15 / 05 / 2024

Yüksek kaliteli yapı için şantiye denetimleri devam ediyor!

Yüksek kaliteli yapı için şantiye denetimleri devam ediyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "18 bin 317 şantiye denetimi sonucunda 1566 adet kuruluşa geçici faaliyet durdurma cezası verilmiş, 155 adet kuruluşun ise belgesi iptal edildi" dedi.



YÜKSEK kaliteli yapı için şantiye denetimleri devam ediyor. Yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm temel hedeflerinden birinin; ülkede, olası afetler sonrası can ve mal güvenliğini sağlayacak yaşanabilir çevreye sahip, mekân ve yaşam kalitesi yüksek yapılaşmayı sağlaması olduğu vurgulanarak Anayasa ile de güvence altına alınmış olan yaşam hakkının teminat altına alınmasında önemli bir yere sahip olan Bakanlığın temel hedefine ulaşılmasında yapılaşmanın etkin bir şekilde denetlenmesinin büyük önem taşıdığı kaydedildi. 



Denetimler sıklaştırıldı 

Bu kapsamda yapı denetim kuruluşlarının görevlerini mevzuata ve standartlara uygun olarak gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin tespitine yönelik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca bir takvim yılı içinde her bir yapı denetim kuruluşunun en az 6 kere şantiye denetimi yapıldığına dikkat çekilerek "Denetimler de öncelikle gerçekleşen imalatların yapının ruhsat ve eki projesine uygunluğuna bakılıyor; ayrıca şantiye şefinin işin başında bulunup bulunmadığı, denetim sırasında beton dökümü var ise; sorumlu denetçilerle kontrol elemanlarının ve ilgili laboratuvar kuruluşu personelinin şantiyede olup olmadığı ve dökülen beton sınıfının projesindeki beton sınıfına uygunluğu ve slump deneyi sonuçları da kontrol ediliyor" ifadesi kullanıldı. 



Mevzuata uymayanlara ceza 

Çevre ve Şehircilik Bakara Güllüce, "Denetimi yapılan kuruluşlardan 1855 tanesi faal olarak görevine devam ediyor. 4708 sayılı Kanunun 81 ilde uygulanmaya başlandığı 01.01.2011 tarihinden bugüne kadar Bakanlıkça gerçekleştirilen 18317 şantiye denetimi sonucunda 1566 adet kuruluşa geçici faaliyet durdurma cezası verilmiş, 155 adet kuruluşun ise belgesi iptal edildi" açıklamasını yaptı.



Milat 


Geri Dön