10 / 05 / 2024

Yeni Varlık Barışı düzenlemesinin detayları ortaya çıktı!

Yeni Varlık Barışı düzenlemesinin detayları ortaya çıktı!

Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında yer alan ancak kayıtlı olmayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik olan Varlık Barışı düzenlemesinin detayları ortaya çıktı.



Mükellef olmayanlar da varlıklarını banka ya da aracı kurumlara yatırmak suretiyle tevsik edecek ve varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi ödeyerek Varlık Barışı'ndan yararlanacak.

Şirketlerin kendi isimlerine olmayıp kanuni temsilcileri, ortakları ya da vekilleri adına görünen ya da bunlar dışındaki kişilerce tasarruf edilen varlıklar da bildirime ya da  beyana da konu edebilecek.

Yine verilen detaylara göre, ortaklar tarafından beyan edilerek işletme kayıtlarına alınacak olan taşınmazların işletmeye devrine ilişkin tapuda gerçekleştirilecek olan işlemlerden de harç alınmayacak.

Varlık Barışı uygulaması dahilinde ortaklar ismine görünen taşınmazlardan işletme adına beyan edilerek işletmeye devredilmesi elden çıkarma sayılmayacak ve değer artış kazancı da hesaplanmayacak.

Yeni Varlık Barışı düzenlemesinin detayları ortaya çıktı!

Bildirilen ya da beyan edilen varlıklar defter tutan mükellefler tarafından bildirim ya da beyan tarihi itibarıyla kanuni defterlere kaydedilecek.

Yine verilen bilgiye göre, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, bu madde hükümleri uyarınca kanuni defterlerine kaydettikleri kıymetler için pasifte özel fon hesabı açarak ve bu fon hesabı bildirim veya beyan tarihinden itibaren iki yıl geçmedikçe işletmeden çekilemeyecek, yine verilen bilgiye göre, sermayeye ilave dışında başka bir amaçla da kullanılamayacak. Serbest meslek kazanç defteriyle de işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca da gösterecek. Yine verilen bilgiye göre, bildirime ve beyana konu olan varlıklar dönem kazancının tespitinde de dikkate alınmayacak. Bu varlıklar bildirim ya da beyan tarihinden itibaren iki sene geçmesi koşuluyla vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden de çekilebilecek.

Yine verilen bilgiye göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar, beyan ve tarh edilen verginin ödenmesi dışındaki diğer şartlar aranmaksızın madde hükümlerinden faydalanabilecek. Bunlar tarafından taşınmaz dışında olan varlıkların en geç beyan tarihi itibarıyla banka ya da  aracı kurumlara yatırılmak suretiyle tevsik edilmesi zorunlu olacak.

Söz konusu düzenleme kapsamında bildirim ve beyanlardan hareketle hiçbir suretle vergi incelemesi ve tarhiyat da yapılmayacak.

Varlık Barışı'nda yeni karar! Vergi oranı sıfırlanıyor

Yurt dışında gayrimenkulü olanlar da Varlık Barışı'ndan faydalanacak! Başvurular alınmaya başlanacak

Dolarda flaş uyarı! O rakam herkesi şok etti! Herkes hemen bu tarihlere baksın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön