08 / 11 / 2024

Yeni İpek Yolu Türkiye'den geçecek!

Yeni İpek Yolu Türkiye'den geçecek!

Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol projesi’ ile yeni İpek Yolu kuruluyor. Çin Büyükelçisi Yu Hongyang, “Yeni İpek Yolu projesinde çok sayıda yol var. Ancak her yol, nereden geçerse geçsin, mutlaka Türkiye’den geçecek” dedi.




Çin’in  Ankara  Büyükelçisi Yu Hongyang, gündemdeki kritik sorunlara ve Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesine ilişkin Milliyet’in sorularını yanıtladı.

Çin’in yeni İpek Yolu projesi ‘Bir Kuşak Bir Yol’un, Çin’den Türkiye’ye kadar uzanan hattaki tüm ülkeleri olumlu etkileyeceğini ve bu ülkeler arasında işbirliği sağlayacağını belirten Hongyang, “Yeni İpek Yolu projesinde çok sayıda yollar var. Ancak her yol, nereden geçerse geçsin, mutlaka Türkiye’den geçecek” dedi.


‘Yürek birliği’ olacak

Hongyang, Milliyet ekibini elçilikte misafir ederek, uzun yıllara yayılacak olan yeni İpek Yolu projesi ‘Bir Kuşak Bir Yol’ konusunda bilgi verdi. 2 bin sene önce oluşturulan, Çin’den başlayıp, Kazakistan, Özbekistan, Rusya, Türkiye, Yunanistan üzerinden Roma’ya uzanan İpek Yolu’nu yeniden yaşama geçirmek için harekete geçen Çin, bölge ülkelerinin tamamından destek aldı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ‘İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’ ve ‘21. Yüzyıl Deniz Üzerindeki İpek Yolu’ önerileri, büyük ilgi gördü. Çin, projeyle İpek Yolu üzerindeki devletlerin ekonomik hacimlerini artırmayı, 65 ülkeyi kapsayacak yeni İpek Yolu’nun 21 trilyon dolarlık bir ekonomiyi yakından ilgilendirmesini hedefliyor.


Çin Büyükelçisi, projenin Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğini, 3’ü deniz, 2 kara yolu olmak üzere 5 güzergahta inşa edilmesi tasarlanan projede her yolun mutlaka Türkiye’den geçtiğini vurguladı.

Projeyle, ilgili bütün ülkelerin ticaret hacminin yeni bir seviyeye yükseleceğini kaydeden Hongyang, Çin’in şu anda 1.1 trilyon dolar olan ticaret hacminin, projeyle 2.5 trilyon dolara çıkmasını hedeflediklerini, benzer artışların bütün ilgili ülkeler için geçerli olacağını belirtti.

Projenin AB gibi bir kurumsal yapı etrafında şekillenmediğini, bütün ülkelerin birbiriyle ilişkili olmasının öngörüldüğünü kaydeden Hongyang, şöyle devam etti:

“5 başlık öngörülüyor. Politika bağlantısı; güzergahtaki ülkelerin bölgesel işbirliği tedbirleri almasını, tesis bağlantısı; güzergahtaki ülkelerin altyapı planları ve standartlarının oluşturularak, ana ulaşım yolunun inşa edilmesini, ticaret bağlantısı; ülkelerin yatırım ve ticaret kolaylaştırıcı tedbirler almalarını, sermaye bağlantısı; finansal işbirliğini, yürek bağlantısı; kültürel, akademik, insan kaynakları, turizm, bilim, teknoloji basın işbirliğini hedefliyor. Türkiye ile Çin arasındaki işbirliğinin büyük gelişme potansiyeli var.”


Kolay vizede ortak görüş


Çin Füzesi’nin Türkiye tarafından alınması, vize muafiyeti, Suriye gibi güncel başlıkların bu konuyla ilgisi olmadığını belirten büyükelçi, ancak gelişen ilişkilerin her alanda kendini hissettireceğine dikkati çekti.

Suriye konusundaki görüş ayrılıklarının projeye etkisi konusunda, “Hiçbir sorun ilelebet sürmez” diyen Hongyang, Çin ile Türkiye’nin vize kolaylığı konusunda ortak görüşlere sahip olduklarına dikkati çekti. Hongyang, Çin Füzesi konusunda ise yürütülen görüşmelerde henüz yeni bir gelişme olmadığını bildirdi.


Milliyet


Geri Dön