01 / 07 / 2024

Yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canı yanacak!

Yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canı yanacak!

Ekonomist Zafer Özcivan, yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canının yanacağına dikkat çekti. Peki yeni kira zammı nasıl belirlenmeli?



Ekonomist Zafer Özcivan, Ekonomim Gazetesi'nde yeni kira zamlarını kaleme aldı. Özcivan, söz konusu yazısına "Yaklaşık 2,5 seneyi aşkın bir süreden bu yana yaşadığımız, günümüzde de halen devam eden yüksek enflasyon döneminde ekonomik dengeler oldukça bozuldu. Alım gücümüz düştü, ücret ve maaşlar enflasyonun gerisinde kaldığı için hayat pahalılığında da artış oldu" ifadelerini kullanarak başladı. 

Dengelerin bozulmasının konut sorunu ve buna bağlı olarak konut kiralarının önlenemeyen yükselişine neden olduğunu aktaran Zafer Özcivan, "Konut sorununun en büyük sebebi ise Allah tekrarını göstermesin geçtiğimiz sene yaşadığımız ve asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat’ta yaşadığımız depremdir. Yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybettiği, on binlerce binanın yerle bir olması sonucu konut sorunu doğal şekilde kendini göstermiştir" şeklinde konuştu. 

Yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canı yanacak!

YÜZDE 25 ZAM SINIRI KABUL EDİLEMEZ, MÜLK SAHİPLERİ EVLERİNİ BOŞ BIRAKTI

Ekonomist Zafer Özcivan, Türkiye'ye  gelen sığınmacıların barınma ihtiyacının, 400 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verilmesinin, Rusya ile Ukrayna savaşının etkisiyle gelenlerin geçici de olsa yerleşmeye çalışmasının konut sorununun had safhaya çıkardığını vurguladı. 

"Konutlara olan talep artınca arz ve talep kanunu gereği konut kiraları astronomik rakamlara ulaştığı halde kiralık ev bulunamaz duruma gelmiştir. Bu gelişmelerden sonra geçen yıl hükümet tarafından 20224 yılı temmuz ayına kadar geçerli olmak üzere kira zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmış, ancak bu kural çok kısıtlı sayıda uygulanmıştır. Çünkü gerçek enflasyonun yüzde 100 seviyelerine dayandığı bir ortamda yüzde 25 kira artış oranı hakikaten kabul edilemez bir durumdur ve toplumda birçok olumsuz olayların gerçekleşmesine neden olmuştur" diyen Özcivan, bu nedenle evini boş tutan ev sahipleri de bulunuyor. 

Yeni kira zammında emeklilerin, dar ve sabit gelirlilerin canı yanacak!

KİRA ZAMMI TÜİK ORANINA GÖRE YAPILMALI, 5 YILDA BİR GÜNCELLENMELİ 

Bu sene Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 25 zam sınırının devam etmesinde gerek olmadığını belirtti. Ekonomist Zafer Özcivan, konuyu "Bu oldukça doğru bir karar. Çünkü kira zamları TÜİK tarafından açıklanan orana göre uygulanmalıdır ve bildiği kadarıyla kira miktarı 5 senede bir güncellenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla en adaletli sistem bu olacağını görmek zor değildir" diyerek değerlendirdi. 

Uygulanacak olan bu sistemle beraber kiracılar ile ev sahibi ilişkilerinin normale döneceğinin altını çizen Ekonomist Özcivan, "Davalar minimuma düşecek ve tarafların hiçbir zararı veya haksız kazancı olmayacaktır. Fakat 5 seneyi dolduran anlaşmaların güncellenmesi geçerli olacaktır. Konut sahipleri artık kendilerine göre zam isteyemeyeceği için taraflar arsında daha önce yaşanan olumsuzluklar olmayacaktır" açıklamasını yaptı. 

"Bir diğer konu da oğlum oturacak, kızım oturacak bahanesi veya evini bir yakınına satmış gibi yaparak kirayı yükseltme yoluna gidilmeyecektir. Konut sahipleri kendisi veya birinci derece yakını için tahliye istediğinde veya bu konuyla ilgili dava açtığında kazanıp evini boşaltırsa kendi kullanmaz ise 3 sene boyunca kanunen asla kiralayamaz" diye konuşan Özcivan, "Verdiği durumda cezai işleme tabi tutulur. Yüzde 25 kira artış sınırı yüzünden evi 10 bin TL iken 15 bin TL isteyen ev sahipleri yüzünden geçen sene kiralar suni şekilde yükselmişti" şeklinde konuştu. 

Özcivan, kirada oturan başta emekliler olmak üzere dar ve sabit gelirliler için durumun iç açıcı olmadığını belirtti. Özcivan, konuyla ilgili açıklamasını "Çünkü en düşük veya normal maaş alan bir ücretli eski kirayı bile ödeyemez durumdayken, zamlı kirayı nasıl ödeyeceği belirsiz halde" diyerek tamamladı. 

Beş'i bir yerde ne kadar? 22 ayar gram altın fiyatı kaç lira? Cumhuriyet altını anlık kaç TL? 1 Temmuz altın fiyatları 

Konutta ve otomobilde alıcı ‘kral’ oldu! Fiyatları artık alıcı belirliyor!

Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara'daki 120 dönümlük arsasını imara açıyor!


Geri Dön