Yerinde kentsel dönüşüm nedir?
Kentsel dönüşüm, 6306 sayılı Kanun esaslarına göre uygulanıyor. Kentsel dönüşümün asıl amacı "yerinde kentsel dönüşüm" olarak açıklanıyor. Peki, yerinde kentsel dönüşüm nedir? Yerinde dönüşüm nasıl olur?
Yerinde kentsel dönüşüm nedir?
Kentsel dönüşüm, 6306 sayılı Kanun esaslarına göre uygulanıyor. Kanun, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirliyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında, Riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor. Peki, riskli yapılar yıkılırsa maliklerin durumu ne olacak?
Kentsel dönüşümün asıl amacı "yerinde kentsel dönüşüm" olup, mümkün olması halinde riskli alanlarda yer alan riskli binaların yıkılarak yerinde yeniden yeni imar ve deprem mevzuatına göre inşa edilmesi ile oluyor.
Ancak zemin problemleri nedeni ile yerinde dönüşümün imkansız olduğu alanlar için en yakında bulunan rezerv alanlar değerlendirilebilecektir.
Yeni yerleşim alanları olarak nitelendirilen rezerv alanlar, kentsel dönüşüm kanunu uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirleniyor.
Rezerv yapı alanı özellikleri:
- Boş arazi olmalıdır.
- Yeni yerleşim yeri olarak kullanıma uygun olmalıdır.
- Dönüşüm yapılacak alana oldukça yakın olmalıdır.
- Depremsellik başta olmak üzere diğer afet risklerine karşı yapılaşacak özellikte olmalıdır.
- Kamu mülkiyeti bulunan araziler tercih edilmelidir.
Yerinde dönüşüm kredisi nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com