02 / 05 / 2024

Yeni kıdem tazminatı resmen belli oldu! Kıdem tazminatından kimler yararlanacak?

Yeni kıdem tazminatı resmen belli oldu! Kıdem tazminatından kimler yararlanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aralık 2023 sonuna kadarki Sosyal Haklar Genelgesi’ni yayınladı. Yenş kıdem tazminatı resmen belli oldu. Peki kıdem tazminatından kimler yararlanacak?



Temmuz-aralık dönemi için çalışanların alacağı kıdem tazminatı belli oldu buna göre üst sınırı, 23 bin 489 lira olarak açıklandı.

Bu yılın ocak-temmuz döneminde ise kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982 lira olarak uygulandı. Temmuzda kıdem tazminatı tutarı yüzde 17.5 arttı.

Yeni kıdem tazminatı resmen belli oldu! Kıdem tazminatından kimler yararlanacak?

KIDEM TAZMİNATINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Kıdem tazminatından yararlanabilmek için, Çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor.

Çalışan işyerinde bir yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Bunların yanı sıra; erkeklerde askerlik nedeniyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde ve çalışan emekliliğe hak kazandığında kıdem tazminatı alma hakkı da doğuyor.

7 BİN PRİM GÜNÜ OLANLAR DİKKAT!

Kıdem tazminatında en çok merak edilen sorulardan biri de ''işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim? sorusu.

Yeni kıdem tazminatı belli oluncaya kadar bu sorunun cevabı şu şekildeydi:'' İlk sigortalı olduğu tarih, 8 Eylül 1999’dan önce olanlar 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alıp, kendi istekleriyle işten ayrılabiliyorlardı.

Ancak 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların büyük kısmı EYT’den emekli oldular. Halen prim gün sayısı ve çalışma yılı EYT için yeterli olamayanlar varsa, 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alıp, işten ayrılabilirler.

NTV Haber'de yer alana habere göre; 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe gire çalışanlar tazminat almaya hak kazanıp kazanmayacaklarını merak ediyor.

İlk sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında olan çalışanlar ya 25 yıl çalışıp, 4 bin 500 prim günü doldurduklarında kıdem tazminatı alabilecekler ya da çalışma yılına bakılmaksızın 7 bin prim günü doldurduklarında işyerinden kıdem tazminatı alıp, işten ayrılabilecekler.

İlk sigortalı olduğu tarih Mayıs 2008 ve sonrası olanlar da 5 bin 400 prim günü doldurmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanmış olacaklar.

Yeni kıdem tazminatı resmen belli oldu! Kıdem tazminatından kimler yararlanacak?

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatının nasıl hesaplandığı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Çalışılan her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret (ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemelerin dahil olduğu ücret) üzerinden kıdem tazminatı ödeniyor. 

Kıdem tazminatı net ücret üzerinden değil,  brüt ücret ile çalışılan yılın çarpımı sonucu  hesaplanıyor. Asgari ücretli bir çalışan, işyerinde 5 yıldır çalışıyorsa 67 bin lira, 10 yıldır çalışıyorsa 134 bin 140 lira tazminata hak kazanıyor. Kıdem tazminatından ise binde 7.59’luk damga vergisi kesintisi yapılıyor.

Parasını alamayan varsa başvurup anında geri alabilecek! Duyanlar inanmıyor! Resmen açıklandı!

Kıdem tazminatı resmen dibi gördü! Son 40 yılın en düşük seviyesinde!

Geri Dön