23 / 11 / 2024
fuzul

Yıldız Holding gayrimenkule 2.2 milyar dolar yatırdı

Yıldız Holding gayrimenkule 2.2 milyar dolar yatırdı

Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grup Başkanı Cahit Paksoy, Yıldız Holding'in gıda dışı alanda ambalaj, bilişim ve gayrimenkul alanında 17 şirketle faaliyet gösterdiğini anlattı




Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grup Başkanı Cahit Paksoy, Yıldız Holding'in gıda dışı alanda ambalaj, bilişim ve gayrimenkul alanında 17 şirketle faaliyet gösterdiğini belirterek, "Gıda dışı işlerde stratejik ortaklık, konsolidasyon ve satın almalarla büyüyeceğiz. 2015 hedefimiz gıda dışı işlerin toplamının gıdanın en az yarısı kadar olması" dedi

Paksoy, "Devletin yaptığı işlerde, devletle yapılan işlerde olmayacağız. Finans sektöründe büyümeyeceğiz. Ağır sanayide, enerjide, servis sektöründe, insanlara zararlı gördüğümüz sektörlerde olmayacağız. Medyada da olmayacağız" dedi.
Yıldız Holding'in bugün itibariyle gayrimenkul yatırım miktarının 2.2 milyar dolar olduğunu kaydeden Paksoy, bu sektörde stratejik ortaklarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.  Geçen yıl sonu itibariyle ambalajda cirolarının 415 milyon lira olduğunu söyleyen Paksoy, bu yıl ciroda yüzde 30 artış hedeflediklerini söyledi. Paksoy, "2015 yılında ambalaj grubunun cirosunun 1.5 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Bu da organik ve inorganik büyüme ile olacak" dedi.

Bilişimde büyüyecek
Bilişim grubunun 2009 yılı cirosunun 1 milyar dolar olduğunu söyleyen Paksoy, sektördeki daralmaya karşın kendilerinin yüzde 11 büyüdüğünü belirterek, "Bu yıl bilişimde yüzde 50-80 büyürüz. 1.5 milyar dolarlık ciro hedefimiz var" dedi. Paksoy, "Gelecekte daha fazla halka arz edilmiş şirketimiz olacak" dedi.

`Netaş'la ilgileniyoruz'
Paksoy, gıda dışı sektörlerde stratejik ortaklık, konsolidasyon ve satın almalarla büyüyeceklerini ve bu kapsamda satışa çıkarılan Netaş ile ilgilendiklerini söyledi. Paksoy, "Netaş'ın satılık olduğu biliniyor, bizim de ilgilendiğimiz doğru" dedi ancak sürece ilişkin şu aşamada daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yıldız, birleşip satın alacak gıdanın yarısını yakalayacak 
 
Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grup Başkanı Cahit Paksoy, 2015 yılında Yıldız Holding'in gıda dışı alanlardaki işlerinin toplam gıda işlerinin en az yarısı olacağını açıkladı
Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grup Başkanı Cahit Paksoy, 2015'te holdingin gıda dışı alanlardaki işlerinin, organik büyüme yanında birleşme ve satın almalarla, gıda işlerinin toplamının en az yarısına ulaşacağını bildirdi. 2012 yılı hedefini gıda dışında bulundukları her sektörde ilk üç olarak koyan Paksoy, halen kayyumda bulunan Netaş'a teklif verdiklerini, sonucunu beklediklerini dile getirdi. Yıldız Holding'in gıda dışı kategorilerdeki yeniden yapılanma çalışmaları ve hedeflerine ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında konuşan Paksoy, gıda dışı alanda yeniden yapılanma çalışmalarına 2006'da başladıklarını hatırlattı. Gıda dışı işlerde başkan yardımcılıklarına Bülent Atabay ve Hakan Eren getirildi.

