01 / 05 / 2024

Yüksek faizler ev hayalini de vurdu! Konut kredisinde taksitler asgari ücretin iki katına çıktı!

Yüksek faizler ev hayalini de vurdu! Konut kredisinde taksitler asgari ücretin iki katına çıktı!

Sürekli olarak artış gösteren faizler konut kredilerini de vurdu. Bugün 1 milyon TL için sunulan en düşük oran yüzde 2,94 şeklinde belirtiliyor. Bu orandaki kredinin 120 ayda geri ödemesi de 3 milyon 645 bin Türk Lirası oluyor...



Son dönemlerde depremlerle beraber gündem olan kentsel dönüşüm, arsa stokunun azlığı, yabancılara satışların gerilemesi, yükselen inşaat maliyetleri, yerlilerin alım için yurt dışına yönelmesi ve fiyatlarda durgunluk nedeniyle artık bir yatırım aracı olarak görülmemesi gibi konularla boğuşan konut sektörü şimdi de yükselen faiz oranlarının da kıskacı altında. Konu ile ilgili olarak açıklanan rakamlara göre 2023'te toplam satışlarda yüzde 17,5 gerileme yaşanırken, Türkiye genelinde konut satışları da 1 milyon 226 bin adede düşmüştü.

KREDİLİ SATIŞLARDA DÜŞÜŞ

Son açıklanan resmi verilere göre 2024'ün ilk iki aylık döneminde konut satışı; 2023 Ocak-Şubat dönemine göre yüzde 2 gerileme gösterdi ve 174 bin 210 şeklinde gerçekleşti. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlarda; Ocak-Şubat 2024 döneminde banka kredisi kullanılarak alınmış olan konut adedi de toplamda 14 bin 742’ye ulaştı. Yani toplam satışların yalnızca yaklaşık olarak yüzde 8,5’lik kısmı kredili satıldı. 2023 yılının ilk iki ayında göre bakıldığı zaman da kredili satışlarda yüzde 56,10 gerileme yaşandı. Yükselen faiz oranları, konutta kredi taleplerini de aşağı çekti.

Yüksek faizler ev hayalini de vurdu! Konut kredisinde taksitler asgari ücretin iki katına çıktı!

120 AY VADE EN UYGUN KONUT KREDİSİ

Konut kredisi faiz oranlarına bakıldığı zaman en uygun oranlı finansman, Akbank tarafından “İlk Evim” kampanyası ile veriliyor. Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artışları sonrası henüz bir güncelleme yapılmayan bu kredi paketinde oran yüzde 2,94 şeklinde ön plana çıkıyor. Söz konusu bu oranla 10 senelik olarak çekilen 1 milyon Türk Lirası kredinin aylık taksiti 30 bin 337 Türk Lirası'na ulaşıyor. 120 ayda geri ödeme 3 milyon 645 bin Türk Lirası şeklinde gerçekleşiyor. Bu arada söz konusu kredinin aylık taksitleri de neredeyse iki asgari ücrete denk geliyor.

500 BİN TL - 60 AY VADE EN DÜŞÜK EV KREDİSİ

Bu arada yine paylaşılan detaylara göre 60 ay vadede de en düşük oran 2,94 şeklinde gerçekleşiyor. Bu denklemde 500 bin Türk Lirası kredi için aylık taksitler 20 bin 044 Türk Lirası şeklinde ödeniyor. Toplam geri ödeme ise 1 milyon 205 bin Türk Lirası'na ulaşıyor.

Konu ile ilgili olarak yapılan hesaplamalara göre 10 senelik kredilerde ana para hariç faiz yükü yüzde 264 ve 5 yıllık kredilerde de yüzde 141 şeklinde gerçekleşiyor.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DİYOR?

Sektör temsilcileri konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son iki sene kapsam dışı bırakıldığında, geçmişte konut satışlarının ortalama yüzde 35’inin kredi kullanılarak gerçekleştiğini anımsatarak, “Son dönemde konut yatırımlarının reel şekilde de kaybettirmeye başlaması sektörü etkiliyor. Şu anda satışlar KKM’den dönenlerin, yükseliş gösteren altın ve dövizini satanların alımları, şirket bünyesinde sunulmuş olan senetli ödeme seçenekleri ve faizsiz finansman kuruluşlarının sağlamış olduğu imkanlarla gerçekleşiyor. Genelde oturmak için konut alınıyor” diyor.

 

Asgari ücretli resmi tatilerde çalışırsa ek ödeme alacak! 1 defaya mahsus verilecek olan ikramiye ne kadar? 

Emekli bayram ikramiyesi ödemesi 2024! Emeklilerin bayram ikramiyesi ne kadar? 2024 Emekli bayram ikramiyesi kaç TL?

10 bankada Mart 2024 depremi! QNB, Ziraat, Garanti, TEB, Yapı Kredi, İş, Akbank, Enpara ve 2 banka daha az önce açıkladı


Geri Dön