerin GSS prim ödemeleri yeni düzenlemeye göre artırıldı.

Zam Sonrası GSS Prim Ödemeleri

Yapılan yeni düzenlemeye göre, işsiz veya çalışmayan ve eşinden dolayı sağlık hizmeti alamayan bireylerin aylık GSS prim ödemeleri artırıldı. Bu yılın ilk yarısında aylık 300,24 TL olan prim tutarı, Temmuz ayından itibaren aylık 402,44 TL olarak uygulanacak.

Aynı zamanda Türk vatandaşlığına sahip olan ancak Türkiye'de ikamet etmeyen kişilerin eşleri, anne babaları ve çocuklarının GSS primleri de aynı şekilde artırılarak 402,44 TL olarak belirlendi.

Yeni Düzenlemeyle GSS Primleri Artırıldı!

Yabancı Öğrencilerin GSS Primleri

Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, ilk kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmaları durumunda genel sağlık sigortasının sağladığı haklardan yararlanabiliyorlar. Ancak bu sürede başvuru yapmayan öğrenciler, öğrenimleri süresince GSS haklarından mahrum kalıyorlar. Yabancı öğrencilerin ödemesi gereken GSS primi ise 400,32 TL'den 536,58 TL'ye yükseldi.

Türkiye'de oturma izni almış olan yabancı ülke vatandaşlarından, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler de GSS primlerini kendileri ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Bu durumda, mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesi gözetilmektedir. Bu kapsamdaki yabancıların ödemeleri gereken aylık GSS prim tutarı ise 2.401,92 TL'den 3.219,48 TL'ye yükseldi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön