28 / 04 / 2024

Yola terk bedeli!

Yola terk bedeli!

Yapı sahipleri tarafından belli bir alanın kamunun hizmetine terk edilmesine yola terk deniyor. Peki yola terkin ücreti ne kadardır? Yola terk masrafları nelerdir? İşte yola terk bedeli 2014...



Yola terk bedeli!

Yapı sahipleri tarafından belli bir alanın kamunun hizmetine terk edilmesine yola terk deniyor. Yola terk haritalarının yapımında parselasyon niteliği taşıyan ayırma haritalarının yapımındaki kurallar uygulanıyor. Yola terk haritaları ise imar planlarının uygulanışı sırasında yola terk işlemi nedeniyle yapılan haritalara deniyor. 


Yola terk için gerekli evraklar:

-Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kaydı örneği,

-Taşınmaz malın bulundugu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu'nun olumlu kararı ve bu kararla ilgili belgelerin tasdikli örneği,

-Yüklenici serbest çalışan harita ye kadastro mühendisinin iş yapım sözleşmesi veya işin yapımına yetki veren vekaletname örneği,

-Serbest çalışan harita ve kadastro mühendisi sorumluluğunda yapılan işler için -Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasının mesleki denetiminin yapılmış olması (denetim sırasında işn yapım bedeli belirlenmelidir)

-Kadastro müdürlüklerinden alınan ve işin yapımında kullanılan belgelerin tahsilat makbuzu örneği,

-Yeni tesis edilen nirengi ve poligon noktalarına ait; ölçü, hesap, kroki, koordinat çizelgeleri ve yola terk haritası,

-Yola terk işlemi ile ilgili belgeler; 1 takım asıl, 2 takım aslı niteliğinde olmak üzere 3 takım dosya halinde kadastro müdürlüğüne verilir. Kadastro görmeyen yerler için 2 takım yeterlidir.


Yola terk bedeli..

Yola terk haritalarının kontrolü için 1993/2 sayılı Genelge eki Yönerge'ye uygun olarak Kadastro Değişiklik ve Kontrollük işlemleri ücret çizelgesinde belirtilen ve işlem tarihinde uygulanmakta olan hizmet bedeli ilgilisi tarafından Döner Sermaye İşletmesi Saymanlığına yatırılır.


Belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşların kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları yola terk haritalarının kontrolundan çizelgede belirtilen ücret alınır.


Ancak belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile TKGM arasında bu konuda protokol düzenlenmesi halinde protokol esasları uygulanır. Düzenlenen tescil bildirimlerinin aslına yapıştırılmak üzere Damga Vergisi Kanunu'na göre damga pulu ilgilisince temin edilir.



Yola terk nedir?



Geri Dön