07 / 01 / 2025

Yoros Kalesi'ndeki Osmanlı izleri!

Yoros Kalesi'ndeki Osmanlı izleri!

Türkiye'de, arkeolojik kazılarla her gün birbirinden değerli eserler bulunuyor. Ancak, tarihi eserleri gün ışığıyla buluşturan arkeologlar, korsan kazılardan şikayet ederek, 'Tarihimiz ya çöplüğe ya yurtdışına gidiyor' dedi



İzinsiz ve bilimsel tekniklerden uzak yapılan kaçak kazıların arttığını belirten arkeologlar, bu çalışmaların tarihi yok ettiğine dikkat çekti. İstanbul Beykoz'daki Yoros Kalesi'nde yapılan kazı çalışmalarını yürüten İstanbul Üniversitesi   Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın, kaçak kazıların artışına ve neden oldukları tahribata değindi. Tarihi eser kaçakçılığından çok, kaçak kazı sonucu tarihi eserlerin tahrip ve yok olduğunu ifade eden Bilban, 'Yurtdışına kaçırmak veya antikacılara yok pahasına satmak amacıyla yapılan korsan kazılar, bilimsel çalışmaya engel. Ayrıca tarihi de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor' diye konuştu.

KAZI ALANINI SÖYLEYEMİYORUZ

Bilban Yalçın, kaçakçıların değerli değersiz tüm buluntuları yok ettiğinden yakındı. Yalçın şöyle devam etti: 'Yaptığımız kazı çalışmalarının çoğunu kamuoyuna duyurmaktan çekiniyoruz. çünkü, bir yerde tarihi eser bulunduğunu duyan kaçakçılar bir şekilde bölgeye gelip orayı talan ediyor.' Tarihi eser ve bilimsel kazılara herkesin sahip çıkması gerektiğini belirten Yalçın özel sektörün ilgisizliğinden de yakındı ve destek istedi.

KALEDEKİ OSMANLI İZLERİ

14. yüzyılda Osmanlı himayesine giren Yoros Kalesi, Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki geçiş noktasında yer alıyor. Uzun yıllar kendi kaderine terk edilen Yoros Kalesi'ndeki kazı çalışmaları İstanbul Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle 2010 şžubat'ında yeniden başladı. çalışmaların başında Prof.Dr .Asnu Bilban Yalçın ve 20 kişilik uzman ekip yer alıyor.
Bugün/Zeynel ADIGÜZEL


Geri Dön