22 / 11 / 2024
fuzul

Yüksek faiz oranları konkordatoları patlattı! İnşaat, tekstil ve akaryakıt istasyonları ilk sıralarda!

Yüksek faiz oranları konkordatoları patlattı! İnşaat, tekstil ve akaryakıt istasyonları ilk sıralarda!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek faiz oranları nedeniyle konkordato talep eden şirket sayısını da artırdı. Paylaşılan detaylara göre konkordato talep eden sektörlerin başında inşaat, tekstil ve akaryakıt istasyonları geliyor.




Sıkı para politikalarının uygulanmaya başlamasıyla kapatılan kredi muslukları şirketleri de zora soktu. Son dönemlerde finansa erişim sorununun yanına eklenmiş olan ve son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek faiz oranları sebebiyle maliyet artışı başta inşaat olacak şekilde pek çok sektörü vurdu. Borçlarını ödeyemeyen şirketler, konkordato talep etmeye başladı.

Konkordatotakipcom tarafından açıklanan verilere göre geçtiğimiz Nisan ayının tamamında toplamda 105 firma hakkında geçici mühlet kararı verilirken Mayıs'ın ilk iki haftasında 114 dosya hakkında konkordato için ilk başvuru anlamı taşıyan geçici mühlet kararı verildi. Geçen senenin tamamında 519 dosya hakkında geçici mühlet kararı verilirken 1 Ocak-17 Mayıs tarihleri arasında toplamda 433 şirket hakkında da işlem yapıldı.

Yüksek faiz oranları konkordatoları patlattı! İnşaat, tekstil ve akaryakıt istasyonları ilk sıralarda!

KESİN MÜHLET KARARI VERİLEN ŞİRKET SAYISINDA ARTIŞ


İflas ertelemelerin kaldırıldığı 2018'de konkordato geçici mühlet kararı sayısı 1384 şeklinde iken, 2019 yılında 1391, 2020 yılında 419, 2021 yılında 451, 2022 yılında da 404 oldu. 3 aylık geçici mühlet sonrasında şartların olumlu olması durumunda 12 aylık “kesin mühlet” kararı veriliyor. Nisan'ın tamamında toplamda 29 firma hakkında kesin mühlet kararı verilirken Mayıs ayının 2 haftasında 32 firma hakkında kesin mühlet kararı verildi. 1 Ocak-17 Mayıs tarihleri arasında kesin mühlet kararı verilen firma sayısı 168 oldu. 2023'ün tamamında da bu rakam 352 şeklinde gerçekleşti.

İNŞAAT, TEKSTİL VE AKARYAKIT İSTASYONLARI İLK SIRALARDA

Ayrıca Mayıs ayının ilk 2 haftasında toplamda 6 firma için iflas kararı verilirken 1 Ocak-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında toplamda 41 dosya hakkında iflas kararı verildi. 2023 yılının tamamında 65 dosya için iflas kararı verilmişti. İflasa karşı konkordato talep eden sektörlerin başında inşaat, tekstil ve akaryakıt istasyonları geldi. BirGün’de yer alan  habere göre 2018'den bugüne kesin mühlet kararı alan toplamda 391 inşaat firması, 201 tekstil firması ve 72 akaryakıt istasyonu mevcut. Mobilya, gıda, otelcilik, tarım ile metal ürün imalatı sektörlerinden firmalarda da konkordato başvurularında artış görüldü.

 

Emeklinin alması gereken maaş 29 bin lira dedi, zararı açıkladı

Düğün hazırlıkları başladı! Lotus pırlanta yüzük fiyatı ne kadar? Laris Pırlanta fiyat listesi

İzmir'de ev sahibi kiracısı evde yokken eşyalarını sokağa attı: Eşyalar yağmalandı!


Geri Dön