27 / 04 / 2024

YKM bu yıl 8 mağaza açacak!

YKM bu yıl 8 mağaza açacak!

33 ilde 57 mağaza ile müşterileriyle buluşan YKM'ye çevre ülkelerde gerçekleştirilen tüm AVM çalışmalarının geldiğini dile getiren YKM Genel Müdürü Jaklin Güner Bu yıl 8 mağaza açacağız. Bunun 4'ü Anadolu'da olacak' diyor



Türkiye'de yayılmak ve büyümek isteyen yabancı markaların sık sık kendi kapılarını çaldığını dile getiren YKM Genel Müdürü Jaklin Güner, artık bu tekliflere yeşil ışık yakacaklarının sinyalini verdi. Türkiye'ye girmek için kendilerine bavuran markalarla önce YKM'de bir korner açıp ardından o markalar için mağaza açma çalışmalarına başlayabileceklerini ifade eden Güner, 'Bu modele sıcak bakıyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz de var. Avrupa'daki pek çok marka Türkiye pazarına girmek istiyor. Aşağı yukarı hepsi de bizim kapımızı çalıyor. Bugüne kadar önceliğimiz YKM'nin mümkünse Türkiye'de uygun olabilecek her ilde olmasıydı. En yaygın zincir olarak bunu büyük ölçüde başardık. Büyüme planlarımızda artık bu model de var' diyor.

Jaklih Güner ailede 4 kardeşin en küçüğü, ticaretle uğraşan bir babanın kızı. Liseye kadar Mersin'de okumuş. O kadar parlak bir öğrenciymiş ki hayatında karnesinin yanında hiç teşekkür getirmemiş. Takdirden aşağıya düşmemiş, özellikle matematiğe yatkın olan Jaklin Güner'in hayali mühendis olmakmış. Üniversitede de endüstri mühendisliği okumuş. Dereceyle bitirdiği bu bölüm işletme ve mühendislik derslerinin harmanlanmış hali olduğu için bu bölümde öğrendikleri iş hayatında da hep çok işine yaramış.

EşžİYLE İşžE GİRDİ
Ü®lk işini İTÜ'de yüksek lisans yaparken bulmuş. Okuldaki hocalarından birinin eşinin Arçelik'te Finansman Müdürü olduğunu anlatan Güner daha sonra yaşananları şöyle anlatıyor: 'Bir gezi esnasında hocamızın eşi Kamil Bey'le tanıştık. O dönem sınıf arkadaşım olan eşim de o geziye katılmıştı. Arçelik'teki süreçleri yeniden yapılandırdıkları bir dönemdi ve önce beni işe aldılar. Sonra eşim de girdi. 2 yıl orada çalıştım. Daha sonra çitosan'a geçtim. İş süreçlerinin iyileştirilmesi ve IT'den sorumlu oldum.' Jaklin Güner'in perakendeye geçişi 8 yıllık çitosan deneyiminden sonra olmuş. Zaten o yıllarda geleceğin perakende ve telekomünikasyonda olduğunu bilen Güner de geleceğini bu alanlarda şekillendirmek niyetindeymiş. YKM'nin yeniden yapılanma sürecine girmesiyle bu süreci yönetecek birini aramaya başlaması üzerine 1997 yılında Jaklin Güner burada çalışmaya başlamış. Güner, 'Benim için çok ilginç bir tecrübeydi çünkü daha önce hiç aile şirketinde çalışmamıştım' diyor.


Bu yıl 8 yeni mağaza açacaK
33 ilde 57 mağaza ile müşterileriyle buluşan YKM'ye çevre ülkelerde gerçekleştirilen tüm AVM çalışmalarının geldiğini dile getiren Güner, 'Bizim çevre ülkemizde yatırım için planlarımız var. Bulgaristan'da ciddi bayilik talebi aldık. Biz komşu ülkelere iş ortaklığı modeliyle gitmeyi çok doğru buluyoruz. Bu yıl 8 mağaza açacağız. Bunun 4'ü Anadolu'da olacak' diyor.

Krizde tedarikçi bize kenetlendi
Kurulduğunda tek departman store iken rekabetle YKM'nin tedarikçiyle pazarlık gücünün nasıl etkilendiğini sorduğumuz Güner, '60 yılda birlikte öyle krizler atlattık ki, bu aramızda müthiş bir sinerji yarattı, Pazarlık gücümüzü hiçbir şey azaltmadı. Tam tersi, kriz ortamlarında diğer firmaların iş ortaklarına yaklaşımları, iş ortaklarımızın bize kenetlenmesini sağladı' dedi.

