Kent Haberleri

Yeni torba yasa hazırlandı! Fahiş inşaat malzemesi, kira, gıda fiyatlarına üç kat ceza!

Deprem bölgesinde fahiş fiyat tespit edilmesi durumunda üç kat ceza uygulanacak. Hiçbir gerekçe sunulmadan gıdadan inşaat malzemesine kadar her alanda fahiş fiyat artışı yapanlara ağır yaptırım uygulanacak.

AK Parti, yeni bir torba yasa teklifi için hazırlıklarına hızlandırdı. Gelecek haftalarda TBMM Başkanlığı'na sunulması planlanan teklifte üç önemli düzenlemeye yer verilecek. 2024 yılından önce yasalaştırılacak düzenlemeyle, deprem bölgesinde hiçbir gerekçe olmamasına karşın gıdadan inşaat malzemesine kadar her alanda fahiş fiyat artışları yapanlara üç kat fazla ceza verilecek.

FAHİŞ FİYATA REKOR CEZA

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, deprem bölgesindeki kentlerde, inşaat malzemeleri başta olmak üzere birçok üründe diğer illere nazaran daha fazla fiyat artışı uygulandığı gündeme gelmişti. 

Depremin ardından zaten evlerini kaybeden, büyük acılar yaşayan vatandaşın bir de fahiş fiyat artışlarıyla karşılaşması durumunda hükümet harekete geçti.

Torba yasa teklifine eklenen bir madde kapsamında 11 kentte inşaat malzemelerinden hammaddeye, gıdadan kiraya kadar her alanda fahiş fiyat artışına diğer illerde uygulananın 3 katı ceza uygulanacak.

Şu an fahiş fiyat uygulayanlara her bir aykırılık için 10 bin lira ila 100 bin lira arasında ceza uygulanıyor. Bir takvim yılı içinde fahiş artış tekrarlanırsa cezalar da katlanıyor. Deprem bölgesinde bu cezalar 3 kat artmış olacak.

ÇEKTE ERTELEME

Türk Ticaret Kanunu'nda "çekin görüldüğünde ödeneceği, buna aykırı herhangi bir kaydın yazılmamış hükmünde olacağı" yönünde düzenleme olmuştu. Çek Kanunu ise çekin görüldüğünde ödeneceği düzenlemesine istisna getirmişti. TBMM'den geçen düzenleme ile 31 Aralık 2023'e kadar bir istisna getirilip üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olması sağlandı. Yeni torba yasa teklifinde de bu yönde yeni bir süre uzatımı bulunacak. Çekin keşide tarihinden önce ödenmek üzere muhatap bankaya ibrazının geçersiz kabul edilme süresi 1 Ocak 2024'ten itibaren 2 sene daha uzatılacak. 2 senelik ek süre içinde piyasaların yeni sisteme sorunsuz bir şekilde geçmesine ilişkin gerekli önlemler alınacak.

DİJİTAL VERGİ DAİRESİ

Maliye Bakanlığı'nın Dijital Vergi Dairesi uygulamasının çerçevesi genişletilecek. Vergi dairelerine uğramadan birçok işlemin dijital ortamda gerçekleştirilmesi sağlanacak. Beyanname, bildirim, dilekçe gibi belgelerin elektronik ortamda verilebilmesi ve bu belgelere dair işlemlerin sonuçlarının elektronik ortamda sunulmasına ilişkin bazı düzenlemeler teklifte yer alacak.

Balıkesir'de sanayi tesis alanı imarlı arsa satılacak!

Başakşehir Şahintepe'deki kentsel dönüşüm için talepler sıralandı: Şahintepeliler Meclis'e gidiyor!

Çorum’da 'Yeni Şehir' projesi: Yaklaşık 2 milyon metrekarelik alanda çalışmalar başladı!