PAKSOY'DAN BAŞLIKLAR ŞÖYLE:
 AMBALAJ SEKTÖRÜ: 2006'dan bu yana çok sayıdaki şirketi konsolide ederek organik büyüme oluşturduk. 2009'da bu alanda 415 milyon lira ciro elde ettik. 2010'da yüzde 30 cirosal büyüme hedefliyoruz ve yüzde 7-8 istihdam ilavesi planlıyoruz. Ayrıca 50-100 milyon dolarlık da yatırım planlıyoruz. 2015'te yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir ciroyu hedefliyoruz.

 GIDA DIŞINDA KALIYORUZ: Gıda dışı alanda inorganik büyümeyi stratejik ortaklıklar, konsolidasyonlar ve satın almalarla sağlayacağız. Satın alma ve ortaklıklar Türkiye ile sınırlı değil. Bu yılın şubat-mart aylarında yeni gelişmeleri duyurabiliriz. 2015 yılında gıda dışı işlerimiz, toplam gıda işlerinin en az yarısı kadar olacak. Şu anda bu oran yüzde 30'larda. Gıda dışı işlerimizle ilgili herkes bize 'Var mısınız, yok musunuz? diyordu. Hayır, biz gitmiyoruz. Tüm şirketlerin 2012'de ilk 3 şirket arasına girmesini hedefliyoruz.

 BİLİŞİM: 2009'da sektörde daralmaya karşın biz yüzde 11 büyüdük. Halen 600 kişilik istihdamımız var. 2010'da bilişim alanında yüzde 50-80 arasında büyüyeceğiz. Masamızın üzerinde bazı çalışmalar var. Bunların gerçekleşirse yüzde 80 büyüyeceğiz. Sadece organik büyüme ile bile istihdamda yüzde 15'lik bir artış sağlayacağız ve 1.5 milyar dolarlık ciromuz olacak. 2015'te bilişim sektöründe payımız yüzde 25-35 arasında olur, şu andaki planlarımızda yüzde 32 gibi görünüyor. Bu da 5-6 milyar dolar ciro demek. Donanım, yazılım, entegrasyon, distribütörlük alanlarında olacağız. Ama önümüzdeki 5 yıl teknoloji perakendesine girmeyeceğiz. Bu alanda 2010'da 20- 200 milyon dolar aralığında bir yatırım planlıyoruz.

 GAYRİMENKUL: Bugün itibariyle Yıldız Holding'in gayrimenkuldeki yatırım miktarı 2.2 milyar dolar seviyesinde. Gayrimenkul yatırım ortaklığının portföyüne yeni ürünler katacağız.

 YAPMAYACAĞIMIZ İŞLER: Önümüzdeki dönemde yapacağımız değil yapmayacağımız işleri sayalım. Devletin yaptığı ya da devletle yapılan işler, ağır sanayi, enerji, turizm, eğlence, medya ve insanlara zararlı gördüğümüz sektörler... Finansal bazı yatırımlarımız var ama bu alanda büyümeyi planlamıyoruz.
 NETAŞ: Netaş'ın satılık ve bizim de ilgilendiğimiz doğru. Ancak konu kayyumda ve işler yazılı olarak yürüyor. Bunun dışında masamızda daha birçok plan var.

GODİVA AMBALAJININ % 40'I BİZDEN
Godiva'nın satın alınmasının ardından ambalajlarının yüzde 30- 40'ını Türkiye'den karşılamaya başladıklarını söyleyen Paksoy, yurt dışına yönelik satın alma ve ortaklık planlarının hangi bölgelerde yoğunlaştığı sorusuna verdiği yanıtta, stratejik ortaklıklarda yeni dahil olacak şirketin teknoloji ve know-how getirmesinin önem taşıdığını, bu tür şirketlerin de genelde Avrupa ve ABD'de olduğunu kaydetti. Paksoy, bir soru üzerine, ''Halka arz, holdingin politikalarından bir tanesi. Gelecekte daha fazla halka arz olacak" dedi.
Sabah

Bilişim ve ambalajda 1 milyar doları buldu 7.5 milyar dolara çıkacak

Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrımenkul Grubu Başkanı Cahit Paksoy, "Bilişim ve Ambalaj Grubumuz 2009'da 1 milyar dolar toplam ciro gerçekleştirdi. 2010'da sadece Bilişim Grubu ciromuz 1.5 milyar dolara çıkacak. 2015'te iki grubun toplamı 7.5 milyar doları bulur" dedi. Paksoy, hem organik, hem de satın almalarla büyümeyi planladıklarını söyledi.

