23 / 12 / 2024

Yeni evli çiftlere dayalı döşeli daire verilecek!

Yeni evli çiftlere dayalı döşeli daire verilecek!

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı beyannamede sosyal hayata yönelik hedefler dikkat çekti. Fakir çiftlere dayalı döşeli ev, ayda 100 TL'ye konut, öğrenciye ucuz barınma imknı ve her ile GAP modeli öne çıktı



Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı seçim beyannamesinin üçüncü ana başlığı güçlü toplum oldu. 'çaresiz ve umutsuz bir tek insan kalmayacak!' diyen Erdoğan, yoksul çiftlere, içinde beyaz eşyası olan 25 yıl vadeli, peşinatsız sosyal konut yapılacağını söyledi. Erdoğan, güçlü toplumun satır başlarını şöyle duyurdu:

GÜNDE EN AZ 4.3 DOLAR: 2015 yılına kadar günlük 2.15 doların altında gelirle yaşamak zorunda olan vatandaş kalmayacak. 2019 yılında ise hedef çıtası artarak günlük 4.3 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda kalan vatandaş kalmayacak. Yani bu aya vurduğumuzda 140-150 dolar gelir seviyesine gelecek.

YOKSULLUK ORANI % 10'UN ALTINDA: 2023 yılında yoksulluk oranının yüzde 10'ların altına kalıcı bir biçimde düşürülecek. Sosyal destek niteliğindeki transferlerin Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranı 2 puan artırılarak yüzde 3'e çıkarılacak.

AYDA 100 TL'YE KONUT: Yoksul ailelere teslim edilmek üzere ilk aşamada 50 bin, ikinci aşamada da 50 bin olmak üzere toplam 100 bin konut yapılacak. Konutlar peşinatsız ve faizsiz aylık 100 TL taksitle verilecek. Engelli, çocuk, dul ve yetim, yaşlı, şehit yakınları gibi kesimlere uygulanan, bugüne kadar sağlanan avantajlar daha ileri seviyelere taşınacak.

YENİ EVLİ çİFTLERE DESTEK: Yeni evli veya evlenecek yoksul çiftler için yuva teşvik konut programı başlatılacak. Bu programa müracaat eden çiftlerin beyaz eşya, halı gibi ihtiyaçları giderilecek. 25 yıla varan vadelerle peşinatsız ucuz konut sahibi yapılacak.

Gençlere özel projeler

ÖĞRENCİYE UCUZ BARINMA: Barınma ve yurt sorununun çözümünde  TOKİ  ile yapılan işbirliğinin yanında özel yurtlar desteklenecek ve öğrencilere ucuz barınma imkanı sağlanacak.

HER İLE GAP MODELİ: Yoksullukla mücadelede önemli bir model olan SODES, önümüzdeki dönemde GAP ve DAP illerinin yanı sıra sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan diğer illerde de yaygınlaştırılacak.

GENçLİK AJANSI : Ülke gençliğine özgü ve daha fazla hizmet sunacak bir Gençlik Ajansı kurulacak. Ayrıca hayat boyu öğrenmeye katılım oranı yüzde 2'den 2023'te yüzde 8'e çıkarılacak.

Eğitim ve sağlıkta atılım

ZORUNLU EĞİTİM 13 YIL: Okul öncesi eğitim bütün il ve ilçelere yaygınlaşacak. Okul öncesi eğitim, ilköğretimle birleşecek. Böylece zorunlu eğitimi 13 yıla çıkmış olacak.

80 BİN AKADEMİSYEN: Öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 20 olacak. Öğretim üyesi sayısı 80 bine çıkacak.

YÖK REFORMU: YÖK yapılandırılacak. YÖK, üniversiteler arasında denetleme ve akredite yapan bir kurum haline gelecek.

MESLEK LİSESİ ÖNCELİĞİ: 2023'te meslek liselerinin oranı yüzde 65'e çıkacak, düz liselerin oranı da yüzde 35'e indirilecek.

DEV şžEHİR HASTANELERİ: Kamu özel ortaklığı modeli ile sağlık tesisleri, Ar- Ge birimleri dev şehir hastaneleri oluşturulacak. Bu hastaneler en az bir milyon metrekare arazi üzerine yapılacak.

DOKTOR SAYISI 2 KATINA çIKACAK: 120 bin olan doktor sayısını 2023'te 200 bine çıkaracağız. Tamamıyla sağlık alanında üniversite kurmaya başladık. Bezm-i Alem mesela, tamamen bir sağlık üniversitesidir. Uzman doktorlarımız kariyer yapma imkanlarını da bu hastanelerde yakalayacak. Devlet hastanesini tıp fakültesinin emrine vereceğiz. Böylece uzman doktorlar kariyer yapmış olacak.
Sabah


Geri Dön