02 / 05 / 2024

Yeryüzü Derneği, kent bahçecileriyle Kaz Dağları'nda buluşacak!

Yeryüzü Derneği, kent bahçecileriyle Kaz Dağları'nda buluşacak!

Yeryüzü Derneği kent bahçeleri projesi kapsamında; Kaz Dağları'nda Adatepe Köyü Taş Mektep'te civar köylülere eğitim verecek, "yerel ekoloji mücadelesinde insan hakları, deneyim paylaşımı, vaka analizi, kampanya ve savunuculuk" konularını anlatacak



İşte, Yeryüzü Derneği'nden Ceyda Saygıner Falay'ın Habertürk Gazetesi'nde yayımlanan yazısı şöyle;

Şehrin ortasında bir bahçe

Yeryüzü Derneği, temel düşünceleri ekolojik yaşamı desteklemek olan bir akademisyen, eczacı, doktor, sivil toplum uzmanı ve halkla ilişkiler uzmanının 2009 yılında bir araya gelmesiyle kuruldu.

İsmini kent bahçeleri projesiyle birlikte sıklıkla duymaya başladığımız derneğin kuruluş amacı "sürdürülebilir yaşam prensiplerinin hayata geçirilmesini sağlamak, ekolojik, paylaşımcı ve doğayı koruyan toplumun gerçekleşmesi için faaliyetler düzenlemek, bu tür faaliyetlerin düzenlenmesini teşvik etmek, bu konuda çalışmalar yürüten kişi ve kuruluşlara destek vermek, interaktif eğitim faaliyetleri düzenleyerek toplumun konuyla ilgili bilgi ve birikimini arttırmak".

Kent bahçeleri, dünyanın pek çok kentinde (Kanada'nın Montreal kentinde 11 bin kişi geçen yıl onlarca ton meyve-sebze üretti. Küba'nın 2.2 milyonluk başkenti Havana'da, şehirlilerin tükettiği besin maddelerinin % 80'i kent bahçelerinde üretilmiş. Çin'in en büyük şehri Şanghay'da 2500 kilometrekarelik alan yine kent bahçesi. Moskova'da yaşayanların üçte ikisinin kent bahçesi var) başarıyla uygulanmakta.

Yeryüzü Derneği de İstanbul'da ihtiyacı olan yazlık sebzeleri kendi bahçesinde ve terasında yetiştirmek isteyen hemşerilerine yardımcı olmak için Şubat 2011 tarihinde projenin planlamasını tamamladı.

Kent bahçecisi olmak isteyenler Mart 2011 tarihinden itibaren e-posta veya telefon vasıtası ile başvurularını yaptılar. 29 Mart 2011 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Abbasağa Çiftçileri adıyla bilinen balkon tarımını teşvik projelerine destek verdik. Toplantılarda bahçecilerin yetiştirmek istedikleri fide ihtiyaçları belirlendi, birbirlerine yakın semtlerde oturan bahçeciler birbirleriyle tanışıp aralarında güçlü sosyal ilişkiler kurarak komşuluk bağları oluşturdular. Sebze yetiştiriciliğiyle ilgili geçmiş deneyimler paylaşıldı, ortak istek ve sorunlara birlikte çözüm yolları ürettik.

Projeye katılan, daha önce sebze yetiştirmemiş ve ekim eğitimine ihtiyaç duyan bahçeciler için Çengelköy'de fide ekim-dikim eğitimi düzenledik. Etkinliğin sonunda katılımcılara geleneksel tohumlardan elde edilen fideleri dağıttık. İstanbul kent bahçecileri bir sonraki buluşmalarını Büyükada kent bahçecileri pembe domates fide dağıtım etkinliğinde tekrarlamak üzere söz vererek fidelerini bahçeleriyle buluşturdu.

Kaz Dağları'nda Adatepe Köyü Taş Mektep'te civar köylülere vereceğimiz eğitimlerde "yerel ekoloji mücadelesinde insan hakları, deneyim paylaşımı, vaka analizi, kampanya ve savunuculuk" konuları işlenecek.

Sırada, ağustos ayında İstanbul'daki mahalle etkinliklerimizde hep birlikte yoğurt mayalayıp, reçel yapacağız, tarhana yapımını öğrenip ekmek pişireceğiz. Hepinizi bekleriz!"



Geri Dön