26 / 12 / 2024

Yüksek faiz oranı ve artan fiyatlar ev sahipliği oranını düşürdü!

Yüksek faiz oranı ve artan fiyatlar ev sahipliği oranını düşürdü!

Milyonlarca vatandaşın ortak sorunu konut fiyatları ve kiralar olmaya devam ediyor. Artan fiyatlar ve yüksek faiz oranları sebebiyle ihtiyacı olan kesim konuta ulaşamıyor, konut sahipliği oranı düşüyor. 



Ne var ki bugün artık konut sahibi olmak gibi kiracı olmak da haneleri zorluyor. Fakat yapılan araştırmalar ve açıklanan raporlara göre konutta son dönemde tablo değişiyor. Fiyat ve kira artışı devam etse de hızının önemli ölçüde yavaşlayacağı görünüyor. 

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen kiralarda da konuttaki gibi artış hızı düşüyor. Hatta çok sınırlı olsa da rakamlarda da düşüş görülüyor. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde Eylül ayında kiralarda aylık değişim yüzde 1,42, Ekim ayında yüzde 0,22 Kasım ayında da yüzde 0,81 oldu. Son bir seneye bakıldığı zaman aylık artış yüzde 14’e kadar yükselmişti. 

Çanakkale Kalem'e konuşan Emlak ofisi sorumlusu Murat Şat ile Dardanos Emlak Sorumlusu Ercan Özdemir'in ortak söylemi şu şekilde: Bu zamlar ve konut sahiplerinin bu tutumu devam etmeye devam ederse Çanakkale’de ne kiralık ne de satılık gayrimenkul buluruz'' dedi.

Yüksek faiz oranı ve artan fiyatlar ev sahipliği oranını düşürdü!

EN SON GAYRİMENKULE YANSIR

Çanakkaleli yerli emlakçılar yaptıkları açıklamalarda asgari ücrete gelen zamların emlak sektörüne de yansıyacağını ve artışların 2024’te devam edeceğini söyledi. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan sektör temsilcileri "Zamlar önce market, manav, giyim, ulaşım ve en son gayrimenkule gelir" dedi.

Sektör temsilcileri açıklamalarında "Maalesef ki Çanakkale’de ne sanayi ne de tarım gelişmemiş ve iş potansiyeli az bu sebeple ekonomi öğrenci ve memurlar sayesinde dönüyor onlar da dışardan geldiği için kirada kalıyor ve çok talep olunca da konut bulmak zorlaşıyor, bu sebeple de kiralar artıyor" dedi.

EV SAHİPLERİ VE KİRACILAR DAVALIK 

Açıklamalarında ev sahiplerinin bir dönemden sonra zam talep ettiğini kiracıların da ya TEFE TÜFE ya da yüzde 25 zam yapmak istediğini kaydeden sektör temsilcileri tartışmaların büyüdüğünü ve mahkemeye kadar gittiğini söyledi. Temsilciler bu zamlar ve ev sahiplerinin bu tutumu devam etmeye devam ederse Çanakkale’de ne kiralık nede satılık gayrimenkul bulunabileceğini de sözlerine ekledi.

Dört deprem uzmanı ilk defa uzlaştı: Bu il için korkutan uyarı!

Firmalarda kentsel dönüşüm seferberliği başladı!

İnşaat ve emlak sektöründeki krizin nedeni ne? 


Geri Dön