Yıldız Sarayı'ndaki haremin şu anki hali içler acısı!
İstanbul'un tamamının fotoğraflarını çektiren Sultan II. Abdülhamid'in görüntü alınmasına izin vermediği tek yer olan Yıldız Sarayı'ndaki Harem Dairesi'nin hali içler acısı...
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerine tanıklık eden önemli bir yapı Yıldız Sarayı... 1789'da yapımına başlanan ve son 130 yıldır çatı onarımı dışında tek çivi çakılmadığı ortaya çıkan saray perişan halde. Eşsiz resimlerin yer aldığı tavanlar, çatıdan sızan yağmur sularıyla çürümüş. Merdivenler, kapılar, pencereler dökülüyor.
İlk elektrik ve kalorifer sisteminin kurulduğu yer olarak bilinen haremde, kalorifer petekleri ve merdiven trabzanları pastan çürümüş halde.
DÖŞEMELER DELİK DEŞİK
Zemin döşemeleri de delik deşik olan Yıldız Sarayı Haremi'nde bugünlerde çok yoğun bir çalışma var. Saray, istanbul il özel idare Genel Sekreterliği imar Yatırım ve inşaat Daire Başkanlığınca 11.5 milyon TL'lik dev bir bütçeyle ilk kez kapsamlı bir restorasyona alındı.
Cariyeler Dairesi'nden başlanılan restorasyonda önce asıl dokuya ulaşmak için boyalar hassas bir çalışmayla sökülecek. Böylelikle o döneme ait sürpriz yazı, günlük hatta tarihsel değeri olan takı ve benzeri eserlere ulaşılması da bekleniyor.
KANUNİNİN AV SAHASI
Kanuni Sultan Süleyman döneminde av sahası olarak kullanılan, Yavuz Sultan Selim döneminde ise yapılaşmanın başladığı Yıldız Sarayı, Osmanlı Imparatorluğu'nun son dönemlerine tanıklık eden çok önemli bir eser. Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesinden sonra göreve gelen Sultan V. Murad'm 92 gün süren saltanat günlerinde oturduğu, II. Abdülhamid'in ise tam 33 yıl boyunca imparatorluğu yönettiği Yıldız Sarayı'nda geçtiğimiz yıl tamamlanan Büyük Mabeyn Köşkü Restorasyonu'ndan sonra şimdi de Harem Dairesi'nin kapıları restorasyon için açıldı.
11.5 MİLYONLUK ONARIM
Yıldız Sarayı Haremi, İstanbul İl özel İdare Genel Sekreterliği İmar Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı'nca 11.5 milyon TL'lik dev bir bütçeyle ilk kez kapsamlı bir restorasyona alındı.
Restorasyonun başına Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yıldız Sarayı Kontrol Amiri Restoratör Ahmet Selbesoğlu getirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da, yaklaşık 10 gün önce başlayan çalışmaları saraya bizzat gelerek incelediği öğrenildi.
RESTORASYON 2 YIL SÜRECEK
Yıldız Sarayı'ndaki 10 bin metrekarelik alanda 2 yıl sürmesi beklenen çalışmayla; Sultan II. Abdülhamid'in Dairesi, Kadın Efendiler 1 ve II. Dairesi, Cariyeler Dairesi, Hazinedar Dairesi, Usta Kadınlar Dairesi, Cariyeler Dairesi yapıları
arasındaki geçitler, harem bahçe ve avluları restore edilecek.
Restorasyon öncesi ve sonrası 3 ayrı kamera ile kayıt altına alınacak. 10 bin metrekarelik alandaki restorasyonun
2 yıl sürmesi bekleniyor. Çalışmaların sonunda harem, multivizyon gösterileri, okuma ve oturma bölümleriyle yaşayan
hale getirilerek, ziyarete açılacak.
Habertürk/Sultan Uçar