07 / 05 / 2024

Yeni İzmir böyle olacak!

Yeni İzmir böyle olacak!

Seferihisar merkezli depremin yol açtığı yıkım ve acı kayıplardan sonra İzmir'de birçok ihmal ve yanlışın getirdiği olumsuz sonuçların izleri siliniyor. İşte yeni İzmir'in son hali...



İzmir'de depremzedeler için inşa edilmesi planlanan 3 bin konutluk projede, sosyal ve kültürel tesislerin yanı sıra okul, cami ve bir de millet bahçesi bulunuyor. Sabah'tan Ertan Gürcaner'in haberine göre; öncelik mağdur olan, evsiz kalan vatandaşlar olmak üzere artık işin istismara kapalı olarak bakanlık takibi ve güvencesi ile son derece modern ve son teknolojiye uygun inşa edileceği projenin ayrıntılarında çok önemli detaylar kullanıldı.

ADETA YENİ BİR İZMİR İÇİN KOLLAR SIVANDI

İzmir'i derinden etkileyen 6.6 büyüklüğüne sahip deprem şehirdeki büyük çapta hasara neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarında 506 apartmanla ilgili ağır hasarlı olduğu için yıkım kararı alındı.

Depremin ardından evleri yıkılan ve ağır hasar gören vatandaşların çeşitli kurumlar tarafından geçici süreyle ihtiyaçları giderilirken rezerv konut alanıyla ilgili çalışmalarda da önemli mesafeye gelindi.

İZMİR'DE TASLAK PLAN BELLİ OLDU

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı son dakika açıklamasında evleri yıkılan vatandaşların bulundukları yerden istemeleri durumunda 2+1, rezerv konut alanından talep etmeleri halinde 3+1 daire sahibi olabileceklerini ifade etti.

Maliyetine, düşük faizli ve uzun yıllar boyunca ödemeli yeni konutların taslak planı tespit edildi.

EĞİTİM, SAĞLIK, YEŞİL ALAN VE İBADET...

Bayraklı Şehir Hastanesi'nin hemen yanında başlayan ve tünellerin üzerinin ardından geniş alana yayılan 3 bin konutluk alanda eğitim alanı olarak anaokulu, ilkokul, orta okul ve lise yer alıyor.

Sosyal tesis alanı ve kültürel tesis alanının bulunduğu alanda iki adet cami yerinin de ayrıldığı ortaya çıktı. Konut alanı tünellerin üzerine doğru bir hilal şeklinde olurken Bayraklı Doğançay Köyü bölgesine doğru arka alanda da geniş konut stok alanı bulunuyor.

Kış aylarının girmesi nedeniyle çadır yerine yeni konutları teslim edilene kadar depremzedelerin konterner şehirlerde barınması için çalışmalarda bulunuldu.

İZMİRLİYE HEM TOPLANMA ALANI HEM DE NEFES ALACAK BOŞLUKLAR; MİLLET BAHÇESİ

Bakanlık, rezerv konut alanının inşa edileceği alanda geniş bir millet bahçesi alanı yapmayı planlıyor. Vaziyet planında bu alanın mevcut yerleşim yerlerine yakın bölgede olacağı düşünülüyor. Daha önce Bayraklı Belediyesi'nin kurban yeri olarak kullandığı, Büyükşehir Belediyesi'nin ise Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal Kapalı Spor Salonu ile Yaşam Parkı yaptığı alanın yakınında yer alan millet bahçesinin planlandığı alanda şu anda bir yapı yer almıyor.


Geri Dön