09 / 05 / 2024

Yeni Evim Kampanyası'nda deprem etkisi: Satışlar iptal ediliyor! 

Yeni Evim Kampanyası'nda deprem etkisi: Satışlar iptal ediliyor! 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler 16 Ocak’ta başlayan "Yeni Evim Konut Finansman Programı" kampanyasını da etkiledi. 6 Şubat'ta meydana gelen depremler kampanyada satış iptallerine neden oldu. İşte ayrıntılar...



Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; deprem öncesinde kaparosu ödenen evlerde satış iptalleri yaşandığına vurgu yapan Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, konuya ilişkin açıklamasında "Çünkü burada krediden kaynaklanan iki boyut var. Devam projelerde bankalar henüz kredi vermedi. Tamamlanmış olan projelerde ise 7 Mart itibariyle bankalar yeniden değerlendirmeye başladı" ifadelerine yer verdi ve şimdi yeni mevzuatın yayınlanmasıyla beraber yeniden artış yaşanabileceğini dile getirdi. 

Ev almak isteyenlerin talip oldukları konutları daha fazla sorgulamaya başladıklarının da altını çizen Babacan, "Depremden önce yüksek katı sorun etmeyen alıcılar şimdi sorgulamaya başladı" diye konuştu ve inşaatı süren projelerin de hızlıca kampanyadaki satışa dahil edilmesinin önemini vurguladı. 

Yeni Evim Kampanyası nda deprem etkisi: Satışlar iptal ediliyor! 

Babacan, şu anda Emlak Konut GYO'nun projeleri haricinde enüz özel şirketlerin bu projelerine kredi imkanı sunulmadığını aktardı. 

Depremin ardından yeni evim kampanyasında ciddi iptaller olduğuna dikkat çeken Mars Genel Müdürü Hakan Bucak, açıklamasında "Bankacılık sisteminden dolayı başvurulara cevap verilemiyordu. Depremde olunca başvuru sırasında olanlar taleplerini iptal ettirdi. Bu durum özellikle Bakırköy, Avcılar gibi deprem riski yüksek bölgelerde görüldü. Ancak riskli alanda değilse pek iptaller olmuyor" şeklinde konuştu. 

Bu durumun kampanya çerçevesinde planlanan 100 bin konut satış rakamlarını etkileyeceğinin altını çizen Bucak, kampanya ile 3-4 ayda 100 bin konutun eriyeceğini düşündüklerini fakat şimdi deprem sebebiyle bu sürecin uzayacağını dile getirdi. Bucak, açıklamasını " İptaller dışında bu sistemin gelir grubuna uygun vatandaş sayısının çok fazla olmaması da bir etken" ifadelerini kullanarak sonlandırdı. 

Yeni Evim Kampanyası nda deprem etkisi: Satışlar iptal ediliyor! 

Kampanyanın başlamasıyla kampanya şartlarına uygun olan Maltepe’deki projelerine bir anda 50 kişinin kaparosunu yatırıp başvuruda bulunduğunu dile getiren Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysan ise açıklamasında "Ancak sadece 2 kişi kredi alabildi. Geri kalanları ise kredi alamıyoruz diye başvurularını iptal etti" şeklinde konuştu. 

Konut kredilerinde limitlerin artırılmış olmasına rağmen kamu bankalarında üst limit uygulaması da hala devam ediyor. Kamu bankalarından kaynakların verdiği bilgiye göre konut kredilerinde üst limit 250 bin TL olarak belirlendi. Yeni evim kredileri ise bu limite dahil değil. Yeni evim kampanyasında hak sahiplerinin sınırlı olması sebebiyle, konut kredilerinin çoğunluğunun üst limitli şekilde kullandırıldığına dikkat çekildi.

Yapı denetim firmaları için yeni düzenleme!

TOKİ kura takvimi peş peşe açıklandı! 2023 İzmir, Tekirdağ kuralarına hemen bakın! TOKİ'ye başvuranlar dikkat!

İstanbul'da evini dönüştürmek isteyenlere yüzde 0,69 faizle 2 yıl geri ödemesiz kredi! 


Geri Dön