10 / 10 / 2024

Yeni kiracılar zam mağduru oldu! Uzmanlar 'Zamlar piyasaya göre yapılmalı' dedi! 

Yeni kiracılar zam mağduru oldu! Uzmanlar 'Zamlar piyasaya göre yapılmalı' dedi! 

Bir yıl önce fiyatların yüksek olduğu dönemde ev tutanlar, şimdi de yüksek kira zamlarıyla karşılaştı. Uzmanlar ev sahiplerini uyardı. İşte ayrıntılar...




Konut kiralarında yaşanan artışların, yeni kiracıları zorladığı gündeme geldi. 2022 Haziran'da konut kiraları için getirilen yüzde 25 zam sınırlaması, 1 Temmuz 2024 itiibarıyla kaldırıldı. 

Kiralarda yıllık artış oranı eskiden olduğu gibi yine 12 aylık enflasyona bağlı şekilde uygulanmaya başlandı. Bu rakam Eylül 2024'te yüzde 63,47 olarak belirlendi. 

NTV'de yer alan habere göre; gayrimenkul sektörü temsilcileri, yeni kiracıların bu durumdan olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.

Yeni kiracılar zam mağduru oldu! Uzmanlar Zamlar piyasaya göre yapılmalı dedi! 

Gayrimenkul uzmanları, mülk sahiplerine yüzde 64'lük artışı yapmadan önce kiracının o kirayı ödeyebilip ödemeyeceğini sorgulaması gerektiğine ilişkin uyarılarda bulundu. Çünkü, bir sene önceki rayiç fiyatlardan ev tutanların bugün yüksek kira zammıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. 

30 bin TL'ye kiralanabilen evin şimdiki kira bedeli 12 aylık TÜFE artışıyla 50 bin Türk Lirası'na çıktı. Birçok evin de kira bedeli, yer aldığı bölgedeki rayiç bedelin üzerine yükseldi. 

Uzmanlara göre, kira zamlarının piyasaya bakılarak yapılması gerekiyor. Kiracının çıktığında aynı fiyattan yeni kiracının bulunabileceğinin göz önüne alınması gerekli. 

Yeni kiracılar zam mağduru oldu! Uzmanlar Zamlar piyasaya göre yapılmalı dedi! 

Tüm bunların yanı sıra, Bankası da aylık fiyat gelişmeleri raporunda kira enflasyonunu işaret etmişti. Söz konusu raporda, sözleşme yenileme oranının yüksek olması nedeniyle güçlü seyirin devam ettiği belirtilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti:

"Hizmet grubu içinde fiyat artışlarıyla öne çıkan kalemler, yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki düzenlemelere bağlı şekilde ulaştırma hizmetleri ve üniversite ücretlerini takiben eğitim hizmetleri ile beraber kira olmuştur.

Ayrıca, TCMB tarafından yayınlanan özette, yılın son çeyreğinde sözleşme yenileme oranının üçüncü çeyrekle karşılaştırıldığında düşecek olmasının yanında yeni ve yenilenen sözleşmelerde kira artış oranlarının düşmeye devam etmesiyle son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağının öngörüldüğü belirtildi.  

"Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler, sözleşme yenileme oranının Eylül'de de kayda değer bir düzeyde olmasıyla kira artışının yüksek seyredeceğini gösteriyor. Diğer taraftan, gerek PÖS mikro verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerde oluşan gerekse konut değerleme raporları üzerinden takip edilen kira artış oranları, TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında değerler alıyor. Sonuç olarak, eylül ayı PÖS verilerinde yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranlarının düştüğü dikkatleri çekiyor."

Altın biriktirenler dikkat! Gram altının 4 bin 500 TL olacağı tarih açıklandı!  

Kendi evinde oturanların oranı 2023'te 0,5 puan azaldı ve yüzde 56,2 oldu! 

Yeni Cupra Leon Türkiye'de satışa çıktı! Yeni Cupra Leon fiyatı ne kadar?


Geri Dön