15 / 05 / 2024

Yeni zamlı maaşlara refah payı eklenecek mi? Refah payı nedir?

Yeni zamlı maaşlara refah payı eklenecek mi? Refah payı nedir?

Haziran ayı enflasyon verisi bugün belli oldu. Bu kapsamda emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranı netleşti. Peki, yeni zamlı maaşlara refah payı eklenecek mi? Refah payı nedir? İşte detaylar...



"2023 Temmuz zamlı maaşlara refah payı eklenecek mi? Refah payı nedir?" sorularının cevapları araştırılan konular arasında bulunuyor. Milyonlarca emekli ve memurun gözü 6 aylık enflasyon oranlarına çevrildi. Böylece, emekli ve memur maaşlarına refah payının dahil edilip edilmeyeceği merak konusu oldu.

YENİ MAAŞLARDA REFAH PAYI OLACAK MI?

Bu ay en düşük memur maaşı net 22 bin Türk Lirası olacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurmuştu. Tabanın üzerinde maaş alanlar için ise oransal artış uygulanacağı öngörülüyor. Memur maaşına toplu sözleşme hükümleri olan yüzde 8 zam ve enflasyon farkının yanı sıra refah payı eklenmesi AK Parti'nin seçim vaatleri arasında bulunuyor.

Yeni zamlı maaşlara refah payı eklenecek mi? Refah payı nedir?

REFAH PAYI NEDİR, NE DEMEK?

Ahaber'de yer alan detaylara göre, Refah Payı, memur, işçi ve emekliler aldıkları maaşlarının enflasyon oranı düşüldükten sonra, yapılan artıştan hesaplanarak ödenen miktar olarak tanımlanıyor. Yine çok kullanılan "Seyyanen" ise eşit bir biçimde anlamına geliyor.

REFAH PAYI NASIL HESAPLANIR?

Refah payı, memur, işçi ve emekliler aldıkları maaşlarının enflasyon oranı düşülmesinin ardından, hesaplanarak ödenen miktar olarak tanımlanıyor.

Refah payının memur, işçi ve emekli ile birlikte asgari ücret çalışanlarına uygulanması bekleniyor.

Refah payı, çalışanların enflasyon oranında zam almalarına rağmen olası kur, fiyat ve benzeri gibi dalgalanmalardan korunup, mağdur olmamaları için hayata geçirilmiş bir uygulama olarak biliniyor.

Yeni zamlı maaşlara refah payı eklenecek mi? Refah payı nedir?

6 ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Ocak-Haziran ayları arasındaki enflasyon rakamlarını kapsayan 6 aylık enflasyon farkı belli oldu. TÜİK'e göre Haziran'da aylık enflasyon yüzde 3,92, yıllık enflasyon yüzde 38,21, 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 olarak kaydedildi.

Emekli maaş zammında kritik ayrıntı! Kök maaş formülü maaşları nasıl etkileyecek? Kim 7.500 TL'den fazla maaş alacak?

Asgari ücretliler dikkat! Yeni zamlı asgari ücret hangi ayda yatacak? Zamlı asgari ücret Ağustos'ta mı verilecek? 

Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? Bedelli askerlik ödemelerine zam geldi mi?


Geri Dön