27 / 04 / 2024

Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı!

Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı!

Doğu Karadeniz'i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu üzerinde yapımı süren çift tüp 29 kilometre uzunluğuyla Avrupa'nın en uzunu olacak Yeni Zigana Tüneli'nin yüzde 52'si tamamlandı.



Doğu Karadeniz'i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerinde yapımına devam edilen çift tüp 29 kilometre uzunluğuyla dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun kara yolu tüneli olacak Yeni Zigana Tüneli'nde sona yaklaşılıyor. Avrupa'nın en uzunu olacak Yeni Zigana Tüneli'nde yüzde 52 seviyesine ulaşıldı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Doğu Karadeniz'i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan Tarihi İpek Yolu'nda Gümüşhane yönünde yapımına Nisan 2016, Trabzon yönünde ise Ağustos 2016'da başlanan projede 300'den fazla işçi çalışıyor.

Yeni Zigana Tüneli nin yüzde 52 si tamamlandı!

Ulaşım maliyetinin azaltması ve Doğu Anadolu'nun Karadeniz sahili ile bağlantısını kolaylaştıracak tünelin bölgenin ticari ve turistik değerine ciddi katkı sunması planlanıyor.  Mevcut yolunun 8 8 kilometre daha kısaltılması planlanan bölgeye yatırım yapacak girişimciler için lojistik açısından maliyetleri düşüreceği ve limana ulaşımı kolaylaştırması amaçlanıyor.

Yeni Zigana Tüneli nin yüzde 52 si tamamlandı!

Çalışmaların hızla devam ettiği projede kazı destekleme çalışmalarında Trabzon yönünde çift tüpte 7 bin 136 metre, Gümüşhane yönünden ise 7 bin 956 metre ilerleme sağlanarak toplamda 15 bin 92 metreye yaklaşıldı. Projede Türkiye’de ilk defa kara yolu tünellerinde uygulanacak ve havalandırma sistemlerinin bir parçası olan 3 noktada 6 adet havalandırma şaft yapı çalışmaları da eş zamanlı olarak devam ediyor.

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, yaptığı açıklamada, Yeni Zigana Tüneli'nin Karadeniz sahil yolunu Maçka, Torul, Gümüşhane ve Bayburt güzergahı üzerinden Aşkale'ye bağlayan uluslararası yol ağında çok önemli bir arter üzerinde bulunduğunun altını çizdi.

Yeni Zigana Tüneli nin yüzde 52 si tamamlandı!

Güzergahın ciddi bir trafik yükü bulunduğunu söyleyen Taşbilek, tünel projesinin yolun trafik yükünü azaltacak öneme sahip ciddi bir yatırım olduğunun altını çizdi. Taşbilek, Yeni Zigana Tüneli ile 12 metre genişliğindeki mevcut yolun standartlarının yükseltilerek çift şerit gidiş geliş olarak hizmet vereceğini söyledi.

Taşbilek, "Mevcut durumu itibariyle yoğun çalışmalarla tünel inşaatı yüzde 52 seviyesine getirilmiştir. Yarıyı geçtik. Yine aynı şeklide havalandırma ile alakalı olan şaftlarda ve tünel içi kaplamalarda da büyük oranda gelişme sağlanmış olup çalışmalar büyük bir hızla devam etmektedir. Söz konusu tünel tamamlandığında Avrupa'nın en büyük, dünyanın 2'inci büyük tüneli olarak ülkemize ve bölgemize hizmet verecek." açıklamasında bulundu.

Yeni Zigana Tüneli nin yüzde 52 si tamamlandı!

Yeni Zigana Tüneli'nin bölge için büyük bir ivme kazanma adımı olduğunu ve bir an önce hizmete açılmasını beklediklerinin altını çizen Taşbilek, şunları söyledi: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tünel projesinin belirlenen tarihten önce bitirilmesi yönünde talimatları var. Bu ekip de bunun bilincinde. Çok ciddi, 24 saat esasına göre özellikli ve çok yoğun bir çaba sarf etmekteler. Bu vesile ile de Gümüşhanemiz ve bütün bölge çok daha iyi yerlere gelecek. Başta turizm olmak üzere madencilik, tarım ve tüm diğer sektörlerin ülkemizin her tarafına ve bütün dünyaya açılması noktasında bizi çok özellikli bir konuma getirecektir. Buna inancımız var."

Yeni Zigana Tüneli nin yüzde 52 si tamamlandı!


Geri Dön