28 / 04 / 2024

Yeni konut projelerine ilgi azaldı! O ilde ikinci el evler daha hızlı satılıyor...

Yeni konut projelerine ilgi azaldı! O ilde ikinci el evler daha hızlı satılıyor...

Konut fiyatlarının artması dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını zorlaştırıyor. Yeni sıfır ev alamayan vatandaşlar ikinci el konutlara yöneldi.



Türkiye'de son dönemlerde konut fiyatları bayağı arttı. Bankaların konut kredisi musluğunu kısması, yüksek enflasyon, inşaat maliyetlerindeki artış ve konut yetersizliği fiyatları oldukça yukarı çekti. 

Bazı illerde ise yeni konut projelerine ilgi oldukça düşük. Bomba32.com'da yer alan detaylara göre, Isparta'da sıfır konutlara talep oldukça düşük.

Isparta'da bu yılın ilk 9 ayında 4 bin 676 adet konut satışı gerçekleşti. Satışı yapılan konutların 3 bin 439'u ise ikinci el konutlardan oluştu.

Kentte konut satışları aylık bazda en düşük 472 ile en yüksek 779 adet arasında değişiyor. Isparta'da 2023 yılının ilk 9 ayında en yüksek satış Ağustos ayında 779 konut olarak gerçekleşti.

Yeni konut projelerine ilgi azaldı! O ilde ikinci el evler daha hızlı satılıyor...

EMLAKÇILARA GÖRE 2. EL KONUT SATIŞ FİYATLARI GERİLEDİ

Konut istatistiklerinin yanı sıra emlakçılar gayrimenkul piyasanın nabzı da konut satışında azalma olduğunu ve 2. elde fiyatların gerilediğini belirtiyor. Emlakçılara göre, kiralık evlere olan talebin artması ve ev bulunamaması ile kira fiyatlarındaki artış devam ediyor.

Konut piyasasında durgunluk devam ederken, talep ise geçtiğimiz aylara göre yüzde 50 geriledi.

Ensonhaber'de yer alan detaylara göre, bu sebeple emlakçıların elindeki ilanlar artmaya başladı. Emlakçılar her ay aynı konut üzerinden ilan yenilediklerini ifade ediyor.

Emlakçılar tarafından aktarılan son bilgilere  göre, İstanbul'daki ortalama konut fiyatları 2,5 milyon Türk Lirası ile 4-5 milyon Türk Lirası arasında değişiyor. Kiralık konutlarda da son 2 ayda artış yaşanırken, fiyatlar ise yukarı yönlü devam ediyor.

KONUT FİYATLARI NE DURUMDA?

Konut kredisinde yıllık maliyetin yüzde 40’ı geçmesi ev hayali kuranları hayal kırıklığına uğratırken, kredi artışına rağmen konut fiyatlarında sert düşüşün mümkün olmadığı kaydediliyor.

Halk TV'de yer alan detaylara göre, inşaat maliyet endeksindeki artışa dikkati çeken uzmanlar, inşaat maliyetinin eylül ayı itibarıyla yüzde 68 yükseldiğini vurguladı. Aynı dönemde malzeme endeksi yüzde 54,15, işçilik endeksi yüzde 114 arttı.

TOKİ Karaman projesi yarın ihaleye çıkıyor!

İnşaat Mühendisleri Odası açıkladı: Yeni binalar da endişe veriyor!


Geri Dön