04 / 05 / 2024

Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? En yüksek emekli maaşını almak için ne yapılmalı? İşte detaylar!

 Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? En yüksek emekli maaşını almak için ne yapılmalı? İşte detaylar!

Çalışanlar günleri geldiği zaman emekli olma hayalini kurarlar. Emekli olma hayali kuran kişilerin merak ettiği konuların başında yüksek maaş nasıl alınır? bulunuyor. İşte detaylar!



EMEKLİLİKTE PRİM, SGK, GÜN SAYISI DETAYINA DİKKAT!

İki farklı iş yerinde çalışmak yasal bir durumdur, ama burada, iş sözleşmesine bakılması gerekmektedir. Eğer sözleşmede, bu durumu yasaklayacak bir madde bulunuyorsa, çalışanın iki farklı işte çalışmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Diğer yandan adınıza iki farklı yerden prim yatmasında SGK açısından bir sakıncası yoktur.

İki ayrı işyerinde çalışmanız, adınıza iki farklı yerden prim ödenmesi anlamına gelir... Diğer iş yerinde sigortanız olduğu için ikinci iş yeri eğer bildiriminizi yapmaz ise suç işlemiş olur. 5510 sayılı yasanın 92. maddesinin ilk fıkrasında bu zorunluluk şu şekilde anlatılıyor; "Kısa ve uzun vadeli sigorta bağlamda kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortalısı olması, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin ise genel sağlık sigortalısı olması zorunludur. Bu kanunda yer alan sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak, vazgeçmek ya da başkasına devretmek için sözleşmelere konulan hükümler geçersiz kalmaktadır"

Bu noktada karışıklığa neden olan konulardan birisi bu günlerin toplanıp toplanamayacağı meselesidir. Yani bir işyerinde 30 diğerinde 15 gün çalışan birisinin emeklilik için prim günü 45 gün artacak mıdır? SGK mevzuatı bir ayı 30 gün bir yılı da 360 gün olarak kabul eder. Sizin kaç işyerinden priminiz yatarsa yatsın bir ay 30 gün üzerinden hesaplanacak ve prim gününüz 30 gün olarak artar.

EMEKLİ MAAŞINA KATKI!

İki ayrı işyerinde yatırılan primler gün olarak 30 gün olarak değiştirmez ve kazançları da toplama çıkartılır. Bunun anlamı, bir iş yerinden 6 bin TL diğerinden 5 bin 500 TL brüt ücret gösterilen bir işçinin prime esas kazancı 11 bin 500 TL olur ve bu durum emekli maaşına olumlu etki eder.

Emekli maaşını belirlerken önemli olan nokta, fazla prim gününden ziyade yüksek kazançtır. Bu nedenle asgari ücret ile çalışan birisinin 7000 günü olması yüksek kazancı olan birisinin 5000 günü olmasından daha az maaş alınmasına neden olur.

Emekliler yeni yılda ne kadar zam alacak? Yılbaşında emekli maaşları ne kadar olacak? İşte 4A, 4B, 4C zam tablosu!

Promosyon ödemelerinde yeni sayfa açıldı! Düşük promosyon alanlar kara kara düşünmesin! İşte detaylar!


Geri Dön