YTÜ Davutpaşa kampüsünde Osmanlı eserleri restore ediliyor!
Yıldız Teknik Üniversitesi, Yıldız ve Davutpaşa kampüslerindeki Osmanlı eserlerini restore ederek, eğitim ve araştırma amaçlı olarak kullanıma sunuyor.YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Yıldız kampüsünde Sultan 2. Abdülhamid'in oğullarından Abdürrahim, Abdülkadir, Burhanettin, Ahmet gibi şehzaedelerin kaldığı "Beyaz Köşk" olarak da bilinen Şehzade Köşkü'nde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, tamamlanan ve devam eden restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Yüksek, göreve başladıklarında tarihi bir dokunun içerisinde yaşadıklarını fark ettiklerini belirterek, bu dokunun da korunması konusunda heyecan duyduklarını ifade etti. Birçok eserin boyasının ve kalem işlerinin yok edildiğini gördüklerini aktaran Yüksek, "Hatta Çukursaray'ın içerisinde çelik konstrüksiyondan asma katlar yapıldı. Burada bir eğitim öğretim süreci devam ettiği için ihtiyaçtan dolayı bu tür alanların kontrolsüz bir şekilde yapıldığını gördük" diye konuştu.
Bu alanları üniversitedeki akademisyenlerin desteğiyle restore etme konusunda çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Yüksek, ilk etapta Anıtlar Kurulu'ndan geçecek şekilde raporların hazırlandığını söyledi. Yüksek, "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" sürecinde Davutpaşa'daki eserlerin yenilendiğini kaydetti.
"Öğrenciyken, tarihi mirasın farkına varamadık"
Rektör Yüksek, İl Özel İdaresi'nin desteğiyle Yıldız'daki şehzade köşklerinin restorasyonuna başladıklarını anımsatarak, bu köşklerden "Beyaz Köşk" olarak anılanın restorasyonunun tamamlandığını aktardı.
Çukursaray ve rektörlük binası olarak kullanılan Hünkar Köşkü'nün de üniversite imkanlarıyla yenilendiğini dile getiren Yüksek, şöyle devam etti:
"Makine mühendisiyim. Aslında ilk geldiğimde böyle tarihi bir duyarlılığım yoktu. Burada yaşarken, öğrencilik yıllarımda böyle bir değerin içerisinde yaşadığımın farkında değildim. Ama mekanları kullanınca, insanların tepkilerini görünce biz de buraların farkına vardık. Bu konunun nasıl yapılacağı hususunda uzman arkadaşlardan destek aldık. Diğer kurumlar da bu tür restorasyonlar yapıyor ama bunlar uzun sürüyor. Bizimki kısa sürede tamamlandı. Hem devleti hem de valiliğin desteğiyle bunları yaptık."
Köşk başına 2 milyon lira harcandı
Yüksek, üniversitenin akademik ortamının restorasyon sürecini hızlandırdığını belirterek, izinlerin alınması ve raporların hazırlanmasında akademisyenlerin büyük katkısı olduğunu dile getirdi.
Şehzade köşklerinin restorasyon süresi ve maliyeti hakkında bilgiler veren Yüksek, şunları söyledi:
"Bu köşklerin izinlerini almamız 6-7 ay sürdü. Projelerin hazırlanması ve onayların alınması 1 yıl kadar sürdü. Daha sonra İl Özel İdaresi'nden izin alınması için 5 aylık bir süre geçti. Asıl uzun süre restorasyon süreciydi. Köşklerin yapılması 2 yıl sürdü. Restorasyon projelerinde öngörülemeyen bazı şeyler olabiliyor. Açtıkça, araştırdıkça taşıyıcı sistemlerde çürükler olduğu görüldü. Çatı değişti. Birçok şey yenilendi. Ardından ikinci bir ihale yapıldı. Bununla da toplamda köşk başına 2 milyon liralık bir bütçeyle bunları tamamladık. Şu anda Davutpaşa'da Otağ-ı Hümayun'un restorasyonunu tamamladık. Orada bir de hamam var onun çalışması devam ediyor. Davutpaşa'da bir de kışla binası var. Onun da restorasyonu için proje çalışmalarına başladık. Burada oda oda bütçemizin el vermesi dahilinde her yeri yenilemeye çalışıyoruz."
AA