03 / 01 / 2025

Yıldız Entegre ABD'de 100 milyon dolara orman kuruyor!

Yıldız Entegre ABD'de 100 milyon dolara orman kuruyor!

Türkiye'de Orta Anadolu'dan doğuya gittikçe yeşile hasret artıyor. Batıda da altyapı yatırımları sırasında her kesilen ağaç, haklı olarak toplumun tepkisine yol açıyor..



Türkiye'de Orta Anadolu'dan doğuya gittikçe yeşile hasret artıyor. Batıda da altyapı yatırımları sırasında her kesilen ağaç, haklı olarak toplumun tepkisine yol açıyor. Ana işi ağaca dayalı sanayici de içerideki sıkıntıyı görüp, ABD'de orman sahibi olma yolunu seçiyor. Yıldız Entegre, Kuzey Carolina'da 100 milyon

dolara 80 bin hektar ormana alanına talip oldu. Tek rakibi ise ABD ordusu.


ORMAN ürünleri alanında faaliyet gösteren Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yıldız, işin başındaki iki oğluna sık sık şu öğüdü yineledi:


- Ya farklı iş yapın, ya işinizi farklı yapın... Babasının bu sözünü aklından çıkarmayan Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Yıldız, 2008 krizi sırasında "farklı" adım atmaya karar verdi:

- Navlun bedelleri bizim maliyetlerimizi etkiliyor. İlk fırsatta kendi gemimizi

almalıyız. 2008 krizinin ardından gemi fiyatları düşünce kararını uyguladı. Böylece, Yıldızlar Holding gemi taşımacılığına da girmiş oldu:


- Bu kez gemilere iş yaratma gündemimize oturdu.

ABD ve Brezilya'dan ağaç (yonga) ithal ederken, Kuzey Carolina'da Wilmington Limanı'yla ilgilendi. Limanın alım işlemlerini avukat eşi Burcu Acartürk Yıldız gerçekleştirdi:

- Limanın yanısıra Kuzey Carolina'da bir de kiralık plantasyon alanıyla özel orman

işine de girdik.

Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleşen emlak fuarı MIPIM'e birlikte gittiğimiz Hakkı Yıldız, ABD'de orman işine girmelerini gerekçesini şöyle aktardı:

- ABD'deki 150 hektarlık ormanımız sarı çamdır. Bu ağaç Türkiye'de 50 yılda büyür. Aynı fidan Kuzey Carolina veya Brezilya'da 25 yılda hedeflenen büyüklüğe ulaşır. Genleriyle oynanarak süre 10-12 yıla kadar indiriliyor. Türkiye'de plantasyon için uygun iklim yok. Yağmur yeterli değil.


ABD'de plantasyon işine odaklanınca daha büyük bir adıma soyundu:

- Bir üniversiteye ait Hofmann Forest'ın (Hofmann Ormanı) satılık olduğunu

öğrendik. 80 bin hektarlık orman alanına talip olmaya karar verdik.

İlgilendikleri dev arazinin komşusunun ABD ordusuna ait bir alan olduğunu kaydetti:

- ABD ordusunun da bizim ilgilendiğimiz araziyi almak istediği bilgisini edindik. O

arazi için mahkemelik de olmuşlar. Dava sonuçlanma aşamasında. 10 yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak Hofmann Forest'ı almaya kararlı olduklarını vurguladı:

- Eğer işlemi gerçekleştirebilirsek 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmış olacağız.

Ardından Yıldızlar Yatırım Holding'in verilerine değindi:

- Grup ciromuz 3.2 milyar lira... Bunun 2.6 milyar lirası Yıldız Entegre'den geliyor. Bu şirketimiz "500 Büyük Sanayi Kuruluşu" liginde 43'üncü sırada yer alıyor. MIPIM turunda dinlediğimiz öyküye bakılırsa, Yıldız Entegre, asıl "fark"ı ABD'de 100 milyon dolarlık orman alarak yaratacağa benziyor...


4 ülkede 500 milyon Euro yatırım planladı

YILDIZ Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, ihracatta kâr marjının düştüğünü,

patinaj noktasına gelindiğini görünce radarı yurtdışına çevirdi:

- Lojistik maliyeti de dikkate alındığında bizim için en doğru yöntem yurtdışında üretim yapmak olacak.

Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Rusya'da yatırım planladıklarını belirtti:

- Her biri 125'er milyon Euro'luk yatırım olacak. Bu yatırımlarla hem hammaddeye,

hem de pazara yakınlaşacağız. Oralarda üretimle bazı pazarlardaki gümrük vergisi engelini de aşacağız.


HAKKI Yıldız, Kütahya Gübre'yi özelleştirme ihalesiyle grup bünyesine kattıklarını

belirtti:

- Kütahya Gübre'de patlayıcı hammaddesi üretiminin de söz konusu olduğunu alım sonrası gördük. Tesis, o hammadde için bir ay çalışıp, çok küçük ihityacı karşılayıp dururmuş. Tesisi 12 ay çalıştırma izni aldık. Türkiye'yi 100 milyon dolarlık patlayıcı ithalatından kurtardık. Yüzde 8-10'unu devlete, kalanını özel sektöre satıyoruz.


Kızıl kurdun yuvası

HOFMANN Ormanı, 80 yıldır Kuzey Carolina Devlet Üniversitesi Orman Fakültesi'ne ait. Okulun kurucusu Julius Hofmann tarafından, öğrenciler ve araştırmacılar faydalansın diye satın alınıp okula bağışlanmış. Bugüne kadar da araştırmalar için kullanılmış. Üniversite ayrıca, ormandan sağlanan kereste satışından her yıl yaklaşık 2 milyon dolar gelir elde ediyor, bu geliri araştırmalarda kullanıyor. Üniversitenin ormanı satacağının duyulmasıyla protestolar da başladı. Çevreciler, nesli tehlike altındaki kızıl kurt, boz ayı, kızıl başlı ağaçkakan ve elmas sırtlı çıngıranklı yılana ev sahipliği yapan, içinden 3 dere geçen ormanın satılmasının, yok olmasıyla aynı anlama geldiğini savunuyor. İnternette başlatılan imza kampanyasında bugüne kadar 11 bin 721 imza toplandı. Ormanın satışına karşı dava da açıldı, ancak mahkeme tarafından reddedildi. Çevreciler, arazinin tarıma açılması, bir bölümüne golf sahası yapılması, ayrıca konut ve alışveriş merkezi gibi yapıların ortaya çıkması endişesi yaşıyor.


'Suni Tahta'dan 'sunta' türedi, ürünün adı oldu

FEHMİ Yıldız, Ahmet Yıldız ve Mehmet Yıldız, 1970'lerde yonga levha üretmek üzere

bir şirket kurdu:

- Suni Tahta Sanayi A.Ş. Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, bu şirketin adının ürünün jenerik ismine dönüştüğüne işaret etti:

- "Sunta" diye bildiğimiz ürünün teknik adı "yonga levha"dır. "Sunta" adı aile şirketimiz "Suni Tahta"dan türemiştir. Babasının kendi kardeşleriyle yollarını 1990'larda ayırdığını vurguladı:

- Yıldız Kimya bizde, sunta işi de amcamlarda kaldı. Sonra babam, amcalarımın da iznini alarak 2001'de başta mdf üretmek üzere Yıldız Entegre'yi kurdu. Şu anda Mehmet amcam Starwood'un, Ahmet amcam da Yıldız Sunta'nın sahibi.



Vahap Munyar-Hürriyet


Geri Dön