29 / 04 / 2024

Yüksek faizli konut kredileri yapılandırılabilir mi?

Yüksek faizli konut kredileri yapılandırılabilir mi?

Konut kredisi faiz oranları düşerken ev almak isteyen vatandaşların yüzleri de gülüyor. Peki konut kredisi faizleri yapılandırılabilir mi?



Konut kredisi faiz oranları inmeye devam ederken ev almak isteyen vatandaşların yüzü de gülüyor. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, bu anlamda Merkez Bankası'nın 325 baz puanlık faiz indirim kararı sonrası bankalar aksiyona geçti.  Repo faizinin düşmesi ile kredi faizlerini revize eden bankalar büyük indirimler yapmaya devam ediyor. Özellikle kamu bankaları konut kredisi ve ihtiyaç kredisinde faiz oranlarını sert biçimde geriletti. Özel bankalar da, kamu bankaları ile rekabet edebilmek için hem konut hem de ihtiyaç kredilerinde faiz indirimi yapıyor. Kredi faiz indirimleri vatandaşın yüzünü güldürürken, konut satışlarında da büyük hareketlilik de yaşanıyor. Yüzde 2'leri aşan konut kredisi faizleri Merkez Bankası'nın 2 toplantıda 750 baz puan indirime gitmesiyle birlikte yüzde 1'in altına kadar geriledi. Peki, konut kredisi faizleri yapılandırılabilir mi?

Yüzde 2'leri aşan konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına kadar indi. İhtiyaç kredisi ve taşıt kredisi faiz oranları da sert şekilde geriliyor. Vatandaşlar yüksek faizle çektikleri kredileri de yapılandırmak istiyor. Peki, bu mümkün mü? 

YÜKSEK FAİZLİ KONUT KREDİLERİ YAPILANDIRILABİLİR Mİ?

Konut kredisi çeken vatandaşlar, bankaların sunduğu anlaşmalara göre faizler düştüğünde yapılandırmaya gidiyor. Bu hak sınırlı sayıda tanınırken, ne yazık ki her durumda kullanılamıyor. Kredi faizlerinin sert şekilde düştüğü dönemde binlerce kişi tarafından merak edilen yapılandırma hakkı ile ilgili genel çerçeve şu şekilde;

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut kredisi faiz oranlarını 0,99 şeklinde güncelledi. Daha önce bu seviyenin üzerinde kredi kullananlar konut kredisi faizlerini düşürmek istiyor. Fakat bankalar konut kredisi faiz oranlarını açıklarken, 'yeni konut alımı' ibaresini kullandı.

Bu ibare sonrası daha önce konut kredisi çekenlerin yapılandırma hakkı da kalmadı. Fakat  faiz indirimlerinde, tüm krediler için ifadesi yer alırsa yapılandırma hakkı veriliyor. Vatandaşların bankalarına giderek yeni koşulları konuşmasında yarar var. Kurallar, BDDK kuralları kapsamında bankadan bankaya göre değişiklik gösterebiliyor.

YENİ KREDİ İLE ESKİ KREDİ KAPATILABİLİR!

Skor puanı yüksek olan vatandaşlar faiz indirimleri sonrası yapılandırma yapamıyorsa yeni bir kredi ile eski kredisini kapatabiliyor. Eski krediyi yüksek orandan alan vatandaşlar, yeni faiz oranından daha düşük maliyetli bir kredi de kullanabilir.

Ayrıca önceki kredinin faiz yükü de peşin ödeme sebebiyle ortadan kalkabilir. Yapılandırma hakkı olmayan vatandaşlar bu şekilde faiz yükünü de azaltabilir.

 

En uygun konut kredisi faiz oranı hangi bankada?


Geri Dön