YTÜ Raylı Sistemler Zirvesi gerçekleşti!
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)’de düzenlenen ‘Raylı Sistemler Zirvesi’nde Türkiye’deki ulaşım probleminin röntgeni çekildi. Zirvede sektör profesyonelleri, devlet kurumlarının üst düzey temsilcileri ve akademisyenler, öğrencilerle buluştu.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Raylı Sistemler Kulübü tarafından düzenlenen Raylı Sistemler Zirvesi, sektör profesyonelleri, devlet kurumlarının üst düzey yöneticileri, akademisyen ve öğrencileri bir araya getirdi. YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Raylı Sistemler Zirvesi’nde gerçekleştirildi. ‘Fikirlerinizi Rayına Koyun’ ana temasıyla düzenlenen etkinlik, akademisyen, öğrenci ve sektör profesyonellerini buluşturdu.
Etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, günümüz koşullarında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ulaşımın önemli bir gösterge olduğunu söyledi. Ulaşımda yaşanan sorunların çözümü için özellikle raylı sisteme ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Baş, “Raylı sistemler, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir ulaşım şekli olduğu için gelişmiş ülkelerde hep tercih edilmiş ve desteklenmiştir. Ama maalesef ülkemizde Cumhuriyet’in ilk yıllarında bir hamle yapılmış ve ondan sonra raylı sistemler kaderine terk edilmiştir. Hatta bir dönem, ‘gerek kalmadı, kaldıralım bunu’ deme noktasına gelinmiş” diye konuştu.
Türkiye’de belirli dönemlerde raylı sistemlerle ilgili projeler geliştirildiğini ancak bazı lobilerin baskısı ile projelerin rafa kalktığını aktaran Baş, son yıllarda raylı sistemlere yapılan yatırımların da aynı dirençle karşılaştığını ifade etti. Baş, istikrar ve raylı sistemlerde ısrar edilmesi sayesinde karşı çıkan grupların bundan vazgeçerek raylı sistemlerden pay alma mücadelesine girdiğini söyledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz da, ekonomik ve sosyal yaşamın en önemli unsurlarından olan ulaşımın gerek ülke gerekse şehir boyutunda pek çok faktörle yoğun bir etkileşim içinde bulunduğunu söyledi. Teknolojide meydana gelen gelişmeler, ekonomik ve sosyal alanda insanların daha rahat, güvenli yaşama ve zamanını daha verimli kullanma isteğini ön plâna çıktığını vurgulayan Ayvaz, “Raylı sistem ulaşımı; güvenli, hızlı ve ekonomik olması yanında şehirleşmenin getirdiği yoğun trafik ve çevre kirliliği gibi sorunların çözümü için de önemli bir alternatiftir. Raylı tasıma sistemleri, bugün hızlı ve plansız gelişen kentlerimizde ulaştırma sorununun çözülmesinde en önemli planlama aracı olarak kabul edilmektedir. Birçok gelişmiş¸ ülkede olduğu gibi raylı tasıma sistemlerine geçiş¸ kaçınılmazdır. Önemli olan bunu zamanında planlayıp uygulamaktır. Bugün ve gelecekte, kentlerimizde raylı sistemlere ciddi anlamda ihtiyaç olduğu yadsınamaz bir gerçektir” şeklinde konuştu.
Ayvaz, bu nedenle raylı sistemlere ilişkin çalışmaları desteklemek, bu bilinci geliştirmek ve sisteme hizmet edecek nitelikli insanları yetiştirmek üniversitelerin görevleri arasında olması gerektiğini dile getirdi.
Makine Teorisi Sistem Dinamiği Kontrol Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Güçlü ise, raylı sistemlerin Türkiye’de hak ettiği noktaya gelebilmesi için sadece devlet değil, özel sektöre ve üniversitelere de büyük görevler düştüğünü belirtti.
Son dönemde raylı sistemlere yapılan yatırımlara değinen Prof. Dr. Güçlü, şehirlerarası ulaşımda raylı sistemlerin yaygınlaşıp hızlı tren hatlarının devreye girmesiyle hem hız açısından hem konfor açısından daha tercih edilebilir ve karlı bir ulaşım haline geleceğini sözlerine ekledi.
Gün boyu devam eden zirvede raylı sistemler konusunda uzman isimler sunum yaptı. Danışma Kurulu’nu Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek Makine Teorisi Sistem Dinamiği Kontrol Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul-universitesi/ " target="_blank" class="tag">İstanbul Üniversitesi Ulaştırma Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin ve Demiryolu Taşımacılığı Derneği Genel Müdürü Yaşar Rota’nın yaptığı zirvede, İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev, Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy, Kayseray Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, Demiryolu Taşımacılığı Derneği Genel Sekreteri Jan Berslen Devrim, Samulaş Genel Müdürü Kadir Gürkan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda önemli isim mühendis adayı öğrencilerle bir araya geldi.
Milliyet