27 / 04 / 2024

Yeni kentsel dönüşüm yasasında şok detay: Tebligat kanunundaki değişiklik sorun çıkarabilir!

Yeni kentsel dönüşüm yasasında şok detay: Tebligat kanunundaki değişiklik sorun çıkarabilir!

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili konuştu ve sorun çıkabilecek noktalara değindi. Peki yeni yasa dönüşüm sorunlarını çözecek mi?



Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeleri de kapsayan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulunda kabul edildi.

Söz konusu kanunla, yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı alanı şeklinde belirlenmesinin mümkün olmasının amaçlandığı belirtildi. 

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, kentsel dönüşüm kanunundaki değişiklikler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni kentsel dönüşüm yasasında şok detay: Tebligat kanunundaki değişiklik sorun çıkarabilir!

Gerçek Gündem'den Sema Kızılarslan'ın haberine göre; Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında deprem, afetler ya da doğa olaylarının bugünün değil yüzyılların meselesi olduğuna dikkat çekti. 

"Yıl 1999, Kocaeli depremi ve sonrasında Düzce depremi. Bunlarla sanki depremle tanışmışız gibi bir hissiyat bulunuyor. Halbuki bu topraklarda 1999 depreminden önce Erzincan depremi mevcut. Varto depremi mevcut. Afyon, Dinar depremi vardır… Ancak her ne hikmetse bunları unutmuşuz. Ve 1999'da büyük sözler verdik, deprem fonları kurduk, özel vergiler topladık. Geldik 2023 yılına; yapılarımız, şehirlerimiz hala depreme dayanıklı değil" açıklamasında bulunan Turan Hançerli, 2012'de yürürlüğe alınan kentsel dönüşüm kanununun o günden bugüne önemli bir çözüm üretmediğinin görüldüğünü söyledi. 

Şimdi iki senedir beklenen kentsel dönüşüm kanununda bir değişiklik yapıldığına dikkat çeken Hançerli, "Depremin ne zaman olacağını belirleme şansımız bulunmadığı gibi bilme ihtimalimiz de yok. Ancak üstesinden gelebiliriz. Depremin yıkmayacağı, yıkamayacağı bir İstanbul ve Türkiye mümkün" açıklamasında bulundu. 

Depreme dayanıklı, güvenli ve gelecekte de güvenli olacak bir şehri yalnızca İstanbul'da değil, tüm Türkiye'de inşa etmenin mümkün olduğunu dile getiren Hançerli, gerçek çözüme yönelmiş iradeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi. 

Yeni kentsel dönüşüm yasasında şok detay: Tebligat kanunundaki değişiklik sorun çıkarabilir!

YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI ÇÖZÜM OLACAK MI?

Turan Hançerli, konuya ilişkin açıklamasında "Çözümü engelleyecek çözümü yavaşlatacak, çözümü baltalayacak yol ve yöntemlere sapmamaya ihtiyaç bulunuyor. Kişilerin, bireylerin, kurumların, kişisel hırslarına ve ihtiyaçlarına değil de toplumun ve ülkenin gerçek problemini çözmeye odaklandığımızda bunu başarabiliriz. Bu değişiklik çözüm olmaz" dedi ve değişikliği tabii ki kullanacaklarına vurgu yaptı. 

Yeni kentsel dönüşüm kanununun yürürlüğe girmesinin ve maddelerinin problemli olduğunu dile getiren Hançerli, "Biz kanunlara uyarız. Buna uygun davranırız ancak açık söylüyorum, bu mevcut değişiklikle ihtiyacımız olan, Türkiye'mizin ihtiyacı olan dayanıklı kentler inşa etmek depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve bu sorunu çözmek kısa vadede mümkün olmaz" ifadelerine yer verdi. 

Bu konunun hızla çözülmesi gerektiğini aktaran Hançerli, "Kanunun ruhunda değişiklik var, tebligat da zorluklar bulunuyor. Bunları iyileştirelim, hızlandıralım denmiş. Tebligat yasasında değişikliğe gidilmiş, kolaylaştırılmış. Ancak tebligat kanununun bir ruhu var, tebligat kanununda böyle kolay değişiklikler yaptığınızda çözüme kolay ulaşamayacağınız gibi, sorunlar da yaşanabilir. Güven ortamını ortadan kaldırırsanız hareket edemezsiniz" diye konuştu.

Yeni kentsel dönüşüm yasasında şok detay: Tebligat kanunundaki değişiklik sorun çıkarabilir!

VATANDAŞ EVİNİ KAYBETME KORKUSU YAŞIYOR

Turan Hançerli, 2012'den bugüne yürürlükte olan yasa çerçevesinde rezerv alan ilan edilen yerlerdeki dönüşüm oranının yüzde 5 olduğunu belirtti. 

Aynı zamanda, vatandaşların yapısını kaybetme korkusu yaşadığının altını çizen Hançerli, bu değişikliğin sorunu çözmeyeceğinin, güven vererek yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Hükümet kentsel dönüşümde öncelikli yerleri açıkladı: Kira desteği de güncellenecek!

2024 yılı ehliyet ücretleri ne kadar olacak?

Konut sitesindeki aidatlara yüz yüzün üzerinde zam yapıldı, çıkan kavgaya polis müdahale etti!

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama! İnşaat demiri izleme sistemi yılbaşında devreye alınıyor!

Geri Dön