29 / 04 / 2024

Yeni Konut Finansman Programı resmen Meclis'te! Kanun teklifi sunuldu! Hemen detaylara bakın!

Yeni Konut Finansman Programı resmen Meclis'te! Kanun teklifi sunuldu! Hemen detaylara bakın!

Ev sahibi olmak isteyenlerin merakla beklediği Yeni Konut Finansman Programı resmen Meclis'te! Kanun teklifi sunuldu! Hemen detaylara bakın!



AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, resmen Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 

Teklif ile Yeni Konut Finansman Programı'nın genel kapsamı tespit ediliyor, program çerçevesindeki katkıların sınırları ile ceza hükümlerinde düzenleme yapılıyor. 

Yeni Konut Finansman Programı resmen Meclis te! Kanun teklifi sunuldu! Hemen detaylara bakın!

Bu kapsamda, gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak için taksitlere katkıda bulunulacak. Bunun için Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla ilgili bankalara nakit kaynak aktarımı yapılacak. 

Bir sene içinde katkı sunulabilecek konut finansmanının toplam anapara tutarı, ilgili yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirlenen başlangıç ödeneklerinin yüzde 5'ini geçemeyecek. Bu tutarı bir katına kadar arttırmakta da Cumhurbaşkanı yetkili tutulacak.

Daha önce satılmamış ve yüklenici firmaların mülkiyetinde bulunan konutlarla henüz başlamamış ya da yapımı süren projelerden konut edineceklere katkıda bulunulabilecek. Henüz başlamayan ya da yapımı süren konut projeleri açısından mülkiyeti yüklenici firmalara geçecek konutlarla ilgili sağlanacak finansmanlar da bu kapsamda yer alacak. Gayrimenkul geliştiricileri de yüklenici sayılacak

Yeni Konut Finansman Programı resmen Meclis te! Kanun teklifi sunuldu! Hemen detaylara bakın!

Katkılar; yeterli ödeme gücüne sahip olduğu bankalarca belirlenen ve katkı talep eden gerçek kişilere yönelik konut finansmanı için verilecek. 

İlk 3 senedeki finansman taksit tutarının gerçek kişinin hane gelirinin yüzde 30'unu  geçen bölümü kadar miktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek tertibinden katkı şeklinde verilecek. Yüzde 30'luk oranı yüzde 30 ila yüzde 50 arasında belirlemeye, 3 senelik süreyi de bir seneye kadar indirmekte Cumhurbaşkanı yetkili sayılacak. 

Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici firma hesabından ya da finansman tutarından tahsil edilerek, finansmanı sunan bankalarda geçici hesaplara iletilecek. Bu miktarlar, bi seneye kadar finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek usul ve esaslar kapsamında; bu tutarın bir kısmı ya da tümü finansman anapara tutarından peşin şekilde indirilebilecek, bir yıllık süre ise üç seneye kadar uzatılabilecek. Tahsil edilen miktar, hiçbir durumda yükleniciler tarafından geri istenemeyecek.

İşte ayrıntılar...


Geri Dön