YILDIZ Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrımenkul Grubu Başkanı Cahit Paksoy, bilişim grubunun 2009'u 1 milyar lira, ambalaj grubunun da 415 milyon lira ciroyla geride bıraktığını belirterek, "Şu anda iki grubumuzun toplam cirosu 1 milyar dolar düzeyinde. Hedefimiz organik büyüme, birleşme ve satın almalarla 2015 yılında toplam 7.5 milyar dolarlık ciroya ulaşmak. Bilişim grubumuz 2015'te 5-6 milyar doları, ambalaj grubumuz da 1.5 milyar doları yakalar diye bekliyoruz" dedi.
Gıda ve gıda dışı
Ülker Grubu'nun çatısını oluşturan Yıldız Holding'e bağlı Ambalaj Grubu'nun Başkanlığı'na 2006'ta atanan Cahit Paksoy, yeni yapılanma çerçevesinde göreve getirdikleri yardımcıları Bülent Akif Atabay ve Hakan Eren'le birlikte, gruptaki son gelişmeleri değerlendirdi. Paksoy, şunları anlattı: "Ben 2006'da Ambalaj Grubu Başkanı oldum. Daha sonra Bilişim Grubu da bana bağlandı. Son olarak da Gayrımenkul Grubu benim başkanlığını yürüttüğüm bünyede toplandı. Grubumuza bağlı 17 şirket var. Bir yandan 2010 hedeflerimizi belirledik, diğer taraftan da 2015'e dönük planlar üzerinde çalışmaya başladık."
BEP Hologram, Rotopaş, Farmamak, Polinas ve Duran Doğan şirketlerinden oluşan Ambalaj Grubu'nun 2009 cirosunun 415 milyon lira olduğunu ifade eden Paksoy, şunları söyledi: "Ambalaj Grubumuzu yeniden şekillendirdik. Şirket sayısı fazlaydı, birleştirmeler yaptık. 2010'da 50-100 milyon dolar dolayında bu sektörde yatırım öngörüyoruz. Hem organik hem de satın almalarla büyüyeceğiz. Bu yıl ciromuzun yüzde 30 büyümesini bekliyoruz. 2015'te bu grubumuzun toplam cirosunun 1.5 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz."
Bilişim 5-6 milyar dolar
Yıldız Bilişim Grubu'nun Datateknik, Global İletişim, Mersasistem ve Medyasoft'tan oluşan 4 ana şirket çatısı altında yeniden yapılandırıldığını vurgulayan Cahit Paksoy, hedeflerini şöyle çizdi: "2009'da bilişim sektöründe daralma yaşandı. Buna rağmen biz yüzde 11 büyüdük ve 1 milyar liralık ciroyla kapattık. 2010'da da yüzde 50-80 arasında büyüme öngörüyoruz. Yüzde 50'yi mevcut şirketlerimizdeki organik büyümeyle gerçekleştirebileceğiz. Satın alma veya birleşmelerle birlikte büyümemiz yüzde 80'e çıkar. 2010'da ciromuz 1.5 milyar dolara yükselebilecek. 2015'te bu alandaki ciromuz 5-6 milyar doları bulabilir."

