Yeni gelişen ilçelerde konut fiyatları yükseldi!
Konut piyasasında stok fazlasının getirdiği rekabet, fiyatları da etkiledi. İstanbul’da son 6 ayda en çok düşüş Fikirtepe, Kartal, Bağdat Caddesi, Ataköy, Tuzla, Beykoz ve İstinye’de hesaplandı. Mahmutbey, Şerifali, Ispartakule ve Beylikdüzü ise değerini artırdı...
Konut piyasasında arz-talep dengesindeki değişim fiyatlara yansıdı. Stok fazlası ile gelen rekabetle İstanbul’un bazı ilçelerinde fiyat düşüşleri yaşandı, yeni gelişen ilçelerin ise değeri arttı.
Karar Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre, İstanbul’da son 6 ayda en çok düşüş Fikirtepe, Kartal, Bağdat Caddesi, Ataköy, Tuzla, Beykoz ve İstinye ilçelerinde hesaplandı. Buna karşılık, büyük ulaşım projeleri geçiş güzergahlarında konumlanan Mahmutbey, Şerifali, Ispartakule ve Beylikdüzü’nde konut fiyatları yükseldi.
TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yayınlanan “Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası” raporuna göre, 6 aylık dönemde ortalama fiyat artışı Avrupa Yakasında yüzde 1.5, Anadolu Yakasında ise yüzde 0.1’e geriledi.
Fiyatlardaki 6 aylık değişim incelendiğinde, en büyük değer düşüşleri yüzde 3.8 ile Fikirtepe’de gözlenirken, bu yerleşim birimini Kartal-Maltepe yüzde 2.7, İstinye-Tarabya yüzde 2.5, Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı yüzde 2.1, Beykoz yüzde 1.9, Seyrantepe-Maslak yüzde 1.4, Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı yüzde 0.5 ve Tuzla-Pendik-Kurtköy hattı yüzde 0.2 düşüşle izledi.
Değeri en çok artan bölge ise 6 aylık dönemde yüzde 5.4 ile Mahmutbey-GOP TEM aksı, yıllık bazda yüzde 9.8 artışla Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra bölgesi olarak kaydedildi. Rapora göre, İstanbul ortalamasında konut yatırımlarının geri dönüş süresi 25.8 yıl olarak ölçülürken, bu süre Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı bölgesinde 35.3 yıla, Mecidiyeköy-Büyükdere aksında 35.1 yıla yükseldi. Fikirtepe 32.6 yıl, Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı 30.8 yıl, İstinye-Tarabya bölgesi de 30.5 yıl ile geri dönüş süresinin en uzun olduğu bölgeler olarak kayıtlara geçti. Yatırım geri dönüş süresinin en kısa olduğu bölgeler ise 20.3 yıl ile Esenyurt-Beylikdüzü, 21.2 yıl ile Kağıthane, 21.9 yıl ile Bomonti olarak gözlemlenedi. Rapora göre, stok fazlası olan bölgelerin fiyat artışlarının, gelişen bölgelerde dahi fiyat artışlarını sınırladığı da gözler önüne serildi. Yüksek değerli konut bölgelerinde de fiyat artışları sınırlı kaldı ya da azalma gözlendi.
İstanbul için ruhsat istatistikleri incelendiğinde, son yıllarda ruhsat verilen daire sayısında bir artış trendi gördüklerini söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, şu açıklamalarda bulundu:
“Bunu iki yaka ayrıntısında incelediğimizde yeni gelecek stokun ağırlıklı Avrupa yakasında olacağı anlaşılıyor. Tabii bu noktada dikkat çekici bir husus ise Anadolu yakasında ruhsat alan daire sayısının da düzenli bir artış trendinde olduğudur. Verilen ruhsat ve satılan konut adetlerini İstanbul ilçeleri bazında incelediğimizde Anadolu’da Pendik, Çekmeköy gibi ilçelerde, Avrupa’da Başakşehir, Küçükçekmece gibi ilçelerde kayda değer artış görüyoruz.
Anadolu yakasında verilen ruhsat ile satış adetlerinin 2017 yılına kadar benzer seviyede gittiğini, Avrupa yakasında ise oldukça dengeli bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Fiyatı 1 milyon TL ve üzerinde olup, bölgesel olarak stok artış trendinde olan bölgelerde arzın artması nedeniyle alternatif sayısının artması ile fiyat rekabeti getirdiği alt bölgelerle karşılaşabiliyoruz. Bu anlamda TSKB Gayrimenkul Değerleme olarak son 6 aylık ve yıllık markalı konut pazarına ilişkin araştırmamızda fiyat düşüşlerinin Bağdat caddesi – Fikirtepe ve İstinye – Tarabya bölgelerinde görebiliyoruz.”
MAHMUTBEY YÜKSELİYOR
Mahmutbey-GOP Tem Aksında fiyat artışı yüzde 5.4
Şerifali-Küçüksu bölgesinde fiyat artışı yüzde 4.3
Kağıthane’de yüzde 3.7, Çamlıca-Acıbadem’de yüzde 2.9
Halkalı-Başakşehir-Ispartakule-Kayaşehir yüzde 2.4
Esenyurt-Beylikdüzü yüzde 2.4, Bahçeşehir yüzde 2.6
Büyükçekmece yüzde 2.2, Zeytinburnu yüzde 2.0
Kemerburgaz-Göktürk yüzde 1.7, Bomonti yüzde 1.6
Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra bölgesi yüzde 1.6
Ümraniye yüzde 1.5, Ataşehir bölgesi yüzde 1.4
KADIKÖY VE CADDE DÜŞÜŞTE
Fikirtepe yüzde -3.8
Kartal-Maltepe yüzde -2.7
İstinye-Tarabya yüzde -2.5
Kadıköy-Bağdat
Caddesi-Göztepe-Kozyatağı yüzde -2.1
Beykoz yüzde -1.9
Seyrantepe-Maslak yüzde -1.4
Ataköy-Zeytinburnu sahil aksı yüzde 0.5