Müşterilerin yüzde 42'si şehirli ve hareketli

YKM, müşterilerine yaşa veya cinsiyete göre değil, hayat tarzına göre ayırıyor, insanların artık gelir düzeyine ve yaşma göre giyinmediğini ifade eden Güner, 'Bir jean reyonunda bir hanımefendi ya da beyefendiyle karşılaşmak da mümkün oluyor. Hayat tarzı insanın köpeğinden, seyahate, gittiği yer seçimine kadar birçok alana yansıyor. Biz ABD'İi whitaker şirketiyle yaptığımız bu çalışmada, müşterilerimizin hayat tarzlarını tanımlamaya çalıştık. Bu çalışmaya göre bizim müşterilerimizin yüzde 24.8'ini traditional ve neo traditionaller, yüzde 42.5'ini contempo, yüzde 32.7'sini de fashion tarza sahip lanlar oluşturuyor. En büyük yoğunluğa sahip contempo müşteri profilini 'hayatta en önemli şeyin kim olduğunu ve ne istediğini bilmek olduğunu düşünen, şehirli, hareket halinde, teknoloji sayesinde sürekli iletişim haline olanlar' olarak tanımlayabiliriz' diyor. YKM'ye kurumsallaşma, yeniden yapılanma, iş süreçlerinin yeniden tasarlanması sürecinde giren Güner'in Türkiye'de ilk taksitli satış ve mağaza kartı uygulamasını başlatan YKM'de ilk işi iş Geliştirme şžefi pozisyonunda başladı. Türkiye'nin ilk departman mağazası olma özelliği de taşıyan YKM birçok ilke sahip. şžirket internetteki ilk departman store uygulamasının ve ilk çipli sadakat kartının yaratıcısı.

SESİNİ DUYURAN GENCE 40 BİN TL HİBE EDECEK
YKM gençlerin konumunu güçlendirmeye yönelik olarak Fırsatın Varken Gençlik Programı'nı uygulamaya koydu. YKM Fırsatın Varken Gençlik Programı'nın ilk ayağı, YKM Fırsatın Varken Sesini Duyur Proje Yarışması... Gençlerin toplumda gözlemledikleri sorunlara yaratıcı çözümler üretmeleri ve çözümlerini bilfiil hayata geçirmelerine olanak sağlayan, yarışma kapsamında üniversite öğrencileri, ekipler halinde yarışacak. En yüksek puanı alan 3 projenin her biri 20 bin - 40 bin TL'lik hibenin sahibi olacak.


ARAPçA BİLİYOR
Rum Ortodoks olan Jaklin Güner'in ailesinde herkes ilk önce Arapça sonra da Türkçe öğrendiği için Güner iyi derecede Arapça
konuşuyor. 1964 Hatay doğumlu Jaklin Güner, babasının işleri nedeniyle çok küçük yaşta Mersin'e taşındıkları için kendisine sorulduğu zaman 'Mersinliyim' diyor.

YEMEK TARİFLERİ GİZLİ, BAĞ YATIRIMI MİRAS
Son yıllarda, bağ üzüm ve şarap konusu ailece hobileri haline gelmiş olsa da Jaklin Güner aslında mutfağın tutkunu. çok misafiri olan bir ailede büyüdüğü için çok iyi yemek yapıyor. 10 yıldır birlikte çalıştığı yardımcısı şanslı, çünkü o bu tarifleri biliyor. Ama Jaklin Güner ailenin tariflerini sadece yardımcısına ve oğluna öğretiyor.

Ayrıca bağ yatırımı yapan Güner, birkaç yıl ürün almadan önce üzümlerin şarap yapımı için uygun olamayacağını söylüyor. şžu an çıkan üzümlerle balzamik ve pekmez üretiyor. Bağcılığın çok zor iş olduğunu dile getiren Güner, 'Siz yapıyorsunuz. Sizden sonraki nesiller bu işten çok faydalanıyor. Kalıcı bir miras bırakmış oluyorsunuz' diyor.

Habertürk/Ayşegül Akaryalı Güven

 


Geri Dön