Netaş'a teklif verdik bilişime  200 milyon dolar yatırırız

YILDIZ Ambalaj, Bilişim ve Gayrımenkul Grubu Başkanı Cahit Paksoy, bir soru üzerine, icradan satışa çıkarılan telefon santralı üreticisi Netaş'a teklif verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Sonuç nasıl gerçekleşir bilemiyoruz. Teklifimizi verdik, bekliyoruz. Arcak, biz bililişimde ciddi büyüme öngörüyoruz. 2010'da bu sektöre 20-200 milyon dolar arası yatırım planlıyoruz. Yine bu sektörde de birleşme, satın almalar yaptığımızı göreceksiniz."

2015'te tüm gruptaki payımız yüzde 50 olacak

CAHİT Paksoy, Yıldız Holding'in Ülker markalarının başını çektiği gıda dışı işlerde girmeyecekleri sektörleri, "Ağır sanayide olmayacağız. Finansta büyümeyi düşünmüyoruz. Turizm, eğlence sektöründe yokuz. İnsana zararlı (sigara gibi) sektörlerde olmayacağız. Enerjide olmayacağız" şeklinde sıraladı. Paksoy, şöyle konuştu: "Hedefimiz 2015'te gıda dışı işlerin Yıldız Holding bünyesindeki gıda grubuyla aynı büyüklüğe ulaşmak. Hatta gıda dışı işlerin tüm grubun yüzde 50'sinden fazla büyüklüğe ulaşmasını da istiyoruz."

Emlakta 2.2 milyar dolarlık projenin sahibi

CAHİT Paksoy, Gayrımenkul Grubu'nun Sağlam Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı, Sağlam İnşaat, Merkür İnşaat, MTR Turizm ve Beta A.Ş.'den oluştuğunu belirterek, "Ortaklıklardaki bizim payımıza düşenler dahil, sahibi olduğumuz gayrımenkul projelerinin büyüklüğü 2.2 milyar doları buluyor" dedi.

İçeride ve dışarıda satın almalar yapılacak

CAHİT Paksoy, satın alma ve stratejik ortaklıkların büyümeyi hızlandırdığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Satın almalar konusunda sadece yurt içine odaklanmış değiliz. ABD dahil, değişik ülkelerde satın almalar gündemimize gelebilir. Fırsatları değerlendireceğiz."
Hürriyet

Yıldız'da 2015 hedefi belli oldu 
 
Yıldız'da 2015 hedefi: Gıda dışı işlerde gıdanın yarısı kadar ciro

Yıldız Holding'de Ülker markası ile yürütülen gıda faaliyetlerinin dışındaki operasyonların yeniden yapılanma çalışmaları hakkında bilgi veren Cahit Paksoy, "Organik ve inorganik büyümelerle 2015 yılına kadar gıda alanındaki cironun yarısı kadar ciroyu ambalaj, bilişim ve gayrimenkulde yapacak seviyeye geleceğiz" dedi

YIldIz Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grup Başkanı Cahit Paksoy, 2015'te Yıldız Holding'in gıda dışı alanlardaki işlerinin, toplam gıda işlerinin en az yarısı olacağını söyledi. Gıda dışı cironun şu an grupta yüzde 30'lar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Paksoy, bu kararın Holding'in gıda dışı alandaki konumuna ilişkin büyük önem taşıdığına işaret ederek "Gıda dışı işlerimizle ilgili herkes bize 'Var mısınız, yok musunuz? Kalıyor musunuz, gidiyor musunuz?' diyordu. Hayır biz gitmiyoruz" dedi.

Yeniden yapılanma

Paksoy, Yıldız Holding'in gıda dışı kategorilerdeki yeniden yapılanma çalışmaları, stratejileri ve hedeflerine ilişkin olarak düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, gıda dışı alanda yeniden yapılanma çalışmalarına 2006 yılında başladıklarını hatırlattı. Yapılanmada sona geldiklerini söyleyen Paksoy, gıda dışı tüm grupların kendisine bağlandığını ifade etti.

Gıda dışı alanlarda yeniden yapılanma kapsamında Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grup Başkan Yardımcılıkları'na da Bülent Atabay ve Hakan Eren getirildi.

