22 / 12 / 2024

Yeşil binalar için ulusal sertifikasyon sistemi kurulacak!

Yeşil binalar için ulusal sertifikasyon sistemi kurulacak!

Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı Sürdürülebilir Yeşil Binalar ve Sürdürülebilir Yerleşmelerin Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik'le ilgili bilgilendirme notu yayınladı.



Binalarda ve yerleşim alanlarının çevreye duyarlı, insan sağlığı ile dost niteliklere kavuşması amacıyla “Sürdürülebilir Yeşil Binalar ve Sürdürülebilir Yerleşmelerin Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik” 2014 yılında hazırlanmıştır.  


Bu yönetmelik, Türkiye’de ilk kez “çevreyle dost”, “insan sağlığını gözeten”  yeşil bina ve yerleşim alanları için ulusal standartların belirlenmesine dayanak oluşturmaktadır. 

 

Bugün İstanbul Teknik Üniversitesi ile imzalanan protokolle hayata geçirilen “Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşmelerin Belgelendirme Sistemi Temel Değerlendirme Kılavuzu” ise; oluşturulacak ulusal standartların tüm detaylarını belirleyen bir yol haritası olacaktır. 

 

Hali hazırda yeşil binalar ve yeşil yerleşim alanlarına yönelik ABD ve Avrupa’da sertifikasyon sistemleri bulunmaktadır. Türkiye’deki yatırımcılar da söz konusu sistemler ile binalarına bu tip sertifikaları alabilmektedirler. Ne var ki, bu sertifikaları almak ciddi maliyetlere neden olmaktadır. 

 

Türkiye’de ilk defa oluşturulacak ulusal sertifikasyon sistemi ile çevreye duyarlı, insan sağlığını ön plana alan  standartlar hayata geçecektir.  Maliyetlerin azalması ile bu standartları taşıyan binaların sayısının artması hedeflenmektedir. 

 

“Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşmelerin Belgelendirme Sistemi Temel Değerlendirme Kılavuzu” ;

-Yapım aşamasında doğal çevre tahribatının en aza indirildiği

-Geri dönüşümlü yapı malzemelerinin kullanıldığı

-Konfordan ve sağlıklı yaşamdan ödün vermeden en az seviyede enerji kullanan

-Su tüketimini en aza indiren

-Atık suların geri kullanıldığı

-Etkili yalıtım sistemi ile enerji tasarrufunun azami düzeyde sağlandığı

-Karbondioksit salınımının en az seviyeye indirildiği

- Yöresel özellikleri yansıtan

-Binada tüketilen atık suyun arıtılarak kullanıldığı,

-Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının azami seviyede kullanıldığı

 

Pek çok teknik standardı içer bir rehberdir.

 

Bu özelliklerin her biri için bir puanlama yapılmak suretiyle yeşil binalara verilecek sertifikaların derecesi belirlenmektedir. Bakanlığımız ilerleyen süreçte söz konusu standartların belli seviyelerde zorunluluk haline getirilmesini de hedeflemektedir. 

 

Özetle ulusal olarak hayata geçirilecek “Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşmelerin Belgelendirme Sistemi” ile sağlanacak sertifikayı alan bina ve yerleşim alanlarında “doğayla dost, çevreye uyumlu, çevreyi kirletmeyen ve insan sağlığını gözeten” standartların sağlanmış olduğunu da belgelendirmiş olacaktır.

 

Dünyada  büyük rağbet gören yeşil bina ve yerleşim alanlarına yönelik sertifikasyon sisteminin ulusal düzeyde hayata geçirilmesi, hem bütçe hem de marka değeri açısında büyük önem taşımaktadır. 

   


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca başlatılan çalışmayla, “yeşil bina” sertifikası için yerli belgelendirme sistemi kurulacak


Buna göre, yeşil bina sertifikası, oluşturulan ulusal ölçüt ya da standartlara göre verilecek. Böylece, yabancı sertifikalara yüksek tutarlarda ödeme yapılmayacak.

SİSTEM YERLİ OLACAK

Türkiye’de, 2014 yılından bu yana çevreye dost yapılar, “yeşil bina” olarak anılıyor. Artık “yeşil bina” için öngörülen sertifikasyon sistemi de yerli olacak. Halihazırda yeşil binalar için ABD ve Avrupa’daki sertifikasyon sistemleri kullanılıyor.

YÖRESEL OLACAK

- Yapım aşamasında doğal çevre tahribatı en aza indirilecek.

- Geri dönüşümlü yapı malzemeleri kullanılacak.

- En az seviyede enerji kullanılacak.

- Su tüketimi en aza indirilecek. Atık sular geri kullanılacak.

- Yöresel özellikler yansıtılacak.

- Atık su arıtılarak kullanılacak


Habertürk


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre dostu yeşil binaların yaygınlaşması için ulusal sertifikasyon sistemini başlattı. Bu sayede yurtdışına sertifika için yüksek paralar ödenmeyecek. Maliyetin düşmesiyle de yeşil binaların yaygınlaşmasının önü açılacak. 2014'te çıkardığı yönetmelikle yeşil binaların yaygınlaşmasının ve belgelendirilmesinin önünü açan bakanlık İstanbul Teknik Üniversitesi ile protokol imzalandı. "Sürdürülebilir Yeşil Bina ve Yerleşmelerin Belgelendirme Sistemi Temel Değerlendirme Klavuzu" için imzalanan protokol, yeşil binaların yaygınlaştırılmasına katkı sunacak. Buna göre bir kılavuz hazırlanarak "yeşil bina kriterleri" kriterleri belirlenecek. 


Sabah



Geri Dön