28 / 04 / 2024

Yeşil binalarla ilgili yönetmelik taslağı hazır!

Yeşil binalarla ilgili yönetmelik taslağı hazır!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, " Sürdürülebilir Yeşil Bina ile Sürdürülebilir Yerleşme Belgelendirme Sistemlerine İlişkin Yönetmelik Taslağı ” hazırladı. İdris Güllüce’nin talimatıyla yönetmelik için çalışmalar yapıldı.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Sürdürülebilir Yeşil Bina" ile "Sürdürülebilir Yerleşme Belgelendirme Sistemleri"ne İlişkin yönetmelik taslağı hazırladı. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri de alınarak yönetmelik için çalışma gerçekleştirildi. 


Güllüce, açıklamada yer alan değerlendirmesinde, “Biz, bu yönetmeliği çıkarttıktan sonra bizim lisans verdiğimiz bazı kurumlar 'evet, burası yeşil binadır' diye belge verecek. Türkiye’deki kendi firmalarımız, kendi yerli firmalarımız yeşil binalarımızın belgelendirilmesini yerli mühürle yapacak. Bu, bir kere beni çok mutlu eden bir durumdur. Çünkü o belgelendirmeyle ilgili şu ana kadar bir sıkıntımız vardı” ifadesini kullandı. 


-Sertifika isteyenler başvuru yapabilecek


Açıklamaya göre, mevzuat çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "sertifika" verilmesiyle ilgili sistemi düzenleyici konumda bulunacak. Bakanlık, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yer aldığı daimi komiteyi oluşturacak. Daimi komite, değerlendirme başlıklarını, ağırlık puanlarını ve esaslarını belirleyecek ve “Sürdürülebilir Yeşil Bina Temel Değerlendirme Kılavuzu”nu yayımlayacak.


Daimi komitece yetkilendirilecek belgelendirme kuruluşları, sistem içinde sertifika düzenleme yetkisine sahip olacak.


Binasına ve yerleşmesine sertifika almak isteyenler belgelendirme kuruluşuna kendileri veya bakanlıkça yetkilendirilecek sürdürülebilirlik uzmanları vasıtasıyla başvurabilecek. Belgelendirme kuruluşlarında görev alan değerlendirme uzmanları, binayı veya yerleşmeyi belgelendirme kuruluşunun değerlendirme kılavuzundaki kriterlere göre değerlendirecek ve uygun olanlara sertifika verecek.


-Kayıtlar veri tabanında tutulacak


Bakanlık, sertifika sistemiyle ilgili sekretarya görevini yürütecek. Sertifika sistemiyle ilgili kayıtlar Bakanlık tarafından oluşturulacak Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sisteminin  (UYBBS) veri tabanında yer alacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yönetmelik kapsamında ulusal ve yerel düzeyde enerji verimli, çevre dostu, az su kullanan, bulunduğu yerin coğrafi özelliklerini kullanan bina uygulamalarının yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.


Bakanlık ayrıca yenilenebilir enerji teknolojilerinin teşvik edilmesi, CO2 emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konularında farkındalığın ve kapasitenin geliştirilmesini amaçlarken sürdürülebilir binaların inşaatının teşviği amacıyla sertifika kriterlerinin ele alınması, ülkeye özgü sürdürülebilir yeşil bina ile sürdürülebilir yerleşme sertifika programını oluşturulmasını hedefliyor.



AA


Geri Dön