Ambalaj sektöründe 2006'dan bu yana çok sayıdaki şirketi kendi içlerinde konsolide ederek organik büyüme oluşturduklarını belirten Paksoy, 2009`da ambalajda 415 milyon lira ciro elde ettiklerini kaydetti. Paksoy, "2010'da yüzde 30 cirosal büyüme hedefliyoruz ve yüzde 7-8 istihdam ilavesi planlıyoruz. Ayrıca 50-100 milyon dolarlık da yatırım planlıyoruz. 2015'te 1.5 milyar dolar ciro hedefliyoruz" diye konuştu.

Paksoy, gıda dışı alanda inorganik büyümeyi stratejik ortaklıklar, konsolidasyonlar ve satın almalarla sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Godiva'nın ambalajı Türkiye'den gidiyor

Godiva'nın alınmasının ardından şirketin ambalajlarının yüzde 30-40'ını Türkiye'den karşılamaya başladıklarını söyleyen Cahit Paksoy, bunun hem kaliteyi artırdığını, hem tasarruf sağladığını hem de Türkiye açısından olumlu bir gelişme olduğunu anlattı.

Olmayacakları sektörler listesinde medya da var

Cahİt Paksoy, gıda dışında bilişim, ambalaj ve gayrimenkul sektörlerinde büyüyeceklerini ifade ederken hangi sektörlerde olmayacaklarının da bir listesini yaptı. Paksoy olmayacakları sektörleri medya, otomotiv dahil ağır sanayi, enerji ve turizm olarak sıraladı. Paksoy finansta da büyümeyeceklerinin, teknolojide perakende pazarlama alanında da olmayacaklarının altını çizdi.

Bilişim hedefi büyük, Netaş radarımızda

YIldIz Holding'in gıda dışı faaliyetleri içinde en önemli yeri bilişim tutacak gibi görünüyor. Paksoy, bilişimde bu yıl yüzde 50-80 arasında büyümeyi hedeflediklerini, 2015'te en az 5-6 milyar dolar cironun sadece bilişimden geleceğini ifade etti. Paksoy, 2009'da bilişim sektörünün yüzde 10 küçülmesine rağmen kendilerinin yüzde 11 büyüdüğüne de dikkat çekti. Paksoy, Netaş'la ilgilendiklerini görüşmelerin devam ettiğini, kayyum yönetimi ile yazışmaların devam ettiğini söyledi.

Bilişim sektöründe faaliyet gösterdikleri alanlarda tüm şirketlerinin 2012'de ilk 3 şirket arasına girmesini planladıklarını belirten Paksoy, "2015'te bilişim sektörünün yüzde 25-35 arasında payına sahip oluruz" dedi.
Vatan

Ülker'in patronu Yıldız Holding 'gıda dışı'nda da hedef büyütüyor

Yıldız Holding gıda dışı alanlarda da hızlı büyüme sürecini başlatıyor. Hedef 2015 yılında gıda dışı grubun büyüklüğünü gıda grubunun yarısına ulaştırmak

Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grupları Başkanı Cahit Paksoy, gıda dışı sektörlerde stratejik ortaklık, konsolidasyon ve satınalmalarla büyüyeceklerini ve bu kapsamda satışa çıkarılan Netaş ile ilgilendiklerini söyledi.

Paksoy, gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, "Netaş'ın satılık olduğu biliniyor, bizim de ilgilendiğimiz doğru" dedi ancak  sürece ilişkin şu aşamada daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi. Paksoy'un bu açıklamasının ardından Netaş hisseleri tavan fiyatı olan 63.50 TL'yi gördükten sonra ilk seansı yüzde 6.03 artışla  61.50 TL'den tamamladı.

