15 / 05 / 2024

Yeni inşa edilen bina için 5 yıl verginin dörtte üçü ödenir

Yeni inşa edilen bina için 5 yıl verginin dörtte üçü ödenir

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, emlak vergisiyle ilgili merak edilenleri yanıtladı

 



Soru: Binaların Emlak Vergisi değerinin dörtte birinden Emlak Vergisi alınmıyormuş. Biz iki dairemiz için Emlak Vergisi'ni tam ödüyoruz. Emlak Vergisi'ni daha az ödemek için ne yapmamız gerekiyor? Abdi TOP/KARABÜK

Cevap: Sorunuzda belirttiğiniz Emlak Vergisi değerinin dörtte birinin bina vergisinden müstesna tutulması `geçici konut muafiyeti' uygulamasıdır. Geçici konut muafiyeti şahıslara değil, konutlara tanınmış bir muafiyettir. Ancak, her konutun yararlanması söz konusu olmayıp, belli şartları taşıyan konutlar yararlanmaktadır. Geçici muafiyetten yararlanmak için, binanın yeni olması, mesken (konut) olarak kullanılması, Emlak Vergisi bildirimlerinin süresi içinde yapılması gerekmektedir.

Bu şartları taşıyan konutlar, 2 bin 500 liradan az olmamak üzere emlak vergi değerinin dörtte biri, inşaatın tamamlandığı takvim yılını izleyen takvim yılından itibaren beş yıl süre ile Emlak Vergisi'nden müstesna tutulur. İki daireniz belirttiğimiz şartları taşıyorsa geçici muafiyetten yararlanırsınız. Taşımıyorsa yararlanamazsınız. Örneğin, dairelerinizin inşaatının tamamlanması üstünden beş yıldan fazla süre geçmişse, geçici muafiyetten yararlanamazsınız.

Ekrem Sarısu/Posta


Geri Dön