Yılbaşından bu yana inşaat sektöründen 78 konkordato başvurusu geldi!
Ülkemizde son aylarda konkordato ilan eden şirket sayısında ciddi bir artış yaşandığı belirtilirken, yılbaşından bu yana inşaat sektöründen 78 konkordato başvurusu geldi.
Sürekli olarak artış gösteren konkordatolar iş dünyasının uzun süredir gündemindeki en sıcak konulardan biri haline gelirken elde edilmiş olan veriler son aylardaki artışı gözler önüne serdi. Resmi olarak açıklanan verilere göre, geçtiğimiz ay mahkemeler tarafından konkordato kararı verilen dosya sayısı 165 oldu. Ekonomim'den Merve Yiğitcan imzalı habere göre 2024 yılının 10 ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen toplam dosya sayısı 1352’ye ulaşırken, söz konusu bu tutar 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yapılan toplam 1574 konkordato başvurusuna neredeyse yetişti.
Konkordatoların patlama yaptığı 2018 yılında bin 384, 2019 yılında da 1387 konkordato geçici mühlet kararı verildiği düşünüldüğünde bu sene sonunda yeni rekor kaçınılmaz görünüyor.
RİSKLİ SEKTÖRLERİN SAYISI GİDEREK DAHA DA ARTIYOR
Söz konusu konkordato verilerinin detaylarına bakıldığı zaman geçen ay kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 110, konkordatonun reddi kararı verilmiş olan dosya sayısı da 86 oldu. Ocak-ekim döneminde de toplamda 557 dosyanın konkordato başvurusu için kesin mühlet kararı verilirken, 10 ayda dosyası reddedilen konkordato başvurusu sayısı 512 şeklinde oldu.
Bu yılın Ekim ayında toplamda 20 şirket için iflas kararı verilirken, 10 aylık dönemde ise söz konusu bu sayı 96 oldu. Bu arada konkordato süreci, kesin mühlet kararı verildikten sonra ortalama 3 sene kadar sürebiliyor, mahkemelerin iflas kararı ortalaması ise 436 gün… Bu nedenle bu yılın 10 ayında verilmiş olan 96 iflas kararı aslında yaklaşık 1,5-2 yıl önce başvurusu kabul edilmiş konkordato dosyalarından oluşuyor.
Konkordato başvurularına göre sektörlerin riskleri hesaplandığı zaman en riskli sektörlerin başında inşaat ve tekstil geliyor. Paylaşılan detaylara göre yılbaşından bu yana inşaat sektöründen 78 konkordato başvurusu gelirken, tekstil sektöründen 73 konkordato başvurusu yapıldığı belirtiliyor. Ayrıca yine metal ürün imalatı, mobilya, gıda ve tarım da en kırılgan sektörler şeklinde öne çıkıyor.
Kıbrıs’ta konut fiyatları 36 aydır artıyor! Asgari ücretli 115 ayda ev alabiliyor!