Gıda dışı ortaklık
Ambalaj, bilişim ve gayrimenkul alanında 17 şirketle faaliyet gösterdiklerini söyleyen Paksoy, "Gıda dışı işlerde stratejik  ortaklık, konsolidasyon ve satın almalarla (inorganik) büyüyeceğiz" dedi. Paksoy ingorganik büyümeyle, Yıldız Holding gıda dışı grubunun büyüme hızını artıracaklarını belirterek `2015'te gıda dışı grubun büyüklüğü, gıda grubunun yarısına ulaşacak' dedi. Yıldız Holding'in gıda dışı grubunun bugünkü büyüklüğü bünyesinde Ülker'i de barındıran Yıldız holding'in gıda grubunun yüzde 30'u civarında.

Yıldız Holding'in ambalaj grubunun bugünkü cirosu 415 milyon lira. Grup ambalajda bu yıl yüzde 30 ciro, yüzde 7-8 istihdam büyümesi hedefliyor ve 50-100 milyon dolar yatırım planlıyor. Paksoy, 2015'de ambalaj grubunun cirosunun organik ve inorganik büyüme ile 1.5 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.  Bu hedef de organik ve inorganik büyümeyle yakalanacak.   dedi.  Paksoy, Yıldız Holding bünyesine katılan Godiva'nın ambalajının da yüzde 30-40'ını Türkiye'deki grup şirketlerinin verdiğini belirterek "Hem onların ambalaj kalitesi artı, hem tasarruf yaptılar, hem de biz para kazandık" dedi.

Yıldız Holding bilişim grubunun 2009 yılı cirosu 1 milyar dolar düzeyinde. Paksoy sektörde geçen yıl görülen daralmaya  karşın kendilerinin yüzde 11 büyüdüklerini belirterek, "2010 planına göre bilişim alanında yüzde 50-80 büyüyeceğiz. Sadece organik  büyürsek oran yüzde 50, bazı inorganik çalışmalar olursa yüzde 80 olur. Sadece organik büyüdüğümüz varsayımı altında yüzde 15  istihdam artışı ve 1.5 milyar dolarlık ciro hedefimiz var" dedi.

Bu yıl bilişim alanında planladıkları yatırım miktarının 20-200 milyon dolar arasında olacağını söyleyen Paksoy, miktarın satın alma  olup olmamasına göre değişebileceğini belirti. Gıda dışı grubun yatırım hedefi Netaş operasyonunun bu yıl tamamlanacağının  sinyallerini veriyor.

Medyada olmayacağız
Yıldız Holding'in bugün itibarıyla gayrimenkul yatırım miktarının 2.2 milyar dolar olduğunu kaydeden Paksoy, bu sektörde stratejik  ortaklarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Paksoy'un verdiği bilgiye göre Holding önümüzdeki yıllarda medyada olmayacak, finans sektöründe büyümeyecek (bir katılım bankasında küçük hissedar), ağır sanayi ve enerji yatırımı yapmayacak, insan sağlığına zararlı alanlarda (sigara ve alkollü içki) olmayacak.
Radikal

Ülker, gıda dışında yeni şirketler peşinde  
 
Godiva'yı satın alarak dünya markası haline gelen Ülker, gıda dışında yeni şirketler satın almak için harekete geçti. 
 
 Yıldız Holding Ambalaj, Bilişim ve Gayrimenkul Grupları Başkanı Cahit Paksoy, gıda dışı sektörlerde stratejik ortaklık, konsolidasyon ve satın almalarla büyüyeceklerini ve bu kapsamda satışa çıkarılan Netaş ile ilgilendiklerini söyledi. Paksoy, "Netaş'ın satılık olduğu biliniyor, bizim de ilgilendiğimiz doğru." dedi. Ancak sürece ilişkin net bilgi vermedi. Paksoy, satın alma ve ortaklıklar konusunu Türkiye ile sınırlı olarak görmediklerini, bunların yurtdışına yönelik olarak da gerçekleşebileceğini belirterek, bu yılın şubat-mart aylarında bu konuda yeni gelişmeleri duyurabileceklerini söyledi.

