02 / 05 / 2024

Yeni İmar Yönetmeliği yarın yürürlükte!

Yeni İmar Yönetmeliği yarın yürürlükte!

3 Temmuz yayımlanan Yeni İmar Yönetmeliği yarın yürülüğe giriyor. Yeni İmar Yönetmeliği gereğince artık stüdyo daire yapılamayacak...



 

3 Temmuz tarihinde Resmi Gazete'de  Yeni İmar Yönetmeliği yayınlamıştı. Yönetmeliğin; 14 üncü maddesi 3 Temmuz 2017 tarihinden geçerli olmak üzere, diğer maddeleri ise yarından itibaren yürürlüğe giriyor. 


Yeni İmar Yönetmeliği gereğince artık stüdyo daire yapılamayacak. Bir dairede en az 1 oturma odası ve 1 yatak odasının bulunması zorunlu olacak.


Buna göre her müstakil konutta en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri ve 1 tuvalet bulunması gerekiyor.


En küçük dairenin en az net 28,5 metrekare büyüklüğüe sahip olması ve dairedeki bölümlerin en az aşağıdaki ölçülerde yapılması gerekecek;


Piyes Dar Kenarı Net Alanı

1 oturma odası  3 metre 12 metrekare

1 yatak odası   2 metre 9 metrekare

1 mutfak veya yemek pişirme yeri 1.5 metre 3.3 metrekare

1 banyo veya yıkanma yeri 1.5 metre 3 metrekare

1 tuvalet 1 metre 1.2 metrekare


3 veya daha az odalı konutlarda banyo/yıkanma yeri ile tuvalet aynı yerde düzenlenebilecek. Hol ve koridor genişlikleri 1.20 metreden az olamayacak.


Mutfak, oda ve tuvalet/banyo havalandırmaları aynı boşluğa açılamayacak. Ancak, banyo ve tuvalet havalandırmaları aynı boşluğa açılabilecek.


Bağımsız bölüm iç duvar kalınlıkları en az 0.10 metre, diğer bütün duvar kalınlıkları en az 0.20 metre olarak düzenlenecek.


OTOPARK VE MESCİTLER EMSAL DIŞI


Yapıların daha az katla sınırlandırılması için için taban alanına yönelik kurallar da değişikliğe gidildi. Önceden TAKS'ta yüzde 40'a kadar izin verilirken, yeni yönetmelikle bu rakam yüzde 60'a kadar yükseltildi. Yeni inşa edilecek yapılarda park sorununun çözülmesi için yerin altında yapılacak olan otopark alanları emsal dışı tutuldu. 1 Ekim  Pazar günü yürürlüğe girecek yönetmelikte mescitler de ilk defa konut yapılarında emsal dışı alana dahil edildi.


TAVAN YÜKSEKLİĞİ 3.60'A ÇIKARTILDI


Net-brüt metrekare hesabını da sil baştan değiştiren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre, yeni inşa edilecek dairlerin yükseklikleri konutlarda 3.60 metreye, ticari ofislerde 4 metreye yükseltildi. Yeni yöneltmelikte terasların ortak alan olarak belirlendi ve çatılarda havuz ve bahçe yapılabilmesinin yolu açıldı. Yol üstü ticaretin yapıldığı konut alanlarında imalathane harici ticari kullanımlara izin veren yönetmelikte, bodrum katlarındaki konutların nitelikleri de değiştirildi.



Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği tam metni için tıklayın


Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde değişiklik 2017!

 


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 

 


Geri Dön