22 / 12 / 2024

Yeni imar planının püf noktaları Başkan`dan!

Yeni imar planının püf noktaları Başkan`dan!

Urban Land Institute tarafından düzenlenen 'Dünden Yarına Gayrimenkul Söyleşileri' seri konferanslarının ikincisi, 'Türkiye'de Gayrimenkul Sektörünün Dünü ve Yarını' ana başlığıyla düzenlendi. İMP Başkanı Kaptan, İstanbul'un yeni imar planının püf noklata



İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Kaptan da, Türkiye'de büyük metropollere iş göçünün devam ettiğini söyledi.

Sanayi alanları ve yasa dışı 8 milyon nüfusun su havzalarında bulunduğuna dikkati çeken Kaptan, "Küçükçekmece havzasından vazgeçtik.

Bu bizim gelecek kuşaklara hiçbir şekilde anlatamayacağımız büyük bir şehircilik hezimetidir. Ekoloji ve ekonomi savaşında aslında hem ekoloji hem de ekonomi büyük mağlubiyet içinde" dedi.

Türk sanayi nüfusunun yarısının İstanbul Gebze ve Çorlu bölgesinde bulunduğunu, bunun bir geminin yanlış yüklenmesi gibi riskli bir iş olduğunu ifade eden Kaptan, "İstanbul Ticaret Odası (İTO) bizden 7 bin hektar yeni sanayi alanı istedi, tek tek firmalar da 4 bin hektar alan talebinde bulundu. Buna hayır demek ulusal ekonomiye çomak sokmak kadar riskli. Bu nedenle sanayi desantrilizasyonu, uzun vadede Türkiye genelini hedef alan stratejilerin geliştirilmesi vazgeçilmezdir" diye konuştu.

Hüseyin Kaptan, ne zaman Mecidiyeköy'de bir gökdelen çıksa dehşete düştüklerini, bir gün orada yaşayan insanların belki helikopterle kurtarılacağını, oradaki enerjinin yanlış kullanıldığını belirtti.

İstanbul coğrafyasının ancak 16 milyon nüfusu taşıyacağını düşündüklerini ifade eden Kaptan, "İstanbul'un kendi metropolü 12 milyon, batı ve doğuda iki metropolitan alan da 4'er milyon olacak. Metropolitan bölge 20 milyon olacak" dedi.

Kaptan, İstanbul'a her sene 400 bin kişi geldiği düşünüldüğünde Cumhuriyetin 100. yaşında İstanbul'un nüfusunun 25 milyon olacağına dikkati çekti.

Hüseyin Kaptan, bundan sonra sadece batıda 2 milyon kişilik yerleşim alanı öngördüklerini, doğuda yeni yerleşim alanı öngörmediklerini kaydetti.

Multi Turkmall Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel, "Şehir içinde katiyen gökdelen yapmıyoruz, artık şehir içinde alışveriş merkezi de yapmıyoruz" dedi.

Konferansta konuşan Nagel, Türkiye'de perakendecilik sektöründeki devrimi kendilerinin yarattığını savundu.

15 sene önce böyle merkezler bulunmadığını ifade eden Nagel, Akmerkez'in açılmasının kendisi için ateşleyici olduğunu, Carrefour'un da hipermarket kurma deneyimi yarattığını anlattı.

Nagel, "Şehir içinde katiyen gökdelen yapmıyoruz, artık şehir içinde alışveriş merkezi de yapmıyoruz" dedi.

Türkiye'de muazzam yatırım fırsatı bulunduğuna dikkati çeken Nagel, "Tutsat (mortgage) Türkiye'de 3 yıldır var. Bu ülkenin sıçrayışı inanılmaz, baş döndürücü. Türkiye Avrupa'nın Çin'idir" dedi.

Avrupa'da başı çeken ekonomilerin gelecek için bir fikirleri bulunmadığını, herkesin elinde olanı tutmaya çalıştığını ifade eden Nagel, Türkiye'nin dünyanın bu bölgesinde geleceği olan tek ülke olduğunu kaydetti.

-"TÜRK ŞİRKETİMİZLE TÜRKİYE DIŞINDA GENİŞLEMEK İSTİYORUZ"-

Nagel, "Biz Türkiye'de çok başarılı olduk. Türk şirketimizle Balkanlarda yatırım yapıyoruz, Türk cumhuriyetleri ve Çin'de de varız.

Ticari merkezlerin gelişmesi İstanbul kaynaklı oluyor ve Uzak Doğu'ya dönüyor. Türk şirketimizle Türkiye dışında genişlemek istiyoruz" dedi.

Hans Otto Nagel, Forum İstanbul projesi ile ilgili olarak da, "Dünyanın bu kısmındaki en büyük projedir. Orada alışveriş ve eğlence merkezi kuruyoruz" diye konuştu.

-"5 MİLYAR AVROLUK YATIRIM GELİYOR"-

Türkiye'de hali hazırda 2,5 milyar avrodan fazla yatırım yaptıkların ifade eden Nagel, 5 milyar avroluk yatırımın da geleceğini söyledi.

Konuşmasında bir anısını anlatan Nagel şunları söyledi: "Türkiye'de 2004 yılının Ağustos ayında finansman nasıl değişti, bir anekdotla anlatayım; Commerzbank'tan bir yatırımcı ile Reina'da yemek yiyorduk. Yatırımcı, (Nagel burada neyin varsa satın alırım) dedi. İşte bu Türkiye'de yatırımın patlamasıydı. Yatırımcılar, Arnold İstanbul mu dedi? Hemen İstanbul'a bakarlar, biz de onun yaptığını yapalım derler. O tarihten beri yatırımcı tsunamisi oldu. Ama ne yazık ki yeterli proje

yok."

-"SUPRIME KRİZİ TÜRKİYE'Yİ VURMADI"-

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Nagel, Türkiye'nin bütün şehirlerinde odaklanma içinde olduklarını, alışveriş ve eğlence konsepti ile çalıştıklarını belirtti.

Uluslararası yatırımcıların Türkiye'yi yatırım yapılacak bir yer olarak gördüğünü ve Türkiye'nin başarısına yatırım yaptıklarını söyleyen Nagel, "Suprime krizi Türkiye ve Yunanistan'ı vurmadı. Türkiye'de finansman bulabiliyorsunuz. Türk bankaları çok başarılı. Yatırım parası artık içeriden sağlanıyor. Devam edebilirsiniz. Türkiye'de yatırım fonu olacak ve bir sürü yatırımcıya fon verecek çünkü Türkiye'de yeterli yatırım var" dedi.

-"TÜRKİYE'Yİ ORTA AVRUPA'YA TANITMAKTA GEÇ KALDIK"-

Bir başka soru üzerine de Nagel, Türkiye'yi Orta Avrupa'ya tanıtmakta geç kaldıklarını, bunun hata olduğunu, Türk politikacıların da bu konuda kendilerine pek yardım etmediğini söyledi.

Nagel, son 2-3 yıldır Avrupa ve ABD'nin uyandığını, Türkiye'nin gelişmesini anladıklarını belirterek, "Türkiye'de bütün dünyanın tanıdığı bir şey var. Vestel dünyadaki en büyük televizyon üreticisi.

Otomobil lastiği üreticisi Goodyear Türkiye'de. En büyük otobüs firması Mercedes Türkiye'de. bunları Avrupa bilmiyor, bunların şovu yapılmadı.

Türk ekonomisinin Avrupa'da etkinliğini artırmak için ben elimden geleni yapacağım, siz de yapın" şeklinde konuştu.


Geri Dön