04 / 05 / 2024

Yıllık gelir vergisinde hazır beyan sistemi!

Yıllık gelir vergisinde hazır beyan sistemi!

İçerisinde bulunduğumuz Mart ayı, devlete göre / gerçek kişilere göre vergi ayı. Bunun yanı sıra elişen teknolojik şartlar ile birlikte hayatımızın her yanına yansıyan elektronik sistemle birlikte Maliye tarafından mükelleflere bir kolaylık daha sunuldu.



İÇERİSİNDE bulunduğumuz Mart ayı, devlete göre / gerçek kişilere göre vergi ayı. Bunun yanı sıra elişen teknolojik şartlar ile birlikte hayatımızın her yanına yansıyan elektronik sistemle birlikte Maliye tarafından mükelleflere bir kolaylık daha sunuldu. 


Yıllık Gelir Vergisinin verildiği Mart ayı dolayısıyla Maliye tarafından hayatımıza giren ve teknolojiden faydalanmamız gereken ve 470 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 25 Şubat 2016 tarihli ve 29635 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hazır Beyan Sistemi üzerinde duracağım.

 

Hazır Beyan Sistemi Hakkında açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal "Vatandaşlarımız 2012 yılından önce, kiraya verdikleri gayrimenkullerinden elde ettikleri kira geliri nedeniyle dolduracakları beyanname için çoğu zaman muhasebeci veya mali müşavirlerimiz gibi işin uzmanlarına ihtiyaç duyuyordu. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile bu ihtiyacı ortadan kaldırdık. Mükelleflerimizin beyannamesini 4 yıldır biz dolduruyoruz. Onlara sadece internete girerek, onay vermek kalıyor. Bu sayede daha önce vergilendirilmeyen büyük bir meblağı da sistemin içine dahil etmiş olduk" sözleriyle konuyu yorumladı. 


Hazır Beyan Sisteminden kimler faydalanabilir ? 

Ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan veya bunların birkaçından veyahut tamamından ibaret olan gelir vergisi mükelleflerinin bu gelirlerine ilişkin beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığınca önceden hazırlanarak mükelleflerin onayına sunulduğu Hazır Beyan Sistemi hayata geçirilmiştir. 


Bu sistem bundan önce hayatımıza Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminin daha gelişmişi olarak da adlandırabiliriz. Sisteme girişlerde sizin için hazırlanan özel güvenlik sorularını cevapladıktan sonra T.C. Kimlik numaranız üzerinden veya eğer bundan önce internet vergi dairesi sistemine giriş için şifre açtırmış iseniz bu yol üzerinden de girebilirsiniz. 


Sisteme girdikten sonra E- Devlet Kapısı üzerinden de girebilirsiniz. Sistem üzerinden hazırlanan beyannameniz ekrana gelecektir. Bunun üzerinden gerekli kontrol ve düzeltmeleri yaparak onaylamanız gerekmektedir. Bunun üzerine adınıza vergi tahakkuk edecektir. 


Bunun üzerinden adınıza tahakkuk eden verginizi internet üzerinden internet bankacılığı üzerinden de ödeyebileceğinizden dolayı vergi dairelerine gidip, Beyannameyi Doldurma, bekleme, havale, vezne işkencesini kendinize yaşatmadan ve saatlerinizi vergi dairesinde geçirmek zorunda kalmadan bu yolu seçmeniz sizin için en tercih edilen yol olmalıdır. 


Adınıza vereceğiniz beyannamenin 125 Mart Beyanname Verme Süresidir. Beyannamenizi Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit te de ödeyebilirsiniz. Sisteme yüklenilen verilerinizin nereden alındığına gelindiğinde; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (MERNİS), ptt, İnşaat Şirketleri, Sigorta Şirketleri, Tapu, Banka, TOKİ, Elektrik, Su, Doğalgaz şirketlerindeki kayıtlarınız Maliye Sistemi ile paylaşılmaktadır. 


Gelir elde edip beyanname vermediğiniz takdirde ise hem istisnadan faydalanamayacaksınız, hemde adınıza tahakkuk eden vergiyi cezalı durumda ödeyeceksiniz. Bunu da unutmayınız. 


Ortadoğu/ Sezer Yozgat


Geri Dön