Yılbaşı gelmeden zam yağmuru başladı! Kırmızı et yine pahalandı
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince kırmızı et fiyatlarına gelen zamlarını değerlendirdi. Zam oranlarını hafif fiyat kıpırdanması diye yorumlayan Hacıince, piyasada konuşulan zam haberlerinin doğruluğunu teyit etmiş oldu.
ET FİYATLARI
Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından açıklanan haftalık (22 Aralık Yağsız Dana ve Yağsız Kuzu Fiyatları)’na göre, dana bıçak yağsız kesim fiyatı ortalama 120 liraya, kuzu bıçak yağsız kesim fiyatı ise 114.5 liraya çıktı. 2 hafta öncesinde bu fiyatlar, dana bıçak yağsız kesim fiyatı 107.5 lira, kuzu bıçak yağsız kesim fiyatı ise 104.2 lira seviyesindeydi.
KARADENİZ BÖLGESİNDE 124.4 LİRAYA ÇIKTI
Bölgeler arası dana karkas kesim fiyatında en yüksek 124.4 ortalama fiyatla Karadeniz Bölgesi başı çekiyor. Dana karkas kesim fiyatında Karadeniz Bölgesini sırasıyla 121,1 lira ile Marmara Bölgesi, 121 lira ile İç Anadolu Bölgesi, 120.5 lira ile Doğu Anadolu Bölgesi, 119.7 lira ile Ege Bölgesi, 119 lira ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve 118.8 lira ile Akdeniz Bölgesi takip ediyor.
KARKAS KESİM FİYATINDA AYLIK ARTIŞ YÜZDE 16.3 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
22 Aralık kesim fiyatlarına göre dana karkas kesim fiyatlarındaki aylık artış yüzde 16.3 olarak gerçekleşirken, yıllık değişim ise yüzde 93 oldu.
Besicilik yapan yetiştiriciler, başta yem fiyatları olmak üzere girdi fiyatlarının artmasına rağmen kesim fiyatlarının artmamasından dolayı zararına üretim yapıyorlardı. Zararına üretim de sektöre büyük darbe vurmuştu. Kesim fiyatlarının biraz olsun yükselmesi, yetiştiricinin de zararının düşmesine neden oldu.