Yeni sanayi bölgelerine Yeşil OSB vizyonu!
Sanayinin teknolojik dönüşümü hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ''Sanayinin teknolojik dönüşümünü Yeşil OSB vizyonumuzla yürütüyoruz. Yeni inşa edilecek sanayi bölgelerinin de bu vizyonla tasarlanmasını amaçlıyoruz" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Sanayinin teknolojik dönüşümü kadar çevreci dönüşümünü de önemseyen bakanlığız. Bu konudaki çalışmalarımızı Yeşil OSB vizyonumuzla yürütüyoruz. Mevcut OSB'lerin çevreye duyarlı ve kaynak verimliliği yüksek eko-endüstriyel parklara dönüştürülmesini, yeni inşa edilecek sanayi bölgelerinin de bu vizyonla tasarlanmasını amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 164 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve 4 sanayi sitesinde yaklaşık 250 bin fidanın dikileceğini söyleyerek, "Sanayinin teknolojik dönüşümü kadar çevre dönüşümünü de önemsiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı Yeşil OSB vizyonumuzla yürütüyoruz. Mevcut OSB'lerin çevreye duyarlı ve kaynak verimliliği yüksek eko-endüstriyel parklara dönüştürülmesini, yeni inşa edilecek sanayi bölgelerinin de bu vizyonla tasarlanmasını amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.
Bakan Varank, Tarım ve Orman Bakanlığının Geleceğe Nefes Projesi kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı gerçekleştirilen 11 milyon fidan dikimi etkinliğine Konya'dan katılım gösterdi.
Buna göre, Konya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ağaçlandırma sahasında bin 111 fidan saat 11.11'de Bakan Varank'ın katılımıyla gerçekleşen törenle toprakla buluşturuldu. Alandaki ilk fidanı diken Varank, ardından bunlara can suyu verdi.
Varank, burada yaptığı konuşmada, 81 ilde 2023 noktada 3 saat içinde 11 milyon fidanın toprakla buluşmasıyla "geleceğe nefes" olunacağını, bin 111 tanesi Konya OSB'de olmak üzere bölgede 531 bin 353 fidanın dikileceğini kaydetti.
"ÇEVRE HASSASİYETİ YAPAY BİR SİYASİ ANLAYIŞLA MÜCADELE EDİYORUZ"
Varank, eğitim, sağlık, ulaştırma ve sanayi gibi alanların yanı sıra Türkiye'yi çevre anlamında da ihmal etmediklerini söyleyerek, ülkede bulunan orman varlığının bakım, rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışmalarıyla her geçen yıl arttığını, 1999'da 20,8 milyon hektar olan orman varlığının, 2018'de 22,6 milyon hektara ulaştığını kaydetti.
Türkiye'nin son 20 yılda dünya genelinde orman varlıklarını artıran birkaç ülkeden biri olduğunu söyleyen Varank, şu açıklamalarda bulundu:
"Biz böyle bir yeşil seferberliğinin içindeyken kendisine sözüm ona çevreci diyenlerin hükümetimize, devletimize yönelik saldırılarını hep birlikte gördük. İşte Gezi Parkı olaylarında birkaç ağaç için sokak olayları çıkarıp, ülkemizi sözüm ona dünyaya şikayet etmeye çalışanların artan orman varlığıyla ilgili tek bir sözünü duyamazsınız. Bugün 11 milyon fidanın dikimine öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımızı ve hükümetimizi, çevre konusunda karalamaya çalışanların, dağda sigara izmaritleri topluyorlar diyerek ormanlarımızı yakan vahşi terör örgütü PKK'yı ekolojik örgüt ilan ettiklerini gördük. Temel atmama töreni yaparak dünyanın en absürt ve müsrif olayını gerçekleştirip 'Ağaçların yaprakları beni alkışlıyor' diyenlerin bugün dikilecek 11 milyon fidanı da görmeyeceği kesin. Maalesef her konuda olduğu gibi çevre hassasiyeti de yapay olan bir siyasi anlayışla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bugünkü fidan dikim seferberliğimiz bu siyasi anlayışa en güzel cevap olacak."
OSB'LERE EKO-ENDÜSTRİYEL PARK MODELİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Geleceğe Nefes kampanyasına ilk destek verdiği kurumlardan biri olduğunu söyleyen Varank, OSB'lerin bu kampanyaya katılımını çok önemsediğini dile getirdi. Bakan Varank, "Bugün inşallah 164 OSB ve 4 sanayi sitesinde yaklaşık 250 bin fidan toprakla buluşacak." açıklamasında bulundu.
OSB'lerin kuruluşunda çevre hassasiyeti olduğunu söyleyen Varank, "Sanayinin teknolojik dönüşümü kadar çevreci de dönüşümünü de önemseyen bakanlığız. Bu konudaki çalışmalarımızı Yeşil OSB vizyonumuzla yürütüyoruz. Mevcut OSB'lerin çevreye duyarlı ve kaynak verimliliği yüksek eko-endüstriyel parklara dönüştürülmesini, yeni inşa edilecek sanayi bölgelerinin de bu vizyonla tasarlanmasını amaçlıyoruz. Çıktıların girdiye dönüştüğü, kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilen, yemyeşil OSB'lerle Türkiye’yi çevreci üretimde de dünyaya örnek bir ülke yapmak istiyoruz." dedi.