27 / 04 / 2024

Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışı yapıldı!

Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılışı yapıldı!

Lefkoşa- Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılış töreni, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'nın kuzeydoğusunda bulunan Haspolat'taki tesislerde yapıldı. Açılışa, Lefkoşa Türk ve Rum Belediyelerinde geçmişte görev yapmış belediye başkanları katıldı...



Lefkoşa- Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi'nin açılış töreni, KKTC'nin başkenti Lefkoşa'nın kuzeydoğusunda bulunan Haspolat'taki tesislerde yapıldı. 


Açılış törenine, Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Constantinos Yorgacis, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Avrupa ve CIS Bölge Ofisi İdareden Sorumlu Yönetici Yardımcısı ve Bölge Direktörü Yardımcısı Olivier Adam ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Programı Program Yöneticisi Tiziana Zennaro katılarak konuşma yaptı. 


Açılışa, Lefkoşa Türk ve Rum Belediyelerinde geçmişte görev yapmış belediye başkanları, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, projeye katkı koyanlar ve davetliler de katıldı. 


Açılış töreni, konuşmaların ardından Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu, Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Constantinos Yorgacis, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Avrupa ve CIS Bölge Ofisi İdareden Sorumlu Yönetici Yardımcısı ve Bölge Direktörü Yardımcısı Olivier Adam ve Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle'nin, tesisin levhasını açmasıyla devam etti. Yetkililer, arıtma tesisinde arıtılmış su ile zeytin ağaçlarının suladı, ardından tesisi gezerek, inceleme yaptı ve bilgi aldı. Tören sonunda kokteyl düzenlendi. 


yeni lefkoşa atık su arıtma tesisi Yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi, toplam bütçesi 29 milyon Euro iken, bunun yüzde 7O'i Lefkoşa Kanalizasyon Kurulu, yüzde 30'u ise Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Türk Toplumuna Yönelik Mali Yardım Programı tarafından finanse edildi. Proje, Gelecek İçin Ortaklık Programı çerçevesinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından uygulandı ve Kıbrıs'ta gerçekleştirilen en büyük proje oldu. 


Gelişmiş teknolojilerle yapılan yeni tesisin çalışmaları Mart 2010'da başlarken, deneme uygulamaları Haziran 2013'te yapıldı. Avrupa Birliği de yeni tesisin tasarlanmasının tamamını finanse ederken, inşaat maliyetlerinin de yüzde 30'unu karşıladı. Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu, en son teknolojileri kullanarak günde 30 bin metreküp atık su arıtma kapasitesine sahip olan yeni tesis, her iki toplumdan 270 bin kişiye hizmet sağlayacak. 

Bio-katıların enerji içeriğini, yeşil enerjiye ve organik gübreye çevirme kapasitesine sahip olan atık su arıtma tesisi yılda 10 milyon metreküp tarımsal sulamada kullanılabilecek su üretecek. 


zennaro: "proje, iyi niyet ve ortak anlayışla gerçekleşti" Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Programı Program Yöneticisi Tiziana Zennaro, projeyle ilgili bilgi verdi. İki toplumlu yeni Lefkoşa Atık Su Arıtma Tesisi'nin toplam bütçesinin 29 milyon Euro olduğunu ve Lefkoşa Kanalizasyon Kurulu ile Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Türk Toplumuna Yönelik Mali Yardım Programı tarafından finanse edildiğini belirten Zennaro, uygulamanın da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Programı tarafından yapıldığını kaydetti. 


Çalışmaların Mart 2010'da başladığını ve sonuçlanmasının uzun zaman sürdüğünü ifade eden Zennaro, "Bu proje, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasındaki iyi niyet ve ortak anlayış olmasaydı gerçekleşemezdi" dedi. Zennaro, katkı sağlayanlara teşekkür etti.


Anadolu




Geri Dön