Yeşillenen Oteller Projesi için 40 otel başvurdu!
Erkan Çelebi Hürriyet'teki bugunkü köşesinde "Otellerde `yeşil´ seferberliği" başlıklı yazıyı kaleme aldı....
ARALARINDA Conrad, Hilton, Holiday Inn City, Polat Renaissance´ın da bulunduğu İstanbul´daki 8 otel, artık atık yağ ve pilleri toplayıp, elektrik ve su kaynaklarını bilinçli kullanıyor. Çöpleri cinslerine göre ayrıştırıp, plastik yerine doğada yok olabilen çevre dostu ürünler kullanıyor. TUROB´un başlattığı bu Yeşillenen Oteller (Greening Hotels) Projesi´nden sertifika almak isteyen 4 otelin denetimleri sürerken, başvuruda bulunan otel sayısı da 40´ı buluyor.
TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırıcımlar Birliği´nin (TUROB) yılbaşından itibaren uygulamaya koyduğu `Yeşillenen Oteller (Greening Hotels) projesi, hızla yaygınlaşıyor. Öncülüğünü Conrad, Hilton, Holiday Inn City ve Polat Renaissance´ın yaptığı proje çerçevesinde İstanbul´daki 8 otel artık, atık yağ ve pilleri toplayıp, elektrik ve su kaynaklarını bilinçli kullanıyor. Çöplerin cinslerine göre tek tek ayrıştırılıp, plastik malzemelerin yerini doğada yok olabilen mısır nişastasından üretilen çevre dostu ürünlere bıraktığı bu oteller arasına girmek için 4 otel de sıra bekliyor.
Sayı 40´a ulaşacak
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği(TUROB) Başkanı Timur Bayındır, projenin denetimlerini uluslararası akreditasyon firmalarından Bureau Veritas´ın yaptığını, destekçileri arasında da Henkel ECOLAB´ın yer aldığına değinerek, "Greening Hotels projesi kapsamında yer almak isteyen otel sayısı, 40´ı buluyor. Şu anda sertifika almak için başvuruda bulunan bu otellerin de gerekli denetimleri yapılıyor" dedi. Dünyada yeni trendin çevreci turistik tesisler olduğunu söyleyen Timur Bayındır, "Özellikle küresel ısınmanın etkilerinin hızla artması, Avrupa ülkelerinde çevreye olan duyarlılığın da hızla artmasına yol açtı. Bu nedenle, Türkiye´deki otellerin de mutlaka çevre kriterlerine sahip olması gerekiyor. Özellikle, Belçikalı, Hollandalı ve İngiliz tatilciler bu konuda çok hassas davranıyor. Tatile gidecekleri otellerin çevre özelliklerine sahip olmasını arıyor" diye konuştu.
Tarafsız denetim
Arkadaşımız Mert Temizkan´ın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul´daki otelleri kapsayan Yeşillenen Oteller projesinde otellerin Greening Hotels sertifikası alabilmeleri için önce TUROB´a başvuruda bulunmaları gerekiyor. Yapılan başvuruların kabul edilmesinin ardından Bureau Veritas, belirlenen uluslararası standartlara uyulup, uyulmadığını denetliyor. Bu denetimlerin sonucunda İstanbul´daki 8 otel `Greening hotels´ unvanını alma hakkı elde etti. 4 otelin denetim işlemleri devam ederken, başvuru sayısı da 40´a ulaştı.
ÇEVKO ile anlaşıldı
Yeşillenen Oteller projesi için TUROB, kağıt ve ambalaj atıklarının ayrı ayrı toplanması ve geri dönüşümünün gerçekleştirilmesi için ÇEVKO ile işbirliği yapıyor. Ayrıca temizlik, hijyen ve sağlık konusunda da Henkel ECOLAB projenin destekçisi oluyor. Oteller denetim sırasında bir teste tabi tutuluyor. Bu testler, enerji ve su yönetimi, iç hava kalitesinin artırılması, atık yönetimi ve geri dönüşüm olmak üzere dört ana grupta gerçekleşiyor. Denetimler, lobi, açık alanlar, odalar, yemek ve çamaşır alanları, otel operasyonları ve ofis alanlarının tamamını kapsıyor .
Yağ toplanıyor aydınlatma tasarruflu ampulle yapılıyor
PROJE kapsamında kağıt ve ambalaj atıklarının geri dönüşümü sağlanırken, atık pil ve yağların toplatılması da gerçekleştiriliyor. Otel aydınlatmaları tasarruflu ampullerle yapılıyor. Ayrıca Yeşillenen Oteller´de yapılacak yenilikler arasında, plastik maddeler yerine doğada yok olabilen ya da geri dönüşümü sağlanabilen maddeler tercih edilmek zorunda kalınıyor. Banyo ve tuvaletlerde de tasarruflu armatür kullanma zorunluluğu bulunuyor.
İstanbul´da hangi oteller `Yeşil´lendi
Conrad İstanbul
Hilton İstanbul
Holiday Inn İstanbul City
Mydora Hotel
Polat Renaissance İstanbul
Romance Hotel
Sultania Hotel
Yaşmak Sultan Hotel
Hedef küçük butik oteller
TUROB Başkanı Timur Bayındır, "Birlik olarak Yeşil Yıldız projesine de destek veriyoruz. Ancak bir otelin yeşil yıldız alabilmesi için çevre mühendisi bulundurma zorunluluğu var. Küçük çaplı butik otellerin böyle bir şansı yok. Yeşillenen Oteller projesi, bu sıkıntının aşılması için başlatıldı. Uygulamayı özellikle küçük ve butik oteller arasında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" dedi.
Oda başına 6 atık pil düşüyor 150 bin pil toplatıldı
TURİSTİK Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği´nin(TUROB) 2008 yılında başlattığı otellerdeki atık pillerin toplatılması projesinde 2 senede 150 bin pile ulaşıldı. Oda başına yılda altı tane atık pil düştüğünü söyleyen TUROB Başkanı Timur Bayındır şöyle konuştu: "Bu projemiz hala devam ediyor. Çok iyi geri dönüşler alıyor. Tüm otellerde bu konuda da duyarlılık oluşturmayı başardık. Pillerin çevreye atılması ekolojik denge için büyük tehlike oluşturuyor."
Hürriyet/ Erkan ÇELEBİ