02 / 05 / 2024

Yerli yatırımcılar rehberlik yapacak ajans istiyor

Yerli yatırımcılar rehberlik yapacak ajans istiyor

Akkök Grubu CEO'su Mehmet Ali Berkman, enerji yatırımlarında işlerin hızlanması için yabancı yatırımcılar için kurulan benzeri bir ajansa ihtiyaç olduğunu söyledi



Akkök Grubu CEO'su enerji yatırımlarında onlarca kurumun kapısını çaldıklarını, işlerin hızlanması amacıyla yabancı yatırımcı için kurulan benzeri bir ajansa ihtiyaç olduğunu söyledi. Berkman, “Bir bakanlıktan izin alıyorsun, diğeri seni mahkemeye veriyor. Tek bir kanal olmalı, yeni düzenlemelere ve bölgesel bir bakışa ihtiyaç var” dedi.

Enerji Verimliliği Haftası'ndayız. Bu haftaya 'enerji verimliliği' damgasını vurur mu? Hiç sanmam. Malum siyasi gündem hayli yoğun.

 Daha verimli enerji kaynakları bulunabilir mi? Gaz, buhar, ısı, hava ve elektrikteki enerji kayıpları nasıl önlenir? Atıkların geri kazanımında ne noktada dünya?

Enerji üretimindeki atıklar nasıl değerlendirilmeli?

Enerji geri kazanımlarının geldiği nokta...

Dün Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman'ın bir grup gazeteciye bir daveti oldu. Enerji sektörünün geleceğine ilişkin bir değerlendirme yaptı Danışman.

Akkök Grubu içinde Akenerji'nin büyüklüğü geçen yıl yüzde 50'nin üzerine çıktı. Akenerji'nin bu büyümesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan SEDAŞ'ın (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) 30 yıllık işletme hakkının alınmasıyla oldu.

Malum Akkök Grubu bu alanda önemli bir oyuncu. Akenerji 2008 yılında Çek Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren CEZ Grubu'yla bir ortaklık gerçekleştirdi.

Yüzde 25'i halka açık olan Akenerji'nin yüzde 37.5 hissesi Akkök Grubu'nda, yüzde 37.5 hissesi ise CEZ Grubu'nda.

Devlet hedef koymalı

Toplantının sonlarına doğru aramıza Akkök Grubu'nun CEO'su Mehmet Ali Berkman da katıldı. Söz enerji verimliliğinden açıldığında Berkman, “Bunun için öncelikle kamunun hedef koyması şart” dedi.

Evet, böyle bir hafta var. Türkiye'nin önünde yapacağı çok şey var. AB'ye uyum çercevesinde açılan çevre faslına göre Türkiye'nin enerji verimliliği için 86 milyar euro yatırım yapması gerekiyor. Berkman bu bilgiyi hatırlatırken, “Enerji verimliliği de yatırım istiyor, bu yüzden de devletin bir seferberlik yapması gerekir” diye de vurguladı.

Enerji verimliliğiyle ilgili örnekler verirken, baca gazının yeniden enerjide kullanıldığını anlattı.

Mehmet Ali Berkman, hem enerji yatırımları için hem de farklı sektörlerdeki yatırımlar için değerlendirmeler yaparken de farklı bir noktaya dikkat çekti.

Kümeleme yöntemi. Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu Derneği (URAK) tarafından hazırlanan raporda da vardı. Kümeleme yöntemi maliyetleri düşürüyor, yatırımcılara kolaylıklar sağlıyor, yan sektörleri geliştiriyor. Sonuçta enerji yatırımlarının bir yerde toplanması mümkün değil ama ülkede yapılacak bütün yatırımların bir planlamaya ihtiyacı olduğu kesin. Berkman'ın vurgulamak istediği nokta buydu.

İşler yavaş yürüyor

Enerji yatırımlarında ise Berkman “Kapısını çaldığımız onlarca kurum oluyor, işler yavaş yürüyor” dedi. DSİ'den TEAŞ'a, Enerji Bakanlığı'ndan Maliye Bakanlığı'na, Milli Emlak'tan belediyelere uzanan bir listeden söz etti. “Tarım Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı'nın atık standartları farklı. Birinden izin alıyorsun, diğeri seni mahkemeye veriyor. Tek bir kanal olmalı, yeni düzenlemelere ve bölgesel bir bakışa ihtiyaç var” diyen Berkman, ezcümle yerli yatırımcının bürokrasiden şikayetlerini özetledi.

Berkman'ın bu sorunun çözümü için önerisi şöyle: “Yabancı yatırımcılar için kurulan ajans gibi bir ajans da Türk yatırımcılar için kurulsun. Ayrıca da bölgesel yatırım planları yapılsın. Bazı işler Ankara'ya gitmeden, yatırım yapılan yerde çözülsün.”

***

Akenerji bu yıl Egemer santraline start verecek

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman'ın verdiği bilgilere göre;

- Akenerji yıllık 1 milyon ton CO2 salınımını önleyecek yenilenebilir enerji projelerini sertifikalandırmak üzere anlaşma yaptı.

- Akenerji 2010 yılında 900 MW'lık Egemer Doğalgaz Santrali projesinin yatırımına başlamayı planlıyor.

- Türkiye'nin elektrik harcamaları son 20 yılda her yıl yüzde 7 oranında arttı.

- Türkiye'de yılda kişi başına elektrik tüketim miktarı 2.2 MW. OECD ülkelerinde bu oran 8.5 MW seviyesinde.

***

‘Nükleerde devletin elini uzatması şart'

Türkiye'nin kaçınılmaz olarak nükleer enerjiye ihtiyaç duyacağını savunanlardan Berkman. Yakında nükleer enerji ihalesi kapıyı çalacak. Akkök Grubu CEO'su bunun için PPP (Public Private Partnerships), yani devlet-özel sektör işbirliği önerisinde bulunanlardan. “Nükleer enerji dediğimiz anda, çevre konuları, atık alanı, uranyum v.s gibi birçok önemli konu var. Bu yüzden de devletin bu yatırımlara elini uzatması şart” diyor Berkman. Akenerji 2012'ye kadar enerji yatırımlarını ikiye katlayacak. 2012'ye kadar toplam 3 bin megavata ulaşacak. Bu Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayabilir hale gelmek demek.
Elif Urgu/Vatan


Geri Dön