Cahit Paksoy, yurtdışına yönelik satın alma ve ortaklık planlarının hangi bölgelerde yoğunlaştığına ilişkin bir soruya ise stratejik ortaklıklarda yeni dahil olacak şirketin teknoloji ve know-how getirmesinin önem taşıdığını, bu tür şirketlerin de genelde Avrupa ve ABD'de olduğunu kaydetti. Başkan Paksoy, gıda dışı alanlardaki 2015 hedeflerini, "2015 yılında gıda dışı işlerimiz, toplam gıda işlerinin en az yarısı kadar olacak." şeklinde özetleyerek, şu anda bu oranın yüzde 30'lar civarında olduğunu bildirdi. Bu kararın Holding'in gıda dışı alandaki konumuna ilişkin büyük önem taşıdığına işaret eden Cahit Paksoy, "Gıda dışı işlerimizle ilgili herkes bize 'Var mısınız, yok musunuz? Kalıyor musunuz, gidiyor musunuz?' diyordu. Hayır biz gitmiyoruz." dedi. Ambalaj sektöründe 2006 yılından bu yana çok sayıdaki şirketi kendi içlerinde konsolide ederek organik büyüme oluşturduklarını belirten Paksoy, 2009 yılında ambalajda 415 milyon lira ciro elde ettiklerini kaydetti. Paksoy, "2010'da yüzde 30 cirosal büyüme hedefliyoruz ve yüzde 7-8 istihdam ilavesi planlıyoruz. Ayrıca 50-100 milyon dolarlık da yatırım planlıyoruz. 2015'te yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir ciroyu hedefliyoruz." diye konuştu. Gıda dışı alanda inorganik büyümeyi stratejik ortaklıklar, konsolidasyonlar ve satın almalarla sağlayacaklarını ifade eden Paksoy, dünyadaki genel eğilimin de küçük şirketlerin birleşerek büyümesi yönünde olduğunu, sadece organik büyümenin belirli bir ivmesi olduğunu, hızlandırmak için satın alma ve birleşmelere gitmek gerektiğini anlattı.

Bilişim alanında ise 2009 yılında Türkiye'de daralan sektörde kendilerinin yüzde 10 büyüme kaydettiğini belirten Paksoy, bu sektörde halihazırda 600 kişilik istihdama sahip olduklarını aktardı. Paksoy, "2010'da bilişim alanında yüzde 50-80 arasında büyüyeceğiz. Sadece organik kalırsak, büyümemiz yüzde 50 olacak. Masamızın üzerinde birtakım çalışmalar var. Bunların gerçekleşmesi durumunda yüzde 80 büyüyeceğiz. Sadece organik büyüme ile bile istihdamda yüzde 15'lik bir artış sağlayacağız ve 1,5 milyar dolarlık ciromuz olacak." şeklinde konuştu.

Bilişim sektörünün donanım, yazılım, entegrasyon, distribütörlük gibi alanlarında var olacaklarını ancak önümüzdeki 5 yıl için perakende alanına girmeyi düşünmediklerini kaydeden Paksoy, bu alanda 2010 yılında 20-200 milyon dolar aralığında bir yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını, bu geniş aralığın, inorganik büyüme planlarının gerçekleşip gerçekleşmemesine bağlı olduğunu dile getirdi.

Finans sektöründe büyümeyeceğiz

Önümüzdeki dönemde hangi sektörlerde faaliyet göstermeyeceklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Paksoy, bu alanları devletin yaptığı ya da devletle yapılan işler, ağır sanayi, enerji, turizm, eğlence, medya ve insanlara zararlı gördükleri sektörler olarak sıraladı. Paksoy, finans sektöründe bazı yatırımlarının bulunduğunu ancak bu alanda da büyümeyi planlamadıklarını söyledi. Gayrimenkul sektöründeki faaliyetlerine de değinen Paksoy, bugün itibarıyla Yıldız Holding'in gayrimenkuldeki yatırım miktarının 2,2 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Paksoy, Godiva'nın ambalajlarının yüzde 30-40'ının Türkiye'den karşılandığını da sözlerine ekledi.
Zaman


Geri Dön