Emlak Konut

Yüksek aidatlar nasıl iptal edilir? İşte bilmeniz gerekenler

Yüksek aidatlar bazı sitelerde kiralarla yarışmaya başlarken ortalama binalarda bile 2 bin lirayı bulan aidatlar istenmeye başladı. Peki kat maliklerinin bu aidatlar konusunda yapabilecekleri neler? İşte yanıtı...Kiralarla yarışan aidatlar hem kiracılar hem de ev sahipleri için sorun olmaya başladı

Bugünlerde hemen hemen her sitede ya da apartmanda en çok konuşulan konuların başında aidatlar geliyor. Kiralarla yarışan aidatlar hem kiracılar hem de ev sahipleri için sorun olmaya başladı.

Daha makul aidatların toplandığı yerlerde ise aidatlar kiracıların bütçesine ek yük getirmeye başladı. Peki yüksek aidatlar karşısında malikler hangi yolları izleyebilir? Yüksek aidatları iptal ettirmenin yasal yolları nedir? Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper bu konuda bir soruyu yanıtlarken yüksek aidat sorunuyla karşı karşıya olanlara da önerilerde bulundu.

10 BİN TL'LİK DEVREMÜLK AİDATI

Ocak ayı itibariyle bir çok site ve apartmanda genel kurul toplantılarının yapıldığına işaret eden Heper, astronomik seviyelere çıkan aidatlar konusundaki şikayetlerin giderek arttığını dile getirdi. Köşe yazısında bir devremülk projesinde aylık aidatın 10 bin TL olduğuna dikkat çeken Heper, giderlere dayandırılan astronomik artışların haksız olduğunu belirtti. Asgari ücretin arttığını,güvenlik elemanlarının maaşlarının arttığını ancak asgari ücretin 3-4 kat artmadığını ifade eden Heper, "Evet kabul edelim ki asgari ücret bir miktar arttı, evet belki sitelerde güvenlik elemanı ücreti de arttı. Peki bunlar üç veya dört kat mı arttı ki aidatları üçe- dörde katlayalım?" ifadesini kullandı. Okuyucusunun 400 lira olan aidatının 900 liraya çıkarıldığına işaret eden Heper, orta halli binalarda bile aidatın aylık 2 bin lira civarında olduğuna dikkat çekti.

NASIL İPTAL EDİLİR?

Genel kurul toplantısında yasal sınır dışında vekaleten oy kullanıldı ise yönetici seçiminde belli nisaba uyulmadı ise makul sınırlar içinde gider kalemleri teklif edilmediyse, toplantıya katılanların bu toplantıda 1 ay içinde itiraz ederek dava açma hakkı bulunuyor. Toplantıya katılmayan malikler ise toplantıda alınan kararlar kendilerin tebliği edildiğinden itibaren bir ay içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açarak iptal talebinde bulunabilir.

YASAL ŞARTLARA UYULMADIYSA 

Aynı şekilde toplantı davet şartlarına uyulmadıysa, toplantıya katılma imkanı toplanılan mahal bakımından kat maliklerinin katılmasının imkansız hale getirildiği mahallerde yapıldıysa, yasal davetin yapılmadığı gibi nedenler söz konusu ise bir aylık süreye tabi olmadan toplantının yokluğunun tespitini mahkemeden talep etme imkanı da var.