Sektörel

Yeni inşaatlarda frene basıldı: Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısı 1.4 milyondan 520 bine düştü!

TÜİK tarafından açıklanan daire bazında alınan ruhsat sayısı rakamlarında büyük bir düşüş yaşandı. Daire bazında verilen yapı ruhsat sayısının 1.4 milyon adetlerden 520 bine kadar düştüğü belirlendi. Peki sektör nasıl hareketlenir?  

Satılık ve kiralık konut fiyatlarında yaşanan artış, barınma sorununu da beraberinde getirdi. Ülkemizde Cumhuriyet tarihinin en büyük barınma krizi yaşanırken, açıklanan rakamlar da sektör oyuncularının bir ayağının da frende olduğunu ortaya koyuyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre; Türkiye’de daire bazında alınan ruhsat sayısı 2021’de 725 bin 294 adet olarak gerçekleşirken, 2022'de bu rakam 695 bin 804 oldu. 

TÜİK’in Kasım 2023 verilerine göre geçtiğimiz senenin ilk 9 ayında Türkiye’de daire bazında alınan ruhsat sayısı 520 bin 209’da kaldı.

Sözcü Gazetesi'nden Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre; daire bazında alınan ruhsat sayısı 2017 yılında 1 milyon 405 bin 447 adet ile 2002’den bu güne olan en yüksek seviyesine ulşamıştı. 

TÜİK tarafından açıklanan son rakamın Kovid-19 pandemisi döneminden de düşük olması, konut üretimindeki sıkıntının boyutlarını da gözler önüne seriyor. 

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve geçtiğimiz sene ülke genelindeki konut satışının 1.2 milyon adet olduğuna, söz konusu rakamın neredeyse dörtte üçünü de ikinci el konutların oluşturduğuna vurgu yaptı. 

Vatandaşların ekonominin geldiği nokta nedeniyle yeni konut alaamdığının altını çizen İsmail Özcan, "Aektörde ise büyük ölçekli firmalar bile birkaç sene öncesinden frene bastı, bazı isimler sektörden çekildi. Daire bazında alınan yapı ruhsatları 1.4 milyon TL'lere ulaşırke, 2023 yılında bu rakam 600 binlerde kalması bekleniyor. Üretim azlığı da konut fiyalarının ve kiraların geldiği noktayı etkiledi" açıklamasında bulundu. 

Özcan, Türkiye’de konut üretiminin talep bazında olması gereken noktada olmadığının da altını çizdi ve bu durumun gelecek 2-3 sene içinde  barınma krizinin ileri boyutlara varacağını işaret ettiğini belirtti. 

Geçtiğimiz senelerde Türkiye'deki konut satışlarının genellikle yüzde 55’inin ikinci el, yüzde 45’inin yeni konutlardan meydana geldiğini aktaran İsmail Özcan, artık bu tablonun değiştiğine, insanların yeni ev alamadığına, ülkenin nüfusunun arttığına, üretim olmayınca konut talebinin bir kısmının ikinci ele kaydığına dikkat çekti. 

Özcan, "Konut ihtiyaç oranı da göz dikkate alındığında 3 sene için 500-550 bin konut ihtiyacı olacak. Bu açık da ne yazık ki ülke genelinde barınma sorunu tetikleyecek" ifadelerini kulandı. 

Ülkede ürük yapı stoku olduğunun ve bu stokun yenilenmesinin şart olduğunun altını çizen Özcan, "Betonarme sistemlerin yapımı uzun sürüyor. Sektör artık alternatif üretimlere geçmek zorunda. Bu kapsamda apartmanlar da dahil olacak şekilde çelik yapı sistemlerine geçişi cesaretlendirecek bir takım adımlar atılmalı" ifadelerini kullandı. 

Yabancıya konut satışı 100 bini bulabilir! Yabancıların yatırımları için yeni kampanyalar gerek!

Limak Çimento 14-15-16 Şubat'ta talep toplayacak!

Kiracılar dikkat! Bu nedenlerle oturduğunuz evi boşaltmak zorunda kalabilirsiniz!