23 / 11 / 2024
fuzul

Yeni süreçte fiziki ofislerin yerini sanal ofisler alacak!

Yeni süreçte fiziki ofislerin yerini sanal ofisler alacak!

Koronavirüs sürecinde evden çalışma modeli sevildi. Yapılan global araştırmalar değerlendirildiğinde, yeni dönemde sabit ofislerin yerine sanal ofislerin öne çıkacağı düşünülüyor.




Koronavirüs salgını, birçok alanda olduğu gibi iş hayatını da ciddi ölçüde etkiledi ve bir değişim sürecini de başlattı. Alınan sosyal izolasyon tedbirleri kapsamında yüz binlerce şirket, ofis ortamlarındaki bulaş riskine karşı evden çalışma modeline ulaştı. Coworking Insights’ın ‘’2020 Future of Work’' başlıklı raporunu inceleyen eOfis’in paylaştığı verilere göre; dünya genelinle çalışanların %74’ü verimlilik, stres, maliyet tasarrufu, sosyal yaşam ve ulaşım gibi etkenler açısından uzaktan çalışma modelinin çok daha yararlı olduğunu kaydediyor. Çalışanların %55’i ise yeni normal dönemde sabit ofisler yerine sosyal mesafe kurallarına uygun daha butik ortak çalışma alanlarını kullanacaklarını, adres göstermeleri gereken durumlarda ise sanal ofisleri seçtiklerini açıkladı. Ortaya çıkan bu tablo karşısında salgının kontrol altına alınmasıyla başlayacak yeni normal dönemde Türkiye ve dünyada önemli sayıda şirketin uzaktan çalışan iş gücünü arttıracağı ve devamlı kullanılan fiziki ofisler yerine ihtiyaç durumunda faydalanılabilen ortak çalışma alanlarının yer aldığı sanal ofisleri seçeceği düşünülüyor.

Pazar payını %150 artırmayı hedefliyor

eOfis’in derlediği verilere bakıldığında uzaktan çalışma modelini ilk kez deneyimleyenlerin %53’ü iş hayatlarına uzaktan çalışıp devam etmek istediklerini sözlerine ekledi. COVID-19 salgınından önce şirket ve KOBİ’lerin maliyetlerden ve trafikten tasarruf etmek için sanal ofisleri seçtiklerini anlatan Ofis Kurucu Ortağı Özkan Kaliç, ilk kez uzaktan çalışma fırsatı bulan iş gücünün bu modelden duyduğu memnuniyete paralel olarak sanal ofislerin gerekli olacağını açıkladı. Özkan Kaliç, ‘’Salgından önce bir tercih olarak karşımıza çıkan uzaktan çalışma modeli, salgın sürecinde çoğu çalışan için bir zorunluluk haline geldi. Fiziki ofisler artık elzem olmaktan çıkarken iş yapış şekillerinin ve iş gücü politikalarının yeniden gözden geçirileceği yeni dönemle birlikte bugün Türkiye’deki şirketlerin %2’sine ev sahipliği yapan eOfis olarak, hedefimiz  %5’lik bir paya ulaşmak’’ şeklinde konuştu.

Akıllardaki yeni soru: Fiziki bir ofise gerek var mı? 

Zihinleri meşgul eden “fiziki bir ofise ihtiyaç var mı” sorusu üzerine Özkan Kaliç, salgın sürecinde çalışanların fiziki bir ofise gerek olmadan bulundukları herhangi bir yerden daha verimli bir performans sergilediğini belirten ve fiziki ofislerin yeni normal dönemde gerekliliğini kısmen kaybedeceğini anlattı. Özkan Kaliç ''Pandemi şartlarında çalışanların toplu halde fiziki ofislerde bulunmaları, gerek sosyal izolasyon gerek hijyen kuralları açısından risk taşır durumda. Bu noktada ihtiyaç halinde kullanılabilen çalışma alanları sunan sanal ofisler, özellikle “uyku ofis” sistemini kullanan kurumsal şirketlerin için çalışanlarına tek bir yerde toplanmayıp, kendilerine yakın yerlerde çalışma imkanı veriyor. Sanal ofisler, çalışan verimliği, işverenin maliyet tasarrufu ve tedbirlerin devamlılığı bakımından da öne çıkıyor. Sunduğu resmi adres gösterme imkanı başta olmak üzere, ihtiyaç dahilinde kullanılabilen ortak çalışma alanları ve çağrı, e-posta ve kargo yönetimi gibi hizmetleriyle de avantaj sağlayan sanal ofisler, fiziki ofislerin yerini almaya çoktan hazır. Bizler de eOfis olarak, 37 lokasyonumuzda 6000’e yakın kuruma ev sahipliği yapıyor, yeni normal döneme entegre olmalarında olabildiğince çok sektöre yardımcı olmak için çalışıyoruz’’ dedi.

Kira ve aidat ödemek istemeyen şirketler evden çalışıyor!

Beyaz yakalılar ofislere dönmek istemiyor!